Tehno
TEST: NOKIA G21

Pametni telefon za one koji traže što više za uložen novac
Objavljeno 9. rujna, 2022.
U kombinaciji s različitim načinima fotografiranja, kamere daju jako dobre fotografije
Nokia se posljednjih godina profilirala kao brend koji će odabrati svi oni koji pri kupnji traže što bolji omjer uloženog i dobivenog, a iznimka nije ni povoljna Nokia G21, koja se posebno ističe svojom autonomijom, ali i drugim karakteristikama.

Nokia G21 jedan je od ovogodišnjih ulaznih modela tog slavnog proizvođača, iza kojeg sada stoji tvrtka HMD Global. Iako je Nokia nekada bila sinonim za cijelu lepezu uređaja, od onih osnovnih, ulaznih do flagship modela, sada su ipak neka druga vremena i Nokia pametne telefone uglavnom će birati oni koji traže što više za uložen novac. Kao nekada, ni sada vas Nokia neće razočarati, a s modelom Nokia G21 vratila nam se još jedna dobro poznata karakteristika – duga autonomija.

Izvrsna mjera


Nokia G21 stiže u pakiranju zajedno s punjačem, što je prvo što očekujemo i želimo. Iako je pomalo čudno da tako počinjemo naš osvrt, nažalost, danas je sve češće da telefon stiže bez punjača, pa je ova informacija itekako važna. Telefon je izrađen od plastike, no uz poslovično odličnu kvalitetu izrade. Telefon tako u ruci odaje dojam kvalitete i ne djeluje nikako jeftino. Stražnja strana donosi već poznatu teksturu koja za cilj ima poboljšati držanje telefona, ali i eliminirati otiske prstiju. Oba ta zadataka odrađuje odlično. Straga je i modul kamere koji je tek zeru izdignut. Tipke su na desnoj strani s klasičnom postavom – uključivanje i kontrola glasnoće. Na lijevom boku još je jedna tipka, koja standardno pokreće Google tražilicu, i ladica za SIM karticu. Od priključaka tu je USB-C, ali i 3,5-mm audioizlaz koji sve rjeđe nalazimo na telefonima. Uključivanjem telefona dočekuje nas ekran više no solidne dijagonale, od 6,5 inča, izrađen kao LCD s HD+ rezolucijom i s 90 Hz frekvencijom osvježavanja. Boje su žarke, skrolanje zbog višeg osvježavanja prilično brzo. Nokia je već dugo vjerna implementaciji prednje kamere kroz takozvanu suzu pri vrhu.

Android bez suvišnih detalja


Nokia G21 se koristi Androidom One, verzijom Androida 11, a korisnici bi trebali dobiti dvije godine podrške, što znači da bi na ovom uređaju mogli dočekati i Android 13. Također, iz Nokije ističu kako će korisnici dobiti čak tri godine sigurnosnih ažuriranja, što je odlično za one koji se planiraju koristiti ovim telefonom i duže. Za one koji se dosad nisu susretali sa sustavom Android One, radi se o jednostavnijoj inačici Androida koja nije pretjerano opremljena prilagođenim korisničkim sučeljem, a ni aplikacijama. Tako G21 od dodatnih aplikacija ima predinstalirane tek Netflix, LinkedIn, ExpressVPN, Spotify i DuckDuckGo. Za sve ostalo tu su Googleove aplikacije, a naravno korisnici mogu preuzeti dodatne aplikacije iz Google Play trgovine.

Solidna kamera



Nokia G21 kao jedan od glavnih aduta ističe 50 MP glavnu kameru, koja dolazi u kombinaciji s 2 MP makro i 2 MP kamerom za dubinu. U kombinaciji s različitim načinima fotografiranja koji su unaprijed određeni, te kamere daju jako dobre fotografije. Očekivano nešto je lošija situacija s fotografijama u noćnom načinu snimanja. Prednja kamera ima 8 MP, a svoju zadaću za selfije i videopozive odrađuje očekivano solidno, prosječno. Iznadprosječno na G21 je trajanje baterije. Naime, ovaj telefon obećava autononomiju od čak tri dana. Baterija je kapaciteta 5050 mAh, što je u rangu nekih top-modela, no zbog slabijeg procesora (Unisoc T606 na maksimalnih 1,6 GHz) i 4 GB radne memorije ovaj telefon kadar je iz tog kapaciteta izvući oko tri dana rada uz svakodnevnu upotrebu telefona od 4-5 sati. Suma sumarum, Nokia G21 bit će odličan telefon za one koji traže dobar, čak i više no dobar telefon, odlične autonomije i povoljne cijene, koja je trenutno oko 1300 kuna.

Marin Režić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike