Dome slatki dome
DOZRIJEVA RAZNO POVRĆE I VOĆE

Rujan je mjesec berbi
Objavljeno 8. rujna, 2022.
Beru se rajčice, paprike, patlidžani, krastavci, tikvice, grah i mahune, cikla, blitva...

Rujan je u glavnini mjesec berbi u vrtu. Početkom rujna vadi se krumpir te beru i tikve golice, a dozrijeva i drugo povrće. Beru se rajčice, paprike, patlidžani, krastavci, tikvice, visoki grah i visoke mahune, cikla, blitva... To je razdoblje kada se naveliko sprema zimnica, ali i sjeme za iduće godine. Također, za određene vrste povrća vrijeme je opet za sjetvu. Siju se kulture koje se beru u kasnu jesen, ali i tokom zime i iduće proljeće. To znači da je potrebno imati kutak vrta koji nećete zapustiti u korov nakon glavnine berbi, nego gdje ćete vrtlariti i brati cijele sezone.



Luk i matovilac


Nažalost, prečesto ljudi nakon ljetnih i jesenskih berbi jednostavno zapuste svoje vrtove i zaoru sve najesen. To je doista jako velika šteta jer je u vrtu moguće imati berbe cijele godine uz malo truda.

Kraj kolovoza i početak rujna idealno su vrijeme za sjetvu matovilca i luka majskog srebrenca. To dvoje je i dobra kombinacija, pa ih možete posaditi na gredici – stavite nekoliko redova luka i između nekoliko redova matovilca. Tako posijani matovilac moći ćete brati od kasne jeseni pa sve do ranog proljeća. Pri uzgoju matovilca preporučuje se ne malčirati gredice na kojima je on posijan jer malč pri berbi prilično smeta. Luk majski srebrenac može se posijati kao sjeme, ali i posaditi lučice. Osnovna je razlika što posijani luk većinom naraste na veličinu lučica za sadnju iduće godine – dakle, ne na veličinu za jelo, iako ponekad može narasti i veći. Sjeme se dakle sije krajem kolovoza i početkom rujna. Lučice se sade malo kasnije, tijekom listopada i studenoga. Ovo je najranija vrsta luka i tako ćete imati mladi luk ranije u proljeće, kao i velike bijele glavice za korištenje već u svibnju iduće godine. Osim vrste majski srebrenac, postoji i luk junski srebrenac – dakle nešto kasnija sorta. Sjeme obiju vrsta moguće je naći u trgovinama sa sjemenskim materijalom.

Salata četiri godišnja doba može se sijati i kao proljetna i kao jesenska vrsta salate. Jedna vrsta je blago crvenkaste boje, a kad prezimi na nižim temperaturama, na proljeće je intenzivne tamno crvene boje, što je svakako zanimljivo i u vrtu i na tanjuru. Tokom rujna i kasnije potrebno je posijanu salatu i presaditi. Većinom se uzgaja na rubovima gredica luka i češnjaka koji se sadi kasnije ujesen.

Radiči i lentive koje smo sijali tokom lipnja i srpnja već su polako i za berbu krajem rujna. Oni ne podnose smrzavanja kao zimske salate, pa se prije većih zahlađenja spremaju iz vrta. Ali najesen, dok padnu temperature, opet je idealno vrijeme za njihov rast.

Špinat isto može prezimiti blaže zime i možete ga za takvih zima brati stalno. Već krajem rujna ili početkom listopada mogu se dogoditi jutarnji mrazovi. Kako je povrće iz obitelji pomoćnica (rajčica, paprika, peruanska jagoda...) i tikvenjača (tikve, krastavci, dinje...), ali i mahunarke poput graha i mahuna, jako osjetljivo na hladnoću, prvi mrazovi ih uništavaju.

Zimnica


U slučaju najave mraza, poberite sve što je spremno za berbu u vrtu da mraz ne uništi plodove. Paprike možete pobrati i sasvim male i zelene, i te su dobre za konzumaciju, a rajčicu poberite i zelenu. Zelena se rajčica može spremiti za zimnicu, postoje brojni recepti. Ona nije otrovna, kako neki tvrde, jer alkaloid tomatine, koji je potencijalno opasan za čovjeka, nalazi se u plodovima u količinama koje nisu štetne. Tikve je isto bitno maknuti iz vrta prije mraza. U rujnu se počinju puniti i police u trgovinama sjemenskim materijalom i lukovicama za jesenski sadnju.
 
Jasminka Knežević
Mlada i sočna salata u proljeće
Početkom rujna sijemo i salate, i to zimske vrste i salatu četiri godišnja doba. Zimske vrste salata izgledaju kao i proljetne vrste salate. Jedina je razlika što se zimske siju najesen, bez problema prezimljavaju u svim dijelovima naše zemlje, pa i najhladnije zime. Tako već u ožujku i travnju, dok tek sijete proljetnu salatu, možete imati mladu i sočnu salatu u vlastitom vrtu.

Otporan
Ujesen možete ponovo sijati i rotkvice, rukolu i špinat. Naime, ove vrste ne vole ljetne vrućine i brzo odu u sjeme ako ih sijete tokom ljeta. Špinat može nicati već pri temperaturama od oko 0 °C, a mlada biljka može podnijeti blage mrazove.

Na suhom
Rajčica može dozreti naknadno na sobnoj temperaturi. Jednostavno ju posložite na suho mjesto, poput pulta u kuhinji, a najbolje će biti ako pokraj nje stavite i neko zrelo voće, primjerice jabuku ili bananu. Oni ispuštaju etilen, koji ubrzava dozrijevanje zelenih plodova.

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna