Autoglas
CITROEN

Osvježeni C5 Aircross stigao je u Hrvatsku
Objavljeno 6. rujna, 2022.
Model C5 Aircross nudi se s tri pogonska sklopa - benzinskim PureTech 130, dizelskim BlueHDi 130 i Plug-in Hybridom 225

Nakon redizajnirane svjetske premijere u siječnju novi Citroen C5 Aircross predstavljen je i u Hrvatskoj, a od rujna počela je i domaća prodaja. S više od 325.000 prodanih primjeraka od puštanja u prodaju 2018. godine, C5 Aircross uspio se istaknuti na vrlo konkurentnom tržištu kompaktnih SUV-ova zahvaljujući svojoj prostranosti, modularnosti i poglavito udobnosti, koja je u njegovu segmentu bez premca.



C5 Aircross vizualno je širi i impresivniji te uvodi novitete, pa tako zakrivljeni oblici ustupaju mjesto strukturiranijim linijama. Prednji dio sada je uspravniji, a pravilne linije i okomita kaskadna konstrukcija pridonose tome da je prednji dio vozila vizualno veći.


Prostranost


Fino oblikovan elegantni LED svjetlosni potpis u obliku slova V dobiva 3D efekt zbog "klavirskih tipki". Svjetla LED Vision diskretnija su zbog tamne obrade, koja vizualno pojačava kontinuitet sjajnom crnom prednjom maskom i naglašava robusnost. Ispod prednje maske novi izgled površine usisnika zraka vizualno proširuje prednji dio C5 Aircrossa, zbog čega izgleda impozantnije na cesti. Bočni ventilacijski otvori sada su otvoreni i funkcionalni, a izgledaju kao da ih je oblikovao zrak, te poboljšavaju aerodinamiku.


C5 Aircross i dalje ima sve atribute snažnog i sigurnog SUV-a koji ističu njegove snažne bočne linije: visinu podvozja od 230 mm, velike kotače, promjera 720 mm, sveobuhvatnu zaštitu, uključujući elemente Airbump® i blatobrane, prepoznatljive i funkcionalne krovne nosače i povišen položaj vozačeva mjesta. Osim toga, tu je i nekoliko novih stilskih elemenata na bočnoj strani koji pridonose eleganciji i modernosti, kao što su novi sjajni dvobojni aluminijski naplatci PULSAR od 18", čiji su grafički elementi vrlo izraženi zahvaljujući aerodinamičnom dizajnu i suptilnoj igri boja i materijala - aluminija i sjajne crne boje.

Kao što se prelazak u višu klasu očituje na vanjskom dijelu vozila, unutrašnjost vozila novog C5 Aircrossa također je obogaćena dinamičnim i elegantnim elementima s kojima se dojam prostranosti i udobnosti osjeti već u prvih nekoliko prijeđenih metara. Povišeno vozačevo mjesto, primjetna kvaliteta materijala, ergonomija i praktičnost različitih sučelja čine ga modernim i prepoznatljivim SUV-om.

Motor i cijene


Osvježeni model C5 Aircross nudi se s tri pogonska sklopa: benzinskim PureTech 130 (s ručnim mjenjačem BVM6 sa šest brzina ili s automatskim EAT8 mjenjačem s osam brzina), dizelskim BlueHDi 130 (s mjenjačem BVM6 ili EAT8) i Plug-in Hybridom 225. Što se tiče motora s unutarnjim izgaranjem, riječ je o provjerenim referenacama, stoga treba naglasiti kako ponuda plug-in hibridnog motora dodatno poboljšava dobrobit u vozilu, zahvaljujući prednostima električne vožnje za dnevna putovanja do 55 km i neograničenom dometu vožnje za duga putovanja s benzinskim motorom. Ta motorizacija omogućuje vožnju u tišini i bez vibracija u električnom načinu rada do 135 km/h, nudi trenutnu dostupnost od 320 Nm okretnog momenta, osiguravajući trajnu udobnost korisniku jamčeći dinamičko podizanje u svakom trenutku. Uz nultu emisiju CO₂ daje slobodu pristupa urbanim područjima gdje su zabranjena vozila na benzin i dizel.


C5 Aircross nudi široku lepezu tehnologija najnovije generacije koje pridonose većoj udobnosti i sigurnosti putnika u svakodnevnim vožnjama. Vozač C5 Aircrossa na raspolaganju ima 20 standardnih sustava za pomoć u vožnji u segmentu kompaktnih SUV vozila. Neki od tih sustava su Highway Driver Assist, sustav autonomne vožnje druge razine koji je kombinacija prilagodljivog regulatora brzine s funkcijom Stop & Go i upozorenja na nenamjeran izlazak iz voznog traka, zbog čega pruža snažniji osjećaj sigurnosti, zahvaljujući stalnom nadzoru vozača.

Što se cijena tiče, novi C5 Aircross kreće od modela FEEL PureTech 130 S&S BVM6 po cijeni od 232.740 kn (30.889,91 €), a slijedi FEEL PureTech 130 S&S EAT8 po cijeni od 250.340 kn (33.225,83 €). Kod dizelskih verzija C5 Aircross kreće od modela FEEL BlueHDi 130 S&S BVM6 po 256.085 kn (33.988,32). Plug-in hibridna verzija s modelom FEEL HYBRID 225 S&S ë-EAT8 starta od 341.408 kn (45.312,69 €), SHINE HYBRID 225 S&S ë-EAT8 od 358.798,50 kn (47.620,74 €), a SHINE PACK HYBRID 225 S&S ë-EAT8 od 368.041,50 kn (48.847,50 €).

Milan Bugarić
NOVI DODIRNI TABLET OD 10 INČA
C5 Aircross ima novi dodirni tablet od 10” koji izgleda kao da lebdi na armaturnoj ploči. Veći je nego u prijašnjim modelima i nudi bolju ergonomiju jer se može izravno pristupiti komandama klima-uređaja, a usto su informacije na zaslonu povišene, pa ne morate skretati pogled s ceste. Ventilacijski otvori sada su smješteni ispod zaslona i modernijeg su zgleda zahvaljujući novim vodoravnim i oštrijim linijama. Dodirnim tabletom od 10” opremljeni su modeli s navigacijom na izvedbama s termičnim motorima, a na izvedbama s hibridnim motorom dostupan je od prve razine opremljenosti. Digitalna instrumentna ploča dijagonale 12,3” potpuno je prilagodljiva i pruža vozaču sve informacije koje on odabere - navigacijsku kartu, informacije o aktivnim sustavima za pomoć u vožnji, informacije o radu hibridnog motora… Na taj se način sprječava da vozač skrene pogled s ceste.