Novosti
PROCJENE EKONOMSKOG INSTITUTA

BDP raste za 5,7 % u drugom kvartalu
Objavljeno 18. kolovoza, 2022.
Na osnovi tekućeg kretanja vrijednosti CEIZ indeksa, možemo procijeniti da će u drugom ovogodišnjem tromjesečju hrvatsko gospodarstvo rasti za 5,7 posto u odnosu prema istom tromjesečju prethodne godine, procjena je koju je objavio Ekonomski institut Zagreb (EIZ) na svojoj internetskoj stranici.



Kako je navedeno, CEIZ indeks (mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u) u lipnju je zabilježio smanjenje vrijednosti od 0,20 indeksnih bodova u odnosu prema prosječnoj vrijednosti indeksa u prvom tromjesečju 2022. godine. Istovremeno, vrijednost toga indeksa u odnosu prema prethodnom mjesecu smanjila se za 0,69 indeksnih bodova. Promatrano po komponentama indeksa, nešto nižu desezoniranu vrijednost u lipnju su, u odnosu prema svibnju iste godine, zabilježile tri komponente indeksa - promet u trgovini na malo, broj dolazaka turista i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost (PDV). S druge strane, indeks obujma industrijske proizvodnje jedini je zabilježio povećanje desezonirane vrijednosti u lipnju. No sve četiri komponente su, međutim, u lipnju 2022. godine ostvarile povećanje svoje vrijednosti u odnosu prema lipnju prethodne godine, napomenuli su iz Ekonomskog instituta.



Kako su istaknuli analitičari Ekonomskog instituta, opisano kretanje indeksa sugerira na to da ekonomska aktivnost mjerena tromjesečnim stopama promjene BDP-a u drugom tromjesečju 2022. godine raste u odnosu prema istom razdoblju prethodne godine.



No promatrano po pojedinim mjesecima drugog tromjesečja ove godine, zamjetno je da ekonomska aktivnost iz mjeseca u mjesec znatno usporava. Ako se ovaj trend nastavi i u trećem tromjesečju, rast BDP-a bi u tom tromjesečju mogao biti ili značajno usporen ili, pak, potpuno zaustavljen, procjenjuju iz Ekonomskog instituta. H