Svijet
GLAVNI TAJNIK UN-A KAŽE DA PRIJETI NUKLEARNA KATASTROFA ZBOG BORBI U UKRAJINI

Guterres poziva na prestanak napada na nuklearku
Objavljeno 11. kolovoza, 2022.
Glavni tajnik UN-a António Guterres upozorio je na potencijalnu nuklearnu katastrofu zbog borbi oko nuklearne elektrane Zaporižje.

- Ozbiljno sam zabrinut zbog te situacije. Pozvao sam sve zainteresirane da pokažu zdrav razum i da ne čine ništa što bi moglo ugroziti fizički integritet ili sigurnost nuklearne elektrane - najveće takve u Europi. Nažalost, umjesto smirivanja, proteklih nekoliko dana pojavila su se izvješća o duboko zabrinjavajućim incidentima koji bi, nastave li se, mogli izazvati katastrofu, naglasio je. Elektrana Zaporižje granatirana je nekoliko puta i djelomično oštećena, no ključna infrastruktura je netaknuta. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za napad.

Skupina od 26 zapadnih država u Kopenhagenu je dogovorila još 1,5 milijardi eura pomoći Ukrajini, objavio je danski ministar obrane Morten Bodskov. Taj iznos bit će iskorišten za slanje naoružanja, raketa i streljiva, povećanja proizvodnje oružja za Ukrajinu, obuku vojnika i razminiranje područja pogođenih ratom.H
Najčitanije iz rubrike