Novosti
PANDEMIJSKI VAL PODVARIJANTI OMIKRONA

Simptomi blagi, ali ne
moraju biti i posljedice
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
Podvarijantama B4 i B5 lako se zaraziti, pa epidemiolozi savjetuju ljudima koji se nisu cijepili da to svakako učine

Hrvatska se, kao uostalom i veći dio europskog kontinenta, nalazi u pandemijskom valu koronavirusa, iako u prethodne dvije godine on nije bio karakterističan za ljetno razdoblje.



Dežurna epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) dr. Vesna Višekruna Vučina potvrdila je da smo povećani broj novooboljelih počeli bilježiti krajem lipnja, no ističe da zadnji tjedan pokazuje da rast broja oboljelih blago usporava.

- Još su uvijek to velike brojke i ne možemo govoriti o završetku tog vala. U većine pacijenata dijagnosticirane su podvarijante omikrona BA4 i BA5, koje su vrlo zarazne. Lako se njima izložiti i zaraziti, pa stoga ljudima koji se dosad nisu cijepili savjetujemo da se svakako odluče za cijepljenje. Upozoravamo i na osnovne mjere higijene pri boravku vani, a to je učestalo pranje ruku, izbjegavanje većih okupljanja te u slučaju pojave simptoma treba ostati doma i kontaktirati svoga liječnika za daljnje upute - kaže dr. Višekruna Vučina, dodajući kako će brojke ovoga tjedna pokazati bližimo li se kraju ovoga vala.

Višekruna Vučina navodi da se, iako je varijanta virusa koja sada cirkulira mnogo zaraznija, pokazuje uglavnom blaža klinička slika. No upozorava da uvijek postoji mogućnost da će kod određenih osoba doći i do komplikacija.

- Tu prije svega mislim na osobe koje su i ranije sa svojim imunološkim sustavom zbog neke kronične bolesti ili terapije koju uzimaju bile podložnije razvoju komplikacija. Oni koji pripadaju tim rizičnim skupinama, ako se dosad nisu cijepili, pozivamo ih da se cijepe. Osnovne mjere zaštite od samoga su početka jednake, što se tiče korištenja maski one se preporučuju u nekim rizičnim okruženjima, jer je to ipak veći oblik zaštite nego kada je nemate - poručuje naša sugovornica.

Na upit možemo li, a s obzirom na karakteristike ove varijante virusa, očekivati i skori nestanak virusa, dr. Višekruna Vučina kaže "da bismo svi voljeli da možemo reći kako je to kraj pandemije, ali moramo biti oprezni".

- Ne želimo poslati poruku da je dobro zaraziti se. Činjenica jest da što veći broj ljudi ima imunost, bilo stečenu cijepljenjem ili preboljenjem, jer se tako prekida put prijenosa virusa i samim tim može se zaustaviti i usporiti prijenos bolesti - kaže epidemiologinja.

Dio javnosti, ali i stručnjaka, strahuje od onoga što bi se moglo događati najesen. Dr. Višekruna Vučina ističe da se prati realna situacija i da se po tome donose odluke.

- Ne volimo davati prognoze i bilo kakve procjene. Ono što smo kroz ove dvije i pol godine naučili jest to da virus može mutirati, mijenjati se njegova zaraznost i klinička slika, tako da se uvijek moraju pratiti trenutačna događanja i po tome donositi odluke. Ono što se stalno provlači jest potreba za osobnom higijenom i izbjegavanje učestalog dodirivanja lica rukama na otvorenom. Poželjno je izbjegavati velike gužve i eventualno u javnom prijevozu, ili u zatvorenim velikim prostorima koristiti masku - zaključuje dr. Višekruna Vučina.

Tomislav Prusina
U zadnjih 20 dana u OBŽ-u umrlo 14 osoba
Prema podacima koje je u utorak objavio Nacionalni stožer civilne zaštite, u Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 987 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 3685 osoba. Prema podacima Županijskog stožera civilne zaštite na području Osječko-baranjske županije evidentirano je 77 novopozitivnih osoba od 252 obrađena uzorka. Zanimljivo je da je od 20. srpnja do 9. kolovoza na području OBŽ-a od koronavirusa preminulo 14 osoba. U Hrvatskoj je u lipnju umrlo 78 osoba, a u srpnju 248, po čemu smo među vodećima u Europi.

Vesna Višekruna Vučina epidemiologinja

Zasad se cijepimo onim cjepivima koja su korištena za prijašnje varijante virusa. Oni pružaju dovoljno visoku zaštitu od razvoja komplikacija. Nažalost, ne štite u dovoljnoj mjeri od same infekcije.

Možda ste propustili...