Regija
POTREBNO JE OSIGURATI DODATNA SREDSTVA

Sportska dvorana u Babinoj Gredi stigla je do pod krov
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
Zbog znatnog poskupljenja građevnog materijala nužna je korekcija cijena
BABINA GREDA



Gradnja školske sportske dvorane u Babinoj Gredi, koja je godinama punila novinske stupce nakon što se s odlaskom izvođača radova u stečaj 2014. pretvorila u pravu trakavicu s brojnim peripetijama i neizvjesnošću, konačno se zahuktala i zgrada je poprimila obrise.



Projekt je, podsjećamo, krajem 2018. preuzela Vukovarsko-srijemska županija, koja je odlučila zatrpati postojeću šest metara duboku građevinsku jamu i u gradnju krenuti ispočetka. Početkom rujna prošle godine s Planum građanjem d.o.o. iz Vukovara potpisala je ugovor za gradnju i opremanje dvodijelne sportske dvorane s proširenim borilištem OŠ "Mijat Stojanović" u Babinoj Gredi, a ukupni trošak iznosi 24.014.447,44 kune, s PDV-om. Na temelju sporazuma, projekt se financira novcem Ministarstva znanosti i obrazovanja, Županije i Općine Babina Greda, tako da ga Ministarstvo sufinancira sa 66 posto ukupne vrijednosti investicije, Županija s 24 posto, a preostalih deset posto osigurava Općina.

Ispred roka


Mještanima Babine Grede, posebice učenicima osnovne škole, dvorana je iznimno važna, omogućit će im održavanje raznih sportskih aktivnosti, ne samo za potrebe izvođenja nastave nego i za potrebe šire društvene zajednice. Đaci će nastavu tjelesnog odgoja konačno moći pohađati u sportskoj dvorani i imati jednake uvjete za bavljenje sportom i rekreacijskim aktivnostima kao i njihovi vršnjaci diljem Hrvatske, za što su generacije babogredskih učenika bile zakinute. Ugovoreni rok završetka radova je 24 mjeseca i, ako sve bude prema planu, nagodinu bi, u rujnu, dvorana trebala biti završena, opremljena i stavljena u funkciju, što će, kažu Babogredci, biti povijesni dan za njihovo selo.

Općinski načelnik Josip Krnić ističe da je prezadovoljan dosadašnjom dinamikom radova, pohvaljujući izvođače, koji su, ustvrdio je, maksimalno angažirani i u realizaciji i ispred roka. "Postavljaju se glavni nosači za krovnu konstrukciju, ali izražavam bojazan da se neće moći nastaviti istom dinamikom ako svi skupa ne sjednemo za stol i izvođačima ne isplatimo razliku u cijeni. To treba učiniti što prije kako radovi ne bi stali i projekt ne bude doveden u pitanje. Znamo da su cijene građevnog materijala znatno skočile, to moramo uvažiti i biti svjesni da nitko neće raditi s minusom, i tu ne trebamo zatvarati oči, nego odmah djelovati i osigurati dodatna sredstva", zaključuje Krnić.

Dodatnih 10 posto


Zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova izrazila je i Jadranka Mustapić-Karlić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti VSŽ-a. Napominje da je gradnja dvorane došla do pod krov, što je, ustvrdila je, velika stvar, s obzirom na sve ono što se proteklih godina nadogađalo. Sada je, napominje, sve u skladu s planom, izvođači su vrlo korektni i vjeruje da će tako i ostati. Dodaje da će na ugovorenu cijenu izvođačima biti potrebno isplatiti dodatnih deset posto iznosa, i da će se naći način da se to riješi.

Inače, na području najistočnije županije ovo je jedina školska sportska dvorana u izgradnji. Županija priprema projektne dokumentacije i želi biti spremna za buduće natječaje i ovisno o osiguranju sredstava nastavak gradnje dvorana u naseljima koja ih nemaju.

"Imamo projektnu dokumentaciju za sportske dvorane Rokovci-Andrijaševci, za Ilaču-Banovce, za Drenovce", kazala je pročelnica.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike