Osijek
MJERE ŠTEDNJE

Nova je rasvjeta potrošnju
struje smanjila do 80 %
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
Osijek je kroz ESCO projekt rasvjetna tijela zamijenio novima, baziranima na LED tehnologiji

Cijene električne energije u Europi rapidno su narasle tijekom posljednjih mjeseci na znatno višu razinu nego posljednjih desetljeća. Dvadeset i sedam država članica Europske unije — sve moderne, industrijalizirane ekonomije, neke među najbogatijima na svijetu — uskoro će početi racionirati svoju opskrbu energijom.
Gradska vijeća diljem EU-a odlučuju na koji će način uštedjeti, prigušivanjem ili potpunim gašenjem ulične rasvjete, a neke rauzmišljaju i o gašenju semafora noću. Upravo zbog toga vlasti u austrijskom gradu Salzburgu usred turističke sezone odlučile su ugasiti svjetla na svojim glavnim znamenitostima sat vremena ranije, kako bi uštedjeli struju u trenutku dok se zemlja, kao i cijela Europa, suočava s prjetećom energetskom krizom. Kako smo saznali iz Ureda gradonačelnika Osijeka, grad zbog projekta ESCO već sada štedi električnu energiju.

- Osijek je jedan od rijetkih gradova koji je, kroz ESCO projekt, svoja javna rasvjetna tijela zamijenio novima, baziranima na LED tehnologiji. Trenutačan udio LED rasvjetnih tijela u sustavu javne rasvjete je 98 posto. Na taj je način potrošnja električne energije smanjena i do 80 posto, tako da već štedimo električnu energiju. No, s obzirom na aktualna globalna zbivanja, razmatramo i daljnje mogućnosti ušteda energije, tamo gdje za to postoje tehnički preduvjeti - ističu iz Ureda gradonačenika.

Podsjećaju kako je Grad Osijek, čim je Europska komisija izdala preporuke štednje za javne zgrade, razradio konkretne mjere i poslao upute zaposlenicima u cijelom gradskome sustavu za efikasnije korištenje električne energije.

- Već prvim projekcijama utvrdili smo da spuštanje odnosno podizanje temperature, ovisno o tome je li riječ o grijanju ili hlađenju prostorija, za samo stupanj do dva, može dovesti do uštede energije od pet do 15 posto. Ušteda energije dovodi i do financijske uštede, a korigiramo li temperaturu samo za jedan stupanj na razini cijelog gradskog sustava - doći će do uštede od stotinjak tisuća kuna mjesečno, što nije zanemarivo. Istovremeno nastavljamo pratiti energetsko tržište te ćemo prema potrebi i sukladno novonastalim situacijama biti spremni reagirati u smislu dodatnih mjera štednje - zaključuju iz osječke gradske uprave.

 Nikola Kučar

Slavonski Brod isključuje svjetiljke

U Hrvatskoj je nekoliko gradova već započelo mjere štednje, pa tako primjerice u Slavonskom Brodu, od 25. srpnja, ovisno o tehničkim mogućnostima, rasvjetna tijela isključuju se u svim dijelovima grada na način da se isključuje svaka druga svjetiljka, a tamo gdje ne postoji takva mogućnost, mjere štednje provode se na način da se nakon 23 sata javna rasvjeta gasi potpuno. Grad Vukovar pozvao je Vukovarce, još u ožujku, da daju svoje mišljenje o modelima uštede električne energije u javnoj rasvjeti. Grad Zagreb je odlučio da se u četiri zgrade gradske uprave temperatura hlađenja poveća s 22 na 25 Celzijevih stupnjeva, a uvodi se i noćni režim hlađenja, na čemu očekuju uštedu energije od bar 20 posto.

Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike