Kultura
GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA SLATINA

U prvoj polovini godine najčitaniji je psihološki triler "Smola" Ane Riel
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
Najviše članova je u dobi do 15 godina, a drugu najbrojniju skupinu članova čine odrasli, u dobi od 41 do 45 godina

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina trenutačno raspolaže s fondom od 57.300 svezaka knjiga te 2418 naslova audiovizualne i multimedijske građe. Prostire se na 534 četvorna metra knjižničnog prostora i opremljena je računalima i opremom za prezentacije i radionice. U knjižnici se redovito održavaju aktivnosti za sve dobne skupine, koje su osmišljene na način da zadovolje potrebe korisnika, osobito djece i mladih školske dobi.



Važnost kluba


Stalna je aktivnost Knjižnice i čitateljski klub, koji je osnovan 2016., i punih šest godina redovito održava svoje sastanke. Klub je i u vrijeme pandemije i zatvaranja knjižnice održavao svoje sastanke na daljinu, pa je do sada održano već 59 sastanaka. Kontinuitet rada odražava se i na značajniju i brojniju posudbu knjižne građe među članovima kluba.

- Gradska knjižnica želi se pozicionirati i kao središnje mjesto društvenoga života, pa u svojim redovitim aktivnostima nudi i gostovanja poznatih i aktualnih pisaca, kao i suradnju s udrugama na području grada kako bi se promovirali zdravi oblici životnih stilova i razvijanje digitalnih kompetencija za osobe treće životne dobi. Gradska knjižnica u predstojećim godinama planira namijeniti jedan dio svoga prostora opremanju studijskoga odjela koji će služiti u svrhu obrazovanja, studiranja, pisanja seminarskih, stručnih i diplomskih radova, a nadamo se kako će se jedan dio knjižnice opremiti i senzornim pomagalima kako bi knjižna građa bila dostupna i djeci i osobama s invaliditetom - kaže ravnateljica Neda Mađarac.

Gradska knjižnica trenutačno ima 1340 članova, najviše djece i mladih školske dobi do 15 godina, a drugu najbrojniju skupinu članova čine odrasli, u dobi od 41 do 45 godina. Najaktivniji članovi u zadnjih šest mjeseci posuđivali su gotovo šest knjiga mjesečno.

Na popisu najčitanijih knjiga iz fundusa Gradske knjižnice i čitaonice Slatina u zadnjih šest mjeseci na prvome mjestu nalazi se psihološki triler danske književnice Ane Riel "Smola", objavljen 2021. u Hrvatskoj, a koji je doživio i svoju ekranizaciju. Roman "Smola" napeta je i dirljiva priča o posljedicama prevelike, duboke ljubavi i želje roditelja da zaštite svoje dijete od opasnosti koje vrebaju u svijetu punom loših ljudi. Knjiga je postigla svjetski uspjeh, ugledni The Guardian, The Telegraph i The Daily Express proglasili su je jednim od najboljih romana 2018. godine, a prevedena je na 28 jezika.

Na drugome je mjestu kriminalistički roman "Obitelj s gornjeg kata" poznate američke spisateljice Lise Jewell. Roman govori o Libby Jones, koja tek nakon svoga 25. rođendana saznaje identitet svojih roditelja, ali i da je jedini nasljednik napuštene vile u Chelseaju na obali Temze. U toj vili policija je prije 25 godina u kuhinji u prizemlju pronašla tri tijela odjevena u crno, kraj njih oproštajnu poruku, a na katu u kolijevci zdravo desetomjesečno dijete. Ne zna se gdje je još četvero djece koja su stanovala u kući.

Početak radnje ljubavnog romana "Izgubljeno pismo" Jillian Cantor, koji se nalazi na trećem mjestu najposuđivanijih knjiga, događa se u Austriji 1938., kad se dogodila Kristalna noć i početak progona Židova. Tada je nestao židovski majstor graver, pa njegov mladi šegrt Kristoff mora gravirati poštanske marke za Nijemce. Zaljubi se u učiteljevu kćer Elenu i s njom se priključuje austrijskom pokretu otpora. Godine 1989. u Los Angelesu slučajno je otkrivena marka iz 2. svjetskog rata na starom ljubavnom pismu. Slijedi topla i uzbudljiva priča o prošlosti i sadašnjosti, strasti i tragediji, ljubavi i preživljavanju u određenim povijesnim okolnostima.

Razni žanrovi


Na četvrtome je mjestu psihološki dramski roman "Mračna kći" talijanske spisateljice Elene Ferrante, koji tematizira majčinstvo, odnos prema djeci i pitanje ženske slobode. To je slojevita meditacija o majčinstvu, snažna priča o podvojenim osjećajima koje gajimo prema svojoj djeci te izniman pokušaj definicije ženskog iskustva, slobode, odgovornosti, žudnje i zadovoljstva. To je psihološka drama koja osvjetljava negativne, teške i mučne strane roditeljstva.

Slijedi kriminalistički roman "Posljednje što mi je rekla" Linde Green. Baka Betty neposredno prije smrti šapne svojoj unuci Nicol da se u dnu dvorišta nalaze dječica. Nicolina majka tvrdi da je riječ o besmislenome trabunjanju umiruće žene, ali kad Nicolina kći pronađe kost igrajući se u Bettynu vrtu, postane jasno da vrt skriva zlokobne i mračne tajne iz prošlosti. Počinje razotkrivanje bolnih obiteljskih tajni.

Top devet najposuđivanijih knjiga u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina čine još ljubavni roman "Pariška knjižnica" Janet Skeslien Charles, koji u formi dvojnoga narativa prati obiteljsku i ljubavnu fabulu protagonistica, psihološki roman "Otok anđela" švedske spisateljice Camille Lackberg, triler i kriminalistički roman s psihološkom temom "Terapeutkinja" norveške spisateljice Helene Flood te kriminalistički roman "Djevojčica A" Abigail Dean.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike