Mozaik
OD 17. DO 21. KOLOVOZA

Ljetni tamburaški kamp u Pleternici za 35 polaznika
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
Završnica kampa bit će svečano obilježena koncertom svih sudionika na Trgu bećarca

Ljetni tamburaški kamp, što ga organizira Javna ustanova Pleternice uz Grad Pleternicu, TZ Grada Pleternice te Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga, bit će Centar izvrsnosti tamburaške glazbe za 35 polaznika iz raznih gradova diljem Hrvatske.



Uz 14 učenika iz Požege, Jakšića, Kutjeva, Vetova, Pakraca i Pleternice, dolazi 21 polaznik iz susjednih županija, i to iz Našica, Đakova, Vinkovaca, Belog Manastira, Bjelovara, Križevaca i Zagreba. U kampu, za koji novčanu potporu daje i Ministarstvo kulture, vodstvom vrhunskih glazbenih pedagoga, od 17. do 21. kolovoza, mladi ljubitelji tambure učit će i usavršavati svoje glazbeno umijeće, a za sve sudionike, uz rad s vrhunskim glazbenim pedagozima, pripremljen je i bogat popratni program.

- Uz naš Trg bećarca, koji imamo već četiri godine, te Muzej bećarca, koji će uskoro biti otvoren, tu je i niz projekata i aktivnosti kojima promoviramo našu kulturu baštinu. Posebno su važni oni projekti i aktivnosti kojima animiramo djecu i mlade kako bi naučili pjevati bećarac i svirati tamburu samicu. Ova ideja ljetnog kampa logičan je slijed na tom pravcu - rekla je voditeljica JU Pleternica Jasna Hoffmann na konferenciji za novinare.

Uz osiguran smještaj i hranu, polaznicima su organizirani edukativni izleti i radionice - obilazak IC Terra Panonica, vožnja turističkim vlakom, obilazak Gradske knjižnice uz edukativni kviz, šetnja poučnim stazama i drugo. Završnica kampa bit će svečano obilježena koncertom svih sudionika na Trgu bećarca.

Kako je rekao voditelj kampa Saša Botički, ujedno predsjednik Hrvatskog društva pedagoga, strukovne udruge koja od 2014. godine okuplja nastavnike koji se bave pedagoškim radom i voditelje amaterskih tamburaških orkestara, ovaj tamburaški kamp osmišljen je kao svojevrstan centar izvrsnosti tamburaške glazbe, to je posebnost kojom se ističe, jer ovakvih kampova nije bilo u Hrvatskoj.

- Išli smo ciljano na učenike glazbenih škola koji imaju određeno predznanje, pa je tako i koncipiran program rada kampa. Svi polaznici dodatno će proširiti svoje znanje o tamburaškoj glazbi i sviranju tambure. Svaki dan kampa koncipiran je tako da polaznici imaju individualni sat s odabranim voditeljem, a potom će sudjelovati u tematskim radionicama i sviranju u orkestru. U sklopu kampa organizirane su i tri radionice - radionica sviranja berde koju će voditi Damir Butković, radionica malog i velikog bunjevačkog kola, koju će voditi Stipan Jaramazović iz Subotice, i radionica sviranja bećarca, koju je pripremio Krunoslav Dražić - najavio je Botički.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike