Autoglas
SUZUKI ZA POVOLJAN IZNOS NUDI PUNO

S-Cross GLX Hybrid je ozbiljnija priča
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
Suzuki S-Cross 1.4 GLX Hybrid 48V donosi nam drastično izmijenjen izgled koji više nije u sjeni drugih modela iz kuće

Suzuki već duži niz godina slovi kao jedan od najpoželjnijih automobila na našem tržištu, posebice kod privatnih kupaca. Zašto je tomu tako nije teško zaključiti – za povoljan iznos Suzuki nudi puno u svojim modelima. Cijena novog modela Suzuki S-Cross znatno je porasla spram prethodnika, no unatoč tome i dalje je jedan od najpovoljnijih modela s obzirom na opremu i sve što nudi. Konkretno u brojkama, prethodnik je startao za oko 116 tisuća, dok je novi model s cijenom od 147 tisuća kuna skuplji za nešto više od 30 tisuća kuna. No svaka kuna itekako je dobro opravdana kroz opremu i pogonsko sklopovlje.



Ozbiljna priča


Gledajući prethodni i novi Suzuki S-Cross razlike su itekako uočljive. Novi S-Cross djeluje nikad ozbiljnije i sveukupno nikad bolje. Cijeli automobil privlači poglede prolaznika, a mnogi će ga zamijeniti i za neki luksuzniji brend.

Već i u osnovnoj opremi ima LED svjetla i aluminijske felge, a u najskupljoj Elegance GLX izvedbi, koju smo i mi vozili, imamo i priličnu količinu šminkerskih detalja koji cijeli S-Cross čini skladnim i privlačnim automobilom koji će se gotovo svakome svidjeti. U unutrašnjosti vidljiva je povezanost s prethodnikom. Primjerice vrata su vrlo slična, kao i kokpit ispred vozača, upravljač. Novost je pak reorganizirana središnja konzola koja je zbog potrebe za suvremenijom i većom multimedijom premještena iz centralnog u gornji dio armature. Upravo ova nova prostorna ideja daje i najveći dašak svježine.

Kad smo kod multimedije, ona donosi sve ono što danas želimo i trebamo u automobilu. Vrlo solidna navigacija dio je najskupljeg paketa Elegance GLX kojeg smo mi imali, a dio tog paketa je i nova kamera s panoramskim i trodimenzionalnim prikazom pozicije auta iz svih kutova. Kamera će biti izuzetno korisna i dobrodošla pomoći pri parkiranju ili prolazu kroz nepregledan teren. Kako je riječ o hibridnom vozilu, između brojnih informacija o vozilu, možemo pratiti i protok energije između benzinskog i elektromotora.

Blagohibridno


Iako je interijer testnog, možemo reći top-modela, bio izuzetno privlačan, pod prstima površine su i dalje poslovično za Suzuki, tvrde, plastične. Međutim, sve skupa je besprijekorno obrađeno i ambijent ne djeluje jeftino, što bi netko mogao pomisliti. Dašak ekskluzivnosti daju i sjedala načinjena od kombinacije kože i tkanine.

Što se tiče pogonskog sklopovlja, i dalje je to blagohibridni sklop 4-cilindarskog 1.4 turbobenzinca Boosterjet od 129 konja i 235 Nm momenta spojenog s 48-voltnom električnom instalacijom, koja pri jačem ubrzanju kratkotrajno isporučuje vlastitih 14 konja snage i 50 Nm momenta akumuliranih energijom kočenja. Motorizacija je uparena s automatskim mjenjačem, tako da vozač ima malo utjecaja na njezin rad. Kad smo kod mjenjača, on radi uglađeno te uredno prepoznaje kada treba mijenjati brzine. Očekivano, uz nagli pritisak papučice gasa, donosi minimalno oklijevanja od oko jedne sekunde te potom ubacuje u nižu brzinu za veću isporuku snage.

Cijena za testni model iznosi nešto manje od 200.000 kuna. Valja imati na umu da je riječ o jednom od najboljih primjeraka koji donosi sve što želimo.

Marin Režić
OK POTROŠNJA
Položaj za upravljačem je odličan. Sjedi se visoko, a zahvaljujući velikim staklenim površinama, sve je pregledno. U vožnji Suzuki S-Cross 1.4 Hybrid 48V je podatan i nudi osjećaj upravljanja kao kakvom krstaricom kojoj će nabolje odgovarati laganija vožnja. Jasno, zbog hibridnog sklopa, ali i samog turbobenzinskog motora, to će ponekad biti teško. Potrošnja je korektna, naročito pripazi li se s gasom. Na otvorenoj cesti oko pet ili šest litara, u gradu ili pri bržoj i dinamičnoj vožnji računajte između 7 i 8.