Sport
RAŠTIMANA I OBEZGLAVLJENA MOMČAD

Osijek - ovo više nema
baš nikakvog smisla!
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.
Bjelica je "vrući krumpir" oko svog statusa svjesno prebacio u ruke predsjednika Sakalja

Osijekovo poniranje nastavljeno je i na Aldu Drosini. Bijelo-plave nogometaše pobijedila je, do tog susreta, jedina momčad koja nije osvojila ni bod u prva tri prvenstvena kola HNL-a.



Istra 1961 momčad je koja je doslovce skupljena "zbrda-zdola", njezini igrači još se nisu svi ni međusobno upoznali kako treba, ali to im nije smetalo na putu prema pobjedi protiv "uigrane" osječke momčadi. Bjeličin raštimani orkestar održao je još jedan koncert komorne nogometne glazbe čiji bi radni naslov mogao biti: "Taština praznine".

Bjelica se ne da


I premda mu svaka nova utakmica "stisne" novu pljusku, Nenad Bjelica prkosi svim tim, sigurni smo, i za njega bolnim udarcima. Nema namjeru otići s Osijekove klupe, iako je više nego svjestan kako je sve otišlo kvragu. Zbog čega je toliko tvrdoglav? Vjeruje li doista da još može oživjeti momčad, ili jednostavno tjera neki svoj inat i želi svima pokazati koliko NK Osijek ima mlitavo klupsko čelništvo. Zapravo, tu sad više nije u pitanju klupsko čelništvo,nego isključivo dva čovjeka - najveći klupski sponzor i stvarni gazda Lörinc Meszaros te predsjednik Ferenc Sakalj. U njihovim je rukama sudbina aktualne sezone, ali i kratkoročna budućnost kluba. Slika koju Osijek pruža danas i situacija koja vlada u odnosima unutar kluba sve je mučnija, a reakcije najvažnijih ljudi u klubu nema.

- Ne razmišljam o ostavci. Spreman sam razgovarati s predsjednikom kao što smo već razgovarali i kada je izrazio želju da ostanem na klupi. Dok tako predsjednik misli, ja sam trener Osijeka - rekao je Bjelica, i taj vrući krumpir oko njegovog statusa jasno i glasno prebacio u ruke predsjednika Ferenca Sakalja.

Kaže trener spreman je razgovarati s predsjednikom. O čemu novom bi oni razgovarali u odnosu na razgovor od prije pet-šest dana. Jedina tema eventualnog novog razgovora mogao bi biti model raskida suradnje. Osijek svakom novom utakmicom s Bjelicom na klupi sve više tone u besmisao. Svi, ali baš svi, vide kako Nenad više ne drži kormilo u svojim rukama, isto tako uopće se ne stječe dojam kako trener ima plan pomoću kojeg će pokrenuti posrnulu momčad. Nedavno je rekao kako igrači svoj ego trebaju ostaviti sa strane i posvetiti se boljitku kluba. Možda bi u ovoj situaciji Nenad svoj ego trebao ostaviti sa strane i učiniti ono što je u trenutačnoj situaciji najbolje za klub - povući se s mjesta trenera.

Agonija ide prema farsi


No, bar zasad, Nenad se drži svog "rova" i nema ga namjeru napustiti. Razlog zbog kojeg je zauzeo takav gard teško je dokučiti, jer i sam gubi na ugledu svime ovime kroz što prolazi s Osijekom. I opet ne bi bio problem da se pojavila samo kriza rezultata. To se događa i samo po sebi ne bi bilo alarmantno. No, situacija u kojoj je Osijek otkriva krizu igre, krizu rezultata i ono što je najteže popravljivo, a to je kriza međusobnih odnosa na relacijama trener - dio igrača, uprava - trener, pa i trener - navijači. Svi koji se imalo ozbiljnije bave NK Osijek, jasno vide u čemu je problem i većina ima i isto rješenje, ali samo dva čovjeka imaju moć izvršen odluke - Meszaros i Sakalj. I nitko više. Ne znamo dođu li do Meszarosa potpuno točne informacije o stanju u NK Osijek, ili mu se "lakira", ali teško nam je vjerovati da bi tako uspješan poslovni čovjek šutke promatrao kako se polako, ali sigurno, raspada jedan od njegovih projekata. Agonija traje, mučno je gledati sve to, a što je najgore postoji ozbiljna prijetnja da se kompletna situacija pretvori u farsu. Naime, što duže potraje ova pat-pozicija u kojoj svi reže na sve, na vidjelo će izlaziti sve više prljavog rublja iz samog kluba. Taj je proces već počeo, a u njemu neće izlaziti samo istina, nego i gomila neistina koja samo može naštetiti ugledu kluba i Nenadu samom. Znate kako to ide, kada je dobro onda nikome ništa ne smeta, a kada krene po zlu onda se baš traži dlaka u jajetu. Nenad nije zaslužio da ga se gađa blatom, ali nam je time nejasnije zbog čega tako tvrdoglavo želi ostati u okruženju u kojem će teško pronaći sreću.

Pričati i analizirati igru Osijeka doista više nema smisla, jer ta je momčad potpuno raštimana i obezglavljena, pa je kao takvu ne treba uvlačiti u ovu priču. Bjelica je mnogo puta rekao kako je "momčad ogledalo trenera". Ako je tako, onda ovo ogledalo treba razbiti uz jaku svijest one bapske priče o sedam godina nesreće, ako se to učini. Bojimo se kako bi Osijekova nesreća upravo toliko mogla potrajati, ako se ne povuče ozbiljan potez. Zbog svega spomenutog jedini razuman korak bio bi sjesti za stol i dogovoriti uvjete sporazumnog raskida suradnje, jer sve drugo samo će produbljivati agoniju i ukupnu atmosferu činiti sve mučnijom.
Dalibor Keler
PULA - Stadion Aldo Drosina. Vrijeme vruće, vjetrovito. Gledatelja: 1230. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec) - 6,5. Strijelac: 1:0 Bakrar (90+3). Žuti kartoni: Marin, Mumba, Majkić (Istra 1961), Jugović, Jurčević; Fiolić, Škorić (Osijek). Crveni kartoni: -.

IGRAČ UTAKMICE: MOUNSEF BAKRAR (ISTRA 1961)

ISTRA 1961

1 (0)

Majkić 6,5, Hujber 6, Marešić 6,5, Perković 6,5, Marin 6,5, Duvnjak 6 (od 66. Mumba 6), Mlinar 6,5, Casreres 6 (od 90. Galilea -), Kadušić 6 (od 66. Erceg 6), Petković 6,5 (od 90. Antovski -), Bakrar 7.

OSIJEK

0

Ivušić 6, Bralić 5,5, Škorić 6, Lončar 5,5, Bartolec 6 (od 83. Miloš -), Jugović 6, Brlek 5,5 (od 70. Fiolić -), Jurčević 6, Caktaš 6 (od 70. Bakić -), Beljo 6 (od 83. Mance -), Topčagić 5,5 (od 46. Mierez 5,5).

HOĆE LI BITI REAKCIJE KLUBA?
U ovom trenutku teško je reći hoće li Lörinc Meszaros i Ferenc Sakalj uopće reagirati na novi poraz, i kakva će biti njihova odluka ako je bude. Dosad klub nije dao nikakav službeni stav u vezi Bjeličinog statusa. Dobili smo tek neke signale kako je Meszaroseva intencija zadržati Bjelicu do kraja ugovora, što je treneru prezentirao predsjednik Sakalj. Međutim, je li ta podrška bezuvjetna, ili ipak može okopniti zbog serije slabih rezultata i ukupne atmosfere u i oko kluba, nije poznato. Opet, bilo bi poželjno da se NK Osijek službeno i jasno očituje o trenerovom statusu, jer nema smisla dalje živjeti u neizvjesnosti i Nenadu nakon svakog nepovoljnog rezultata postavljati isto pitanje - ostaješ li trener? Mučno je to za sve, pa zbog toga očekujemo da se predsjednik Ferenc Sakalj oglasi i do kraja razjasni situaciju koja trenutačno uopće ne izgleda dobro.

Možda ste propustili...

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

DOBRO RASPOLOŽENJE NA OPUS ARENI

Mierezu sam morao reći da malo stane i predahne

VAŽAN DOMAĆI ISPIT RUKOMETAŠICA OSIJEKA

Protiv Zameta motiv će biti i poraz iz prve utakmice na Kvarneru

Najčitanije iz rubrike