Kultura
MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE U VUKOVARU

Digitalna izložba “Vučedolci izvan okvira” posjetiteljima pruža inovativne tehnike
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.

Do kraja kolovoza u vukovarskom Muzeju vučedolske kulture posjetitelji mogu razgledati digitalnu izložbu "Vučedolci izvan okvira", koja uz pomoć digitalnih tehnologija posjetiteljima pruža posve novi doživljaj izložene građe i eksponata.Autor izložbe Darko Bilandžić, koji je i voditelj marketinga u Muzeju vučedolske kulture, ističe kako je ponukan marketinškim pristupom i mogućnostima posjetiteljima izložbe ponudio digitalni uvid u život prapovijesnih Vučedolaca.

- Vučedolci su kao kultura bili napredni i po mnogo čemu ispred mnogih u ono doba. Mogli bismo reći kako su razmišljali ‘izvan okvira‘. Smatram kako smo prošli vrijeme statičnih muzeja koji zahtijevaju od posjetitelja da hodaju kroz njih i iščitavaju materijale pokraj eksponata. Stoga smo, uz poboljšanje naše web-stranice, odlučili otići i korak dalje te kreirati interaktivnu izložbu s tehnologijom proširene stvarnosti - navodi Bilandžić i dodaje kako je posjetiteljima na raspolaganju deset tableta s kojima imaju mogućnost skenirati deset plakata kako bi dobili odgovarajući 3D, audio, tekst, ili videosadržaj.

- Ovakvom vrstom prezentacije želimo se dodatno približiti mlađoj generaciji korisnika te ostati u korak s modernim načinom prezentacije muzejske građe, a samim time i dodatno gradimo našu digitalnu arhivu. Moram priznati kako su me posjetitelji ugodno iznenadili komentarima koji jasno govore koliko je bitno nastaviti raditi u smjeru novih tehnologija - kaže Bilandžić te dodaje kako su ga još kao dijete zanimale napredne tehnologije te su mu roboti bili omiljene igračke.

- Ta strast prema novim i naprednim tehnologijama ostala mi je i danas. Još 2016. u Muzeju smo omogućili virtualnu šetnju kroz muzej uz pomoć virtualnih naočala - podsjeća te dodaje kako je "okidač" za veći angažman prema digitalnoj prezentaciji kulturne građe bila pandemija, kad su mnogi muzeji bili zatvoreni.

- Tada se pokazalo kako dosta muzeja nije bilo spremno za online. Tu smo vidjeli svoju šansu te sam se osobno ‘bacio‘ na učenje i edukacije, a ova izložba prvi je rezultat te moje naobrazbe - kaže ponosno, dodajući kako će bez digitalnih tehnologija u budućnosti biti teško zamisliti djelovanje bilo kojeg muzeja. Smatra, naime, kako proširena stvarnost muzejima nudi neslućene mogućnosti razvoja i približavanja građanima svih dobi.

- Posebice se želimo približiti mladima i na ovaj ih način zainteresirati za sve ono što Muzej vučedolske kulture nudi, a nudi mnogo toga što definira i današnji život i stvarnost - kaže Darko Bilandžić. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOGRAFSKOM POSTAVU GRADSKOG MUZEJA

Predstavljena slikovnica o Vulkanu i Vinkovcima

2

PREMIJERA PREDSTAVE AUTORA GORANA MATOVIĆA I SARE RENAR

”San i ludilo”

3

PRVI SAMOSTALNI NASTUP U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI

Rad “Svjetlocrno” Danijela Žeželja