Zdravlje
HLADNJAK, LEDENICA I ORMAR MOGU POSTATI SVE ŠTO ŽELIMO U POGLEDU KVALITETNE PREHRANE

Odmrznuta hrana ima više mikroorganizama pa se ne smije ponovno zamrznuti, jer se može pokvariti
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.

Današnji način života često onemogućava svakodnevnu nabavu svježih namirnica. Stoga ih treba pozorno izabrati i pravilno uskladištiti. S malo znanja hladnjak, ledenica i ormar mogu postati sve što želimo u pogledu kvalitetne prehrane.



Stalna temperatura


Hlađenje je najčešći način skladištenja svježe hrane, jer niske temperature usporavaju prirodan proces kvarenja hrane. Zaleđivanjem se uvijek hrane još više produžava. Neko smrznuto voće može sadržavati više C-vitamina ako je zamrznuto odmah nakon branja, nego ono svježe koje stoji u trgovini nekoliko dana. Smrznuto povrće i voće dobar su izbor ako nisu dostupni svježi ili im nije sezona. Ako ih sami zamrzavamo, moraju biti potpuno svježi i zdravi, bez imalo oštećenja ili truleži. Ne zamrzavaju se zelena salata, svježa rajčica, jabuke, grožđe, kuhana jaja i stari krumpir. Ledenica mora imati stalnu temperaturu od -180C ili nižu.

Svježe povrće treba blanširati (bolje parom nego kipućom vodom), što deaktivira enzime koji izazivaju kvarenje, zatim ohladiti i čvrsto pakirati u materijalima pogodnim za zamrzivač. Na svakome paketiću treba označiti datum zamrzavanja i očekivano vrijeme trajanja (bijela riba oko 6 mjeseci, voće 6-12 mjeseci, povrće 8-10 i meso i piletina 9-12 mjeseci).

Meso se polako odmrzava (pogotovo veliki komadi), najbolje u hladnjaku, jer su tako manji gubici vitamina i minerala. Međutim, povrće je bolje odmah staviti u kipuću vodu. Kruh treba odmrznuti u pećnici (ne i ostale namirnice). Odmrznuta hrana ima povećan broj mikroorganizama, pa se zato ne smije ponovno zamrznuti, jer se može pokvariti ili čak izazvati trovanje. Ako ledenica prestane raditi najbolje je prva 24 sata hranu ostaviti unutra i ledenicu ne otvarati. Nakon toga hranu treba premjestiti. Kuhana hrana i školjke ne smiju se ponovno zamrznuti ako su bili na temperaturi od 5oC više od tri sata. Ostala hrana provjeri se tako da se neotvoreno pakiranje pritisne. Ako još ima kristala, hrana se može koristiti, a ako ih nema, baca se. Svježe meso može biti iznad 5 stupnjeva Celzijusa svega šest sati i spasiti se može ako se odmah jede. Ako ima kristale, može se ponovno zamrznuti. Kreme, pudinge i sladoled treba baciti.

Rok uporabe


Postupak zamrzavanja sam po sebi ima mali učinak štete na nutritivnu vrijednost namirnica i treba ga pravilno provoditi. Temperatura u hladnjaku treba biti od 0 do 5 stupnjeva C. Meso i riba tu se mogu držati samo jedan dan. Konzervirana hrana skladišti se na suhom i hladnom mjestu. Ne smijemo koristiti oštećene konzerve i one kojima je istekao rok uporabe. Suha hrana često je bogata vlaknima i ima malo masti. U procesu sušenja očuvani su mnogi nutrijenti, osim nižeg sadržaja C vitamina. Treba ju čuvati na tamnom i prozračnome mjestu. Brašno treba biti na hladnom, da se izbjegne napad kukaca.

Treba kupovati samo one količine voća i povrća koje se mogu pojesti u nekoliko dana i treba ih držati u hladnjaku. Nepojedenu hranu iz konzervi potrebno je staviti, u dobro zatvorenoj staklenoj ili plastičnoj posudi u hladnjak. Ribu je najbolje jesti odmah nakon kupnje, ali očišćena može preko noći ostati u hladnjaku. Svježe namirnice treba u hladnjaku držati odvojene od kuhane hrane. Opće je pravilo: ako se sumnja u ispravnost nekog proizvoda ili namirnice, bolje je baciti ih nego riskirati trovanje hranom.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa