Regija
NA MJESTU BUDUĆEG PARKINGA ZA TERETNJAKE ISKOPANE PRVE PROBNE ARHEOLOŠKE SONDE

Autopark uz A3 pokrenut će gospodarstvo
Objavljeno 6. kolovoza, 2022.
VINKOVCI



Ovih su dana u Lipovcu u općini Nijemci iskopane probne arheološke sonde na budućem području Autoparka Lipovac. Kada krene gradnja autoparka, radove stoga zasigurno neće usporiti arheološka istraživanja koja će biti obavljena prije zemljanih i građevinskih radova, i izbjeći će se česte pritužbe građevinaca kako se rokovi zbog njih probijaju. Arheološka su istraživanja inače obvezna na svim područjima gdje struka pretpostavlja da bi moglo biti važnih i zanimljivih arheoloških otkrića.

Autopark Lipovac, zaštićeno i sigurno parkiralište za teretna vozila, jedan je od strateških projekata Vukovarsko-srijemske županije, čiji je nositelj Općina Nijemci. Iskorištavanjem zemljopisnog i prometnog položaja jugoistoka županije potaknut će gospodarski razvoj. Projekt je još daleko od početka radova, ali se zna da će biti izgrađen u sklopu Poslovne zone Lipovac i uvršten je u prostorni plan Općine na približno 54 hektara zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske.

Podsjetimo, glavna je svrha projekta riješiti problem velikih gužvi koje stvara kamionski promet na graničnim prijelazima prema Srbiji i, istodobno, povećati sigurnost cestovnog prometa.

- Radovi na strateškom projektu Autoparka Lipovac izvode se u kontinuitetu. Izrada projektno-tehničke dokumentacije temeljit je i dugotrajan proces, ali ovaj je projekt od strateške važnosti za nas i našu županiju te očekujemo skoro rješavanje ostatka dokumentacije i daljnju realizaciju radova. U suradnji s nadležnim ministarstvom i nadalje radimo na darovanju zemljišta potrebnog za građenje, dok potporu župana Damira Dekanića, cijele županije te Razvojne agencije vukovarsko-srijemske u svim koracima potrebnim za realizaciju ovog projekta imamo - kaže Vjekoslav Belajević, načelnik Općine Nijemci, dodajući kako će Autopark Lipovac biti moderno izgrađeno i opremljeno, sigurno i zaštićeno parkirališta za teretna vozila na autocesti A3 Bregana - Zagreb - Lipovac, sa svim popratnim sadržajima: sanitarnim čvorom, motelom, servisnom radionicom, caffe barom, zgradom administracije, inspekcijske službe i carinske kontrole.

Realizacija tog strateškog projekta, čija je vrijednost danas ipak mnogo veća od početno planiranih 53 milijuna kuna, omogućit će gospodarski razvoj i podizanje životnog standarda stanovništva na istoku Hrvatske, osobito Vukovarsko-srijemske županije i Općine Nijemci.

U Razvojnoj agenciji VSŽ-a kažu da bi autopark mogao biti završen u roku od dvije do tri godine. Miroslav Flego
Rasteretiti autocestu
U Razvojnoj agenciji VSŽ-a podsjećaju da je planirana vrijednost projekta oko 55 milijuna kuna i prioritetno će aplicirati na sredstva fondova Europske unije. Nakana je “skinuti” kamionski promet s autoceste Zagreb - Lipovac i kroz naselja, čime se smanjuju gužve i povećava sigurnost, a vozači kamiona dobivaju uređeno odmorište sa svim sadržajima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike