Svijet
LUNARNA MISIJA

Južnokorejski let prema Mjesecu krenuo je iz SAD-a
Objavljeno 6. kolovoza, 2022.
Raketa je lansirana iz Cape Canaverala u SAD-u jer Južna Koreja još nema kvalitetan raketodrom

Sve je veća gužva u Zemljinoj, ali i u Mjesečevoj orbiti. Nizu država koje su se odlučile približiti Mjesecu, i jednog dana sletjeti na njegovu površinu, priključula se i Južna Koreja. Ovaj "azijski tigar" lansirao je lunarnu sondu prvi put u povijesti te zemlje, objavila je u petak agencija dpa. Lansiranje nije obavljeno na Korejskom poluotoku zbog jednostavnog razloga jer nemaju kvalitetan raketodrom, pa su koristili usluge tvrtke Elona Muska i NASA-e. Lansiranje je obavljeno na istoku Sjedinjenih Američkih Država.



Raketa SpaceX Falcon-9, koja nosi Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), poletjela je u petak u 1:08 prema srednjoeuropskom vremenu iz Cape Canaverala na Floridi prema planu. Svemirska letjelica teška 678 kilograma, s predviđenim minimalnim radnim vijekom od godinu dana, kružit će oko Mjeseca i prikupljati podatke na njegovoj površini. Sadrži šest različitih instrumenata za provođenje istraživanja vode i drugih elemenata.

KPLO je produkt suradnje državnog Korejskog istraživačkog instituta za zračni prostor (KARI) i drugih instituta u Južnoj Koreji te američke svemirske agencije NASA-e. Južna Koreja posljednjih godina radi na unapređivanju ambicioznog svemirskog programa. U lipnju je prvi put uspješno lansirala satelite za civilnu upotrebu u Zemljinu orbitu s pomoću rakete za lansiranje domaće proizvodnje. Seul je također potpisnik NASA-ina programa istraživanja Mjeseca Artemis.

Inače, Južna Koreja je u lipnju, sa svoga tla, lansirala svoju prvu svemirsku raketu domaće izrade, imena Nuri. Iako je Južna Koreja deseta najveća svjetska ekonomija i glavni je proizvođač poluvodiča, automobila i pametnih telefona na svjetskim tržištima, njezin svemirski program kaska za azijskim susjedima Kinom, Indijom i Japanom. Susjedna Sjeverna Koreja postavila je svoje prve satelite za promatranje Zemlje u orbitu 2012, odnosno 2016. godine, iako nema dokaza da je i jedan od njih ikada emitirao slike iz svemira ili slao podatke natrag na zemlju. Južna Koreja je od početka 1990-ih poslala niz satelita u svemir, ali sa lansirnih rampi u inozemstvu, ili pak raketom izgrađenom stranom tehnologijom. Treba reći i kako je Južna Koreja je 2013. godine prvi put uspješno lansirala satelit sa svog terena, no prva faza lansirne rakete bila je proizvedena u Rusiji.

Milan Bugarić
Najčitanije iz rubrike