Sport
SAŠA BARIŠIĆ-JAMAN

Naslov i dizanje trofeja kao kapetan ostao je samo san
Objavljeno 6. kolovoza, 2022.
Sada već bivši kapetan NEXE-a ostaje u klubu, ali u trenerskoj ulozi

Ima ugovor s NEXE-om još godinu dana, a i sam je Saša Barišić-Jaman krajem sezone, a uoči onoga Final Foura Europske lige, razmišljao u stilu "još godinu dana i to je to". U studenome će napuniti 40 godina. Njegovi vršnjaci već su zaboravili da su igrali rukomet.



Unatoč svemu, iznenadila je njegova objava na Facebooku gdje je najavio kraj. "Mislim da mi nikad teže nije bilo nešto napisat al ‘ajmo. Svakom sportašu, pa i meni, najteže je kad prestane raditi ono što najviše voli. Mogu ponosno i uzdignute glave objaviti da sam završio profesionalnu rukometnu karijeru i da se okrećem novim izazovima"! Napisao je na početku svoga statusa rukometaš rođen u slovenskim Brežicama, prisjetivši se svojih klubova od Dobove, Kopera, Karlovca, Varaždina, Linza, Leobena. Dakako i NEXE-a. "Moga NEXE-a", kako ga je nazvao. Stigao je u Našice 2005. godine. Osim tog kraćeg razdoblja u Austriji cijelo vrijeme proveo je u Našicama. Od početka je bio "zidar i graditelj" ovoga jakog NEXE-a.

Mislio još godinu


U utorak je došao u Feričance i na Goveđu glavu. Pozdravit se s dečkima. Viđat će ih, ali ne više zajedno na treninzima. U RK NEXE s Barišić-Jamanom imali su plan kad završi igračku karijeru, a to je ovo ljeto, jer ga trener Branko Tamše više ne vidi u svojim planovima.

- Ne želim da ispadne kako sam na nekoga ljut. Ne zamjeram nikome. Tako je to u sportu i životu. Istina, mislio sam još godinu, ali realno, pa meni je 40. Hoću li stati s 40, ili 41, nije toliko važno. Nisam nikada mislio da ću toliko dugo trajati u profesionalnom sportu. Okreće se nova stanica. U Klubu su imali planova uključiti me u trenerski tim, a, eto, ispostavilo se u njihovim planovima da je već sada to taj trenutak. I ja sam imao planova nakon karijere ostati u rukometu. Posjedujem trenersku licencu, još mi samo ostaje Master licenca koju sigurno planiram ishodovati, ali za ovu fazu i ovo mi je sasvim dovoljno.

Bit će trener druge momčadi i U-17 sastava NEXE-a.

- Počinjemo u ponedjeljak. Druga momčad igra Drugu HRL "istok", cilj je ući u viši rang. Krećem u ovaj posao s jednakim žarom, kao i tijekom cijele karijere.

Broj 9 ispod stropa!


Netko je napisao da bi Barišić-Jamanov broj 9 trebalo podići ispod stropa našičke dvorane. Mi bismo dodali i broj 8, kojeg je nosio njegov prethodnik u kapetanskoj ulozi NEXE-a Marko Mrđenović.

- Nemoj zaboraviti i Peru Lelića. Mi smo tu od početka. Kako je krenula ova sjajna rukometna priča. Inače, Mrđa (Mrđenović nap.a), će mi biti pomoćnik u drugoj momčadi. Već godinu dana, nakon završetka svoje karijere, odlično radi s djecom. Stvorio je vrlo kvalitetnu selekciju. Slično smo sve prošli, prijatelji smo, slično shvaćamo rukomet.

Ima Barišić-Jaman skoro 60 nastupa za nacionalnu selekciju Slovenije. Jedna želja će mu ipak ostati neispunjena.

- Znao sam ranije reći da ću se umiroviti kada budem podigao trofej. Eto, to će mi ostati neispunjena želja. Imam još jednu.

Koju?

- Da posljednju oproštajnu utakmicu odigram u Našicama.

Ovo zadnje još je ostvarivo. Zaslužio je to Saša. Da dobije mogućnost svima u klubu i našičkoj publici zahvaliti se uživo, a ne samo virtualno putem društvenih mreža. Posljednji pljesak na otvorenoj sceni.

Krešimir Lacković
Najčitanije iz rubrike