Sport
SAOT SUSTAV

Suci dobivaju novu pomoć tehnologije
Objavljeno 3. kolovoza, 2022.
Europska nogometna federacija (UEFA) najavila je uvođenje poluautomatske tehnologije za određivanja zaleđa (SAOT) koja će biti predstavljena u Superkupu i koristiti se u Ligi prvaka tijekom sezone 2022/23.

- UEFA je u stalnoj potrazi za novim tehnološkim rješenjima kako bi se unaprijedila igra i pomoglo radu sudaca. Ovaj inovativni sustav omogućit će VAR timovima da brže donose odluke vezane uz zaleđe, čime će se sačuvati tijek igre - kazao je šef sudaca pri UEFA-i Roberto Rosetti.

Tehnologija će moći riješiti sporne situacije zaleđa brzinom i točnošću nezamislivom prije manje od deset godina. Korištenjem kamera postavljenih oko terena, koje mogu pratiti 29 različitih točaka na tijelu igrača i čipa u lopti za utakmicu, tehnologija će pomoći u donošenju odluka te smanjiti vrijeme potrebno za provjeru. Senzor unutar lopte šalje podatke 500 puta u sekundi, omogućujući precizno otkrivanje točke udarca za odluke o zaleđu.

Novi bi sustav trebao skratiti prosječno vrijeme potrebno za donošenje odluke o zaleđu sa 70 na 25 sekundi. Stari VAR sustav zahtijevao je ručno crtanje ‘ofsajd linija‘ i izračunavanje udarne točke. UEFA je otkrila kako je SAOT tehnologija testirana 188 puta.

- Sustav je spreman za korištenje u službenim utakmicama i implementiran na svakom mjestu Lige prvaka - dodao je Rosetti.

SAOT sustav imat će premijeru u finalu europskog Superkupa 10. kolovoza između Real Madrida i Eintracht Frankfurta u Helsinkiju.

Utakmicu će suditi engleski sudac Michael Oliver, kojem će pomagati sunarodnjaci Stuart Burt i Simon Bennett. Litavac Rumsas Donatas bit će četvrti sudac, uloga VAR-a dodijeljena je Poljaku Tomaszu Kwiatkowskom, a pomagat će mu njegov sunarodnjak Bartosz Frankowkski, kao i Portugalac Tiago Bruno Lopes Martins (Portugal).

FIFA je početkom srpnja najavila kako će se SAOT koristiti i na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

- Svjesni smo da je ponekad trajanje provjera ili pregleda predugo, posebno u pogledu zaleđa - objašnjavaju iz FIFA-e. H
Možda ste propustili...

ODBOJKAŠICE HRVATSKE BEZ POBJEDE ZAKLJUČILE SP

Povratak kući sa samo dva osvojena seta

OSVRT NA 11. KOLO SUPERSPORT HNL

Hajduk u derbiju produbio agoniju Rijeke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana