Sport
MILE ŠKORIĆ, KAPETAN - REKORDER

Rekord obvezuje, daj Bože da dostignem i brojku 400
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
Ponosan sam na rekord, ali užitak nije potpun zbog problema koje imamo - kaže Mile

Za kapetana NK Osijek Mileta Škorića baš vrijedi ona izreka "došao je tiho i ušao u legendu". U prošlotjednom susretu protiv Slaven Belupa ispisao je povijest jer je postao igrač bijelo-plavih s najviše službenih nastupa od osamostaljenja Hrvatske.



Dosad je Mile Osijekov dres odijevao 328 puta, čime je preskočio legendardnog Bakira Beširevića. Već ranije je srušio klupske rekorde po broju nastupa u HNL-u i europskim utakmicama, a sada je pao i taj posljednji koji mu je nedostajao. Naravno, Mile tu neće stati s obzirom na to da mu je tek 31 godina, što su za stopera najbolje igračke godine.

Nepotpuna sreća


Škorić je imao zanimljiv igrački put. Na njegovu početku nije se dalo naslutiti kako će jednog dana postati klupska legenda. Nogometni razvoj nije išao glatko, pa je nakon prvog profi ugovora u Gradskom vrtu sreću tražio u to vrijeme po manjim klubovima Gorici i HAŠK-u. U Osijek se vratio 2013. godine i tada su se stvari polako počele preokretati.

- Istina je kako mi je trebalo vremena dok sam se uozbiljio. Kao mlad bio sam izvan kontrole, tvrdoglav i nisam slušao savjete iskusnih trenera, pa sam dosta glavinjao. No, kada sam raščistio glavu, kockice su se u mojoj karijeri počele slagati. Povratak u Osijek bio je ključna odluka. Preporučio je Dragan Vukoja, a natrag me je u Osijek zvao Miroslav Žitnjak, trener je tada bio Tomislav Steinbrückner, a zapravo možda i najvažnije je bilo što sam zaigrao na svojoj prirodnoj, stoperskoj, poziciji. Kao stoper sam iz Cibalije i došao u mlađe kategorije Osijeka, a kasnije su me prebacili u vezni red. Ipak, možda ključnu ulogu u mojoj karijeri odigrao je Zoran Zekić. U početku me i on seljakao po pozicijama, ali je s vremenom osjetio kako najviše mogu dati na stoperskoj poziciji. Kod Zekića je krenuo moj uspon. Dao mi je slobodu u igri, postavio me je za kapetana momčadi i imao puno povjerenje u mene i eto koliko sam daleko dogurao. Igrao sam za reprezentaciju, postao Osijekov rekorder po broju nastupa - kaže Mile Škorić, kapetan bijelo-plavih.

U svakom slučaju doseg je to vrijedan dužnog poštovanja, ali Škorić će nešto dodati:

- Naravno da se osjećam ponosno i sretno zbog rekorda. Međutim, ne mogu u tom dostignuću uživati do kraja s obzirom na trenutak u kojem se nalazimo. Slabe igre i rezultati koje postižemo u posljednje vrijeme kvare mi doživljaj. Baš mi je krivo što je tako, ali vjerujem kako ćemo brzo pronaći izlaz iz ove neugodne situacije u kojoj smo se našli nakon ispadanja od Kizilžara.

Kako je krenuo, ne treba se iznenaditi ako će prebaciti brojku od 400. utakmica u bijelo-plavom dresu. Pred njim bi objektivno moglo biti još četiri-pet ako ne i više sezona.

- Dobro, to se odnosi na igrački vijek trajanja, ali svjestan sam kako nisam nikakva "sveta krava" što sam kapetan i rekorder. Svoje mjesto u momčadi svejedno moram zaraditi radom i zalaganjem jer kao kapetan trebam biti primjer svim ostalim suigračima. Rekord me obvezuje da još više zapnem u radu, a ako budem držao visoku razinu kvalitete forme i zaobiđu me ozljede, onda brojka od 400 utakmica za Osijek neće biti nedostižna.

Pula kao prekretnica


Doista je šteta što se taj Škorićev rekord događa u lošem rezultatskom razdoblju za bijelo-plave. Kizilžar je rana koja neće tako brzo zacijeljeti, a zanimljivo je čuti iz kapetanova kuta što se dogodilo u tom uzvratnom susretu.

- Ni u snu nisam mislio kako nam se takvo što može dogoditi. U prvom susretu smo trebali riješiti sve dvojbe, ali imali smo malo nesreće. Uzvrat u Osijeku bio je pod kontrolom. Još na poluvremenu nisam vidio način kako nas mogu iznenaditi. I onda im uđe taj udarac za 1:0 i sve se okrene. Šok je bio toliko jak da nas je baš paralizirao. Takve se stvari događaju u nogometu.

Europske rane brže će zacijeljeti ako se Osijek vrati pobjedama na domaćoj sceni. No ni taj proces ne ide brzo. Slaven Belupo odnio je bod, a slijedi gostovanje kod Istre 1961, jedine momčadi koja još nije osvojila ni boda. Mile ima formulu izlaska iz lošeg razdoblja.

- Moramo se ujediniti. Igrači, stručni stožer, navijači, simpatizeri, svi, baš svi. Prolazimo kroz teško razdoblje, pa moramo svi zajedno zapeti. Ma, treba nam samo jedna pobjeda kako bismo krenuli uzlaznom putanjom. Vjerujem kako će se ona dogoditi u Puli, iako, s obzirom na to u kakvom smo trenutku, bolje je ne prognozirati ništa uoči tog susreta. Uopće nije važno na koji ćemo način doći do pobjede protiv Istre 1961, samo neka do nje stignemo - zaključio je Mile Škorić, kapetan NK Osijek.

Dalibor Keler
OD MINUTE U DEBIJU DO REPREZENTACIJE
Mile Škorić prvi je susret za bijelo-plave odigrao prije 14 godina. Debitirao je 22. ožujka 2008. godine u susretu 25. kola protiv Zadra na Stanovima. Tada je odigrao samo jednu minutu. U Osijeku se zadržao do 2011., a nakon toga je sreću potražio u nižim ligama igrajući za Goricu i zagrebački HAŠK. U Gradski vrt se vratio u ljeto 2013. godine i od tog trenutka karijera mu je krenula uzlaznom putanjom. Malo-pomalo postao je stožerni igrač Osijeka i njegov kapetan, a dosad je u karijeri skupio sedam nastupa za A reprezentaciju Hrvatske.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike