Osijek
AKCIJA SPAŠAVANJA U KOPAČKOM RITU

Kroz naizgled suho močvarno
tlo upao u duboki mulj,
izvukli ga HGSS-ovci iz Osijeka
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
U koordiniranoj akciji spašavatelja i trojice rendžera – nadzornika parka prirode, osoba je s pomoću užeta postavljena na medicinsku dasku i izvučena na sigurno tlo

Ispucalo močvarno tlo samo je izgledalo suho, a ispod desetak centimetara suhog tla nalazilo se - živo blato. Upravo iz dubokog mulja u Kopačkom ritu pripadnici HGSS Stanice Osijek izvlačili su u utorak neopreznog muškarca, a situacija nije bila nimalo bezazlena.



Na području Kopačkog rita zatražena je pomoć muškarcu koji je ostao zaglavljen u dubokom močvarnom tlu bez mogućnosti samostalnog izlaska. O navedenoj situaciji HGSS Stanicu Osijek informirali su djelatnici Parka prirode Kopački rit u 12.25 sati. Njih je pak obavijestio muškarac koji je bio s osobom koja je ostala zarobljena u mulju.

- S obzirom na to da je prijetila opasnost od dodatnog propadanja u duboki sloj mulja, za akciju je određen najveći stupanj hitnosti i na lokaciju su se odmah zaputila dva najbliža spašavatelja terenskim vozilom, dok su ostali spašavatelji bili u stanju pripravnosti. Pristup lokaciji bio je dijelom čamcem i dijelom nepristupačnim terenom. U koordiniranoj akciji spašavatelja i trojice rendžera – nadzornika parka prirode, osoba je s pomoću užeta postavljena na medicinsku dasku i izvučena na sigurno tlo u 15 sati. U ovoj neobičnoj, ali nimalo bezazlenoj akciji spašavanja treba istaknuti pravovremenu reakciju i visoku motiviranost Službe čuvara prirode kao i osobu koja je unatoč teškoj situaciji u kojoj se nalazila sačuvala svoju prisebnost - doznajemo od osječkih spašavatelja.

Kako dalje navode, izvrsna suradnja HGSS Stanice Osijek i PP-a Kopački rit traje od samog osnivanja Stanice. Posebno intenzivna suradnja bila je tijekom poplava koje su zadesile županjsku Posavinu, u kojima su sa svojim plovilima lokalnom stanovništvu pomagali i rendžeri PP-a Kopački rit. Zajedničke aktivnosti provode se kroz razne vježbe i edukacije poput pružanja prve pomoći, spašavanja iz leda, traganja itd. Svrha, ali i rezultat takvih zajedničkih aktivnosti su briga o sigurnosti posjetitelja i, ako do toga dođe, akcije spašavanja sa sretnim završetkom. S.Lacić
Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana