Mozaik
VENECIJANSKI FILMSKI FESTIVAL

Mostra će od 31. kolovoza do 10. rujna ugostiti mnoge slavne holivudske zvijezde
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.

Od glumica Penelope Cruz i Cate Blanchett do redatelja Darrena Aronofskog, Alejandra Inarritua i Luce Guadagnina - ovogodišnji će, 79. Venecijanski filmski festival od 31. kolovoza do 10. rujna ugostiti mnoštvo slavnih holivudskih zvijezda.



U utrci za prestižnoga Zlatnog lava za najbolji film na ovogodišnjoj Mostri natjecat će se 23 filma. Ovogodišnji je festival zamišljen kao "prozor otvoren prema svijetu", rekao je u sklopu internetske prezentacije umjetnički direktor Mostre, Alberto Barbera, posebno pritom osudivši pritvaranje triju filmaša u Iranu. Film jednog od njih, Jafara Panahija, koji mora odslužiti šestogodišnju kaznu zbog "propagande protiv režima", bit će u konkurenciji. Naziv filma je "Kherst Nistu" ("Medvjedi ne postoje"). Francuska je posebno dobro zastupljena ove godine, s čak pet filmova u konkurenciji. To su "Les enfants des autres" (Djeca drugih) Rebecce Zlotowski s Virginie Efirom u glavnoj ulozi, "Un couple" (Par) Fredericka Wisemana, "Les Miens" (Moji), obiteljski film Roschdyja Zema, "Athena" Romaina Gavrasa o pobuni u predgrađima i "Saint Omer" (Sveti Omer) Alice Diop, prvi film o čedomorstvu. Francuski redatelj i pisac Florian Zeller ponudio je uloge u svome filmu "Le fils" (Sin) glumcima Hughu Jackmanu, Lauri Dern i Anthonyju Hopkinsu.

Ni ove godine na crvenom tepihu Lida neće nedostajati zvijezda i zvjezdica. Španjolska glumica Penelope Cruz protagonistica je talijanskog filma "The immensity" Emanuelea Crialesea, a Australka Cate Blanchett utjelovljuje dirigenticu orkestra u filmu "TAR" Todda Fielda. Ovogodišnji će festival obilježiti i povratak Darrena Aronofskog s filmom "The whale" (Kit), s Brendanom Fraserom u glavnoj ulozi. Još jedno veliko redateljsko ime - Meksikanac Alejandro Inarritu, predstavit će se na Mostri "vrlo osobnim" filmom, kako ga je predstavio Barbera: "Bardo, lažna kronika nekih istina".

Dugo iščekivani "Bones and all" Talijana Luce Guadagnina ima holivudsku glumačku postavu, od Timothéea Chalameta do Chloë Sevigny. Britanka Tilda Swinton pojavljuje se u filmu "The eternal daughter" Joanne Hogg, a Colin Farrell glavni je glumac u filmu Martina McDonagha "The banshees of Inisherin". Pozornost će bez sumnje privući film "Plavuša" Andrewa Dominika, nadahnut životom Marilyn Monroe s Anom de Armas u naslovnoj ulozi i Adrienom Brodyjem, a filmu "White noise" Noaha Baumbacha s Adamom Driverom i Gretom Gerwig pripast će čast da otvori natjecateljski dio festivala.

Prikazat će se i dva filma u kojima glumi Ksenija Marinković - "Najsretniji čovjek na svijetu" i "Jeste li vidjeli ovu ženu?". Novi dugometražni film Teone Strugar Mitevske, "Najsretniji čovjek na svijetu", imat će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu Horizonti, a debitantski igrani film Dušana Zorića i Matije Gluščevića, "Jeste li vidjeli ovu ženu?" u paralelnom programu Tjedan kritike. Prvi je nastao u koprodukciji s hrvatskom kućom Terminal 3, a drugi u koprodukciji s hrvatskom kućom Dinaridi Film, priopćeno je iz HAVC-a, koji je oba filma financijski podržao.

"Najsretniji čovjek na svijetu" prati četrdesetogodišnjakinju koja želi pronaći partnera pa odlazi na "speed dating", gdje upozna čovjeka koji ne traži ljubav, nego oprost. Program Horizonti, u kojem se prikazuje, dio je službene selekcije festivala, uz glavno natjecanje, čiji su filmovi u konkurenciji za Zlatnog lava. Posvećen je autorima čiji filmovi predstavljaju nove trendove u izražavanju i estetici međunarodne kinematografije. Prošli film iste redateljice, nagrađivani "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" (2019.), također je nastao u hrvatskoj koprodukciji. Film "Jeste li vidjeli ovu ženu?", gdje Ksenija Marinković tumači glavnu ulogu, govori o srednjovječnoj ženi koja luta gradom u potrazi za izgubljenim pamćenjem.

Tjedan kritike je nezavisna i paralelna sekcija Mostre koji organizira Savez talijanskih filmskih kritičara, a sastoji se od natjecateljskog djela i dva posebna događaja s projekcijama filmova izvan konkurencije. U industrijskom dijelu festivala predstavit će se hrvatski projekt redateljice Hane Jušić i producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama), "Bog neće pomoći", kao jedan od njih 27 na 9. izdanju koprodukcijskog sajma Venice Gap-Financing Market.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike