Sport
OVOG LJETA BIT ĆE - ODLAZAKA

Španjolci zovu, ali Ivušić bi u neku jaču i ugledniju sredinu
Objavljeno 3. kolovoza, 2022.
Prema pisanju španjolskih medija, za Ivušića su zainteresirani Getafe i Almerija, a i Napoli je još u igri

Ljetni nogometni prijelazni rok ušao je u posljednji mjesec. U Gradskom vrtu, zasad, nije bilo zvučnijih transfera, ali se stalno nešto "kuha" kada su u pitanju odlasci. U fokusu je Osijekov reprezentativni vratar Ivica Ivušić.



Puno se pričalo o njegovu mogućem odlasku u Italiju jer je za njega prilično zagrijan bio Napoli. No Talijani su se navodno okrenuli posudbi Kepe Arrizabalage iz Chelseaja, koji je najskuplje plaćeni vratar u povijesti, ali u londonskom klubu je dospio u drugi plan. Ta priča još nije završena, pa nije isključeno da se Napolitanci opet okrenu Ivušiću.

Španjolci u igri


No prema pisanju španjolskih medija u utrku za Ivušića uključili su se Getafe i Almeria. Riječ je o klubovima koji pripadaju u srednju ili donji stalež španjolskog nogometa, pa je pitanje koliko su jaki temelji cijele te priče. Nenad Bjelica, koji je zadužen za sportsku politiku, pa tako i za transfere, zasad mudro šuti kada je Ivušić u pitanju. Ne želi izvjesiti cijenu za koju bi bio spreman pustiti jednog od svojih najvrjednijih eksponata, a na bilo kakva pitanja o zanimanju za bilo kojeg igrača uvijek će reći:

- Ima puno zanimanja za Ivušića, ali i za još neke naše igrače.

Jasno da je uz Ivušića najveći ineters za Diona Drenu Belju, za kojeg je, pak, navodno ponudu poslao njemački prvoligaš Borussia Mönchengladbach. Riječ je, prema pisanju njemačkih medija, o odšteti od 3,5 milijuna eura, što neće zadovoljiti apetite osječkog kluba jer je već za Belju odbijao izdašnije ponude. Osim njih dvojice Bjelica bi bio spreman pustiti Danijela Lončara, Adriana Leona Barišića i Laszla Kleinheislera te Mihaela Žapera, koji bi mogao prvi napustiti bijelo-plavu svlačionicu jer su odnosi između njega i Bjelice prilično zahladnjeli. To se može iščitati iz toga što je Žaper u posljednja dva susreta bio na tribinama. Ima u rosteru još igrača koje bi Osijek rado nekom "utopio" poput Mancea ili Gržana, ali za njih zanimanje baš nije veliko.

Recesija prijeti


Iako iz Gradskog vrta često dolaze poruke kako Osijek nije u potrebi transferirati igrače, priča je ipak ponešto drugačija. Naime, klupski čelnici vrlo pozorno prate ekonomsku situaciju u svijetu kojem prijeti nova recesija, a takvi se događaji uvijek negativno odražavaju i na poslovanje klubova. Zato se prije svega gleda kako reducirati prilično skup igrački kadar koji imaju bijelo-plavi, odnosno pokušati mjesečne izdatke za plaće dovesti u realne okvire, a treba voditi računa i o financijskom fair-playu koji nameće UEFA. Previše je igrača koji imaju visoka primanja, a ne participiraju u momčadi u skladu s njima. To je posebno izraženo sada nakon što je Osijek svoj europski put završio na prvoj stepenici, pa je posve jasno kako Bjelici kadar od 30-ak igrača nije nužan za bitke na domaćim bojišnicama. Zbog toga je realno očekivati odlazak nekog od igrača koji imaju status prvotimca, ali svima bi u osječkom klubu, a vjerojatno ponajviše Bjelici, bilo draže kada bi te uštede na plaćama uspjeli napraviti na igračima koji nisu ni u drugom, a kamoli u prvom planu.

Opet, eventulani odlazak Ivušića otvorio bi potrebu dovođenja još jednog iskusnijeg vratara jer bi Osijek ostao na Marku Malenici i plejadi talentiranih, ali neiskusnih čuvara mreže. Uglavnom, puno je špekulacija o zanimanju inozemnih klubova za igrače Osijeka, ali bar zasad konkretnih događaja nema, što opet ne znači kako ih u danima ili tjednima koji su ispred nas neće i biti.

Dalibor Keler
DANAS OPET NA OKUPU
Nakon susreta protiv Slaven Belupa trener Nenad Bjelica momčadi je dao dva dana odmora. Treba raščistiti glave, resetirati se nakon teškog tjedna u kojem je Osijek doživio dva poraza (Lokomotiva i Kizilžar) i remizirao protiv Slaven Belupa. Susret protiv Istre 1961 koji slijedi u prvenstvu bijelo-plavi trebaju doživjeti kao novi početak. Pripreme za taj susret počet će danas jutarnjim treningom, a bit će zanimljivo vidjeti što će Bjelica spremiti za taj susret.

Najčitanije iz rubrike