Osijek
OSIGURATI DOVOLJNO VODE I HLADA

Zaštitimo ih, vrućina
je kobna za životinje
Objavljeno 3. kolovoza, 2022.
Uz dostupnu vodu, pokušajte svoje ljubimce hraniti manjim, ali češćim obrocima kako bi lakše podnijeli visoke temperature

Toplinski se valovi prelijevaju iz jednog dijela u drugi dio Europe, kao i crvena upozorenja na njih. Ruše se rekordi dnevnih temperatura, pa stagniraju, pa zahladi, pa se opet ruše temperaturni rekordi i tako u začarani krug. Zbog tako (ne)predvidljivog vremena ne pate samo ljudi nego i životinje. Svaka je životinja esencijalna za ravnotežu ekosustava, stoga je dobro znati kako ih možemo zaštititi.



Slično liječničkim savjetima ljudskoj populaciji za zaštitu od opasnih sunčanih zraka, životinjama se treba osigurati dovoljno vode, hlada i izbjegavati izlaganje visokim temperaturama, navode mnoge veterinarske internetske stranice. Ako je moguće, životinjama u svakom trenutku treba biti omogućen pristup svježoj i pitkoj vodi.

Mokar ručnik


U zdjelice vode možete ubaciti i kockicu leda da se voda dodatno rashladi ili napravite ledene poslastice. Primjerice, postavite zdjelice ispred svog praga za mačke, pse ili ježeve, a na balkonima i terasama za obližnje ptičice te tu vodu često mijenjajte. U posudice možete staviti i kamenje kako bi dodatno učvrstilo zdjelicu i kako se kukci ne bi utopili. Veterinari nam savjetuju da možemo postaviti i mali bazen vode u dvorištu ili na kućnom prilazu da se životinje mogu osvježiti. Ako su vaši ljubimci više "krojeni" za zimske temperature (poput samojeda ili haskija), pokušajte ih pokriti mokrim ili zaleđenim ručnicima, koji će ih rashlađivati. Uz neprestanu dostupnost vode, pokušajte svoje ljubimce hraniti manjim, ali češćim obrocima kako bi lakše podnijeli visoke temperature.

Zbog velikih vrućina sve će više divljih životinja tijekom dana prilaziti potocima, rijekama i jezerima radi okrepljenja. Ako dođete u kontakt s njima, ne prilazite im i čuvajte svoje ljubimce na povodcima.

Zbog vrućina i opasnosti na užarenom betonu svoga ste psa odlučili autom odvesti u prirodu ili park, ali putem namjeravate stati u trgovinu, pri čemu će vas ljupki ljubimac čekati u autu. Nemojte to napraviti jer psi doživljavaju toplinski udar kada im temperatura tijela poraste iznad 40,5 stupnjeva! Psi se ne znoje, nego dahću, što im ubrzava otkucaje srca, a kad ono počne zatajivati, krv se ne distribuira dovoljno brzo i pas više ne može sam regulirati svoju toplinu.

Toplinski udar


Zbog sve viših dnevnih temperatura automobili se zagrijavaju jako brzo, što znači da u samo deset minuta na dnevnoj temperaturi od 36 stupnjeva unutrašnjost automobila može dosegnuti i 43 stupnja (posebice ako je pas u njemu, koji ga dahtanjem dodatno zagrijava). Ako možete, povedite četveronošca sa sobom ili ga ostavite u automobilu (najkraće što možete) s otvorenim prozorima. Dahtanje, lizanje slabina, teturanje, nemir, izrazita žeđ, tamniji jezik, vrućica i krvavi proljev prvi su simptomi toplinskog udara. Za prvi korak prekrijte ga mokrim ručnikom, pokušajte rashladiti ležaj i pravac veterinaru!

Nedavno smo savjetovali kako zaštititi šapice dlakavih četveronožaca od užarenog betona za ljetnih dana. Najveća opasnost za jastučiće na šapama je što opekline nisu odmah vidljive golim okom, stoga pripazite na ove simptome: šepanje ili odbijanje hodanja, jastučići su dobili tamniju boju, uočili ste žuljeve ili crvenilo. Ako samo i pretpostavite da vaš ljubimac ima opečene jastučiće, važno je staviti hladni oblog i ispirati ih hladnom vodom, a ako ste i dalje vani, ljubimca nosite ili hodajte po travi. Potom kontaktirajte veterinara zbog opasnosti od dubljih opeklina ili infekcije te da se utvrdi potreba za antibioticima ili lijekovima protiv bolova, a šapice njegujte nježnim kremama. Ponekad je teško znati kada je pločnik "siguran" za šetnju. Veterinari bi vam rekli ovo jednostavno pravilo: Ako čovjek može držati deset sekundi golu ruku ili stopalo na pločniku, onda je u redu. Ako je temperatura zraka do 23 stupnja - sigurno je. Doduše, ljeti treba i inače izbjegavati šetnje danju i prakticirati ju ujutro ili navečer.

Marta Keglević
I ŽIVOTINJE PATE OD SUNČANICE
Nastojte ograničiti svojim ljubimcima aktivnosti i izloženost suncu tijekom vrućih ljetnih dana. Čak i ako su skloniji tropskim temperaturama, poput guštera ili riba, sklonite njihove nastambe da im se ne bi pregrijale. Pokušajte držati se hlada u šetnjama kad god možete jer životinje također mogu patiti od sunčanice. Već spomenutom možemo dodati: uvijek provjeravajite da životinja nije zatvorena u nekom prostoru. Ne morate sami biti vlasnikom ljubimca kako biste slijedili ove savjete.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

U CRKVI SV. KRIŽA U TVRĐI

Koncert Pjevačkog društva sv. Josipa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu