Regija
TURIZAM I POLJOPRIVREDA TREBAJU RADNU SNAGU

S popisa HZZ-a Vinkovci 402 radnika našla sezonski posao
Objavljeno 3. kolovoza, 2022.
Vinka plus zapošljava ljude iz okolice i nema potrebu za radnicima iz drugih zemalja
VINKOVCI - Vinka plus d.o.o. bavi se proizvodnjom i preradom voća i povrća te je upravo zbog toga naglašena sezonalnost, odnosno povećan broj radnika tijekom ljetnih mjeseci, koji zna iznositi i više od 300 radnika. Taj broj čini naših oko 170 zaposlenih stalnih radnika i oko 150 sezonskih radnika. Osim uz ugovor o radu na određeno vrijeme zapošljavamo sezonce i na vaučer (rad na markice), kao i studente preko studentskog servisa. Sezonci u najvećem postotku rade kao radnici u proizvodnji - rad u voćnjaku, prerada u tvornici, pakiranje. Dio zapošljavamo kao traktoriste, kombajnere, viličariste, skladištare i sl. Godinama radimo na proširenju površina u voćnjaku, te potreba za sezoncima sve više raste. Dosad smo potrebu za sezonskim radnicima uspješno zadovoljavali radnicima iz okolice, te nismo imali potrebe za radnicima iz drugih zemalja – rekao je Domagoj Franić, prvi čovjek Vinke plus d.o.o., za Glas Slavonije sredinom lipnja.

Hrvatska je niz godina suočena s manjkom sezonske radne snage, a problem je najizraženiji u građevinarstvu, ali i u poljoprivredi, pa su se mnogi ove godine žalili kako nema dovoljno berača, zbog čega su neki voćnjaci i maslinici ostali neobrani, a strahuju da će tako biti i najesen. Posebna je priča nedostatak radne snage u ugostiteljstvu i turizmu za ljetnih mjeseci na moru. Kako ističu u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vinkovci, posredovanje pri sezonskom zapošljavanju jedna je od važnijih aktivnosti HZZ-a. Aktivnosti u svrhu pripreme za sezonu i identifikaciju sezonske radne snage zainteresirane za rad u turističkoj sezoni u pružanju smještaja, pripremi i posluživanju hrane, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima te trgovini na veliko provode se anketiranjem nezaposlenih radnika cijele godine.

Uz turizam, sezonsko zapošljavanje najzastupljenije je u poljoprivrednim poslovima. Poslodavcima važeći propisi radnog prava omogućavaju zapošljavanje na pojednostavljen način, što podrazumijeva sklapanje ugovora o radu, plaćanje doprinosa i poreza na dohodak s manje administriranja i uz manje fiskalnih obveza.

Gledano po skupinama zanimanja, iz Područnog ureda Vinkovci na sezonskim poslovima do kraja lipnja najviše je osoba zaposleno u uslužnim i trgovačkim zanimanjima (ugostiteljstvo i trgovina), njih 206. Slijede jednostavna zanimanja (uglavnom ugostiteljski i pomoćni radnici) sa 157 zaposlenih sezonaca. Ostale brojke znatno su manje, pa je tako u skupini zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji 38 zaposlenih, u skupini uredskih i šalterskih službenika 15, rukovatelja strojevima i vozilima pet, inženjera, tehničara i srodnih zanimanja dvije zaposlene osobe te u skupini poljoprivrednika, lovno-uzgojnih radnika, šumarskih radnika i ribara jedna. U Područnom uredu HZZ-a Vinkovci ističu kako u sezonskim poslovima branja višanja, gljiva i ostalih kultura nemaju zabilježene potrebe za radnicima jer nezaposlene osobe uglavnom rade na vaučer, te poslodavci nisu objavljivali slobodna radna mjesta.

Miroslav Flego
2017. godine bilo 1475 sezonaca
- U Republici Hrvatskoj do kraja lipnja 2022. poslodavci su potraživali 26.509 sezonskih radnika u svim djelatnostima. Vezano uz djelatnosti ugostiteljstva, najtraženija su zanimanja kuhari, konobari, slastičari, animatori i sva pomoćna zanimanja vezana uz tu djelatnost. Iz Područnog ureda Vinkovci na sezonskim poslovima u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima te djelatnosti trgovine na veliko i malo zaposlile su se 424 nezaposlene osobe. Prošle godine, primjerice, bila ih je 631, 2020. godine 501 osoba, a pretpandemijske 2019. godine bilo je 1119 szonaca, 2018. godine 1321, a 2017. njih čak 1475 - podsjećaju u HZZ-u Područnom uredu Vinkovci.

Najčitanije iz rubrike