Sport
TEŠKIM PORAZOM OD KIZILŽARA OSIJEK SE OPROSTIO OD EUROPE

Katastrofa bijelo-plavih: Kazahstanci su šokirali Osijek, Kohorta vikala: "Bjelice, odlazi"
Objavljeno 28. srpnja, 2022.
Kizilžar je grubo prekinuo Osijekov europski san i ostavio brojne upitnike

Sljedeća stanica - kanal. Nogometaši Osijeka ispali su iz Europe na samo njima svojstven način. Imali su prednost iz prve utakmice 2. pretkola Konferencijske lige (2:1), imali su sve u svojim nogama, a to je zapravo i bila najveća opasnost, jer bijelo-plavi na početku ove sezone jednostavno ne igraju - ništa.



Može se sad pričati o Nejašmićevom autogolu u Nur-Sultanu, ili neopravdano nepriznatom pogotku Miereza za 3:1 u toj utakmici, ali sve su to zapravo priče za malu djecu. Kod Osijeka jednostavno mnogo toga ne štima, i to je jedina istina. Pitanje je kuda i kako dalje. Ovaj će poraz dugo boljeti, a lako bi mogao i presuditi Nenadu Bjelici kao treneru Osijeka. Igre nema, a posljedično tome ni pogodaka. Nema više ni one defenzivne čvrstine koja je krasila bijelo-plave. Bez obzira na sve probleme koje je imao Osijek u uvodnim utakmicama, očekivalo se kako će proći anonimni kazahstanki Kizilžar. No, još jednom su bijelo-plavi bili žrtve svoje nemoći. Kazahstanci su samo uzeli ponuđeno. Ljudi su dvaput pucali u okvir vrata Ivušića i to im je bilo posve dovoljno da izazovu šokantan rasplet uzvratnog susreta u Gradskom vrtu. Teško, jako teško će se Osijek oporaviti od ovog šoka. Europa je trebala biti nešto će pokretati bijelo-plave u ovoj sezoni, a ispala je čisti horor. Kazhastancima kapa dolje. Borili su se poput lavova i za to su nagrađeni velikim trijumfom, a Osječane ostavili s brojim upitnicima kada je u pitanju nastavak sezone.


Nadmoć bez pogotka


Trener Osijeka Nenad Bjelica odlučio se na ofenzivnu varijantu igre jer je počeo susret s Lovrićem, Mierezom i Kleinheislerom. Ipak, ništa se spektakularno nije dogodio u prvih 45 minuta. Očekivano se razvijao susret, Osijek je pristiskao, prijetio, ali nije tu svoju veliku terensku nadmoć pretvorio i u rezultatsku prednost. Gosti su stali u čvrsti blok i vrlo su rijetko dolazili u blizinu Osijekovih vrata. Istina, u početku utakmice dok su bijelo-plavi još nekako bili tvrdi, Kizilžar je imao neke situacije iz kojih je mogao ozbiljno zaprijetiti Ivušiću. One su se isključivo događale nakon pogrešaka osječkih igrača. Tako je u 10. minuti Bartolec bio neoprezan, Kozlov mu je ukrao loptu pokraj korner linije na lijevoj strani, pa uposlio Lobjandidzea koji je imao čisti udarac s 12 metara, no poslao je loptu visoko preko vrata. Dvaput je nakon toga griješio Brlek u škakljivim pozicijama, ali gosti to nisu kaznili. I baš je Brlek bio prvi koji je uputio konkretniji udarac prema vratima Kazahstanaca. Opalio je s više od 20 metara, a Lobancev je skrenuo loptu u korner. Prvi udarac u okvir vrata uputio je Lovrić u 19. minuti, na svoj karakterističan način. S lijeve strane je ušao u sredinu, pa odapeo s 20-ak metara, a Lobancev je opet bio na mjestu i odbio taj udarac koji je išao u donji lijevi kut. U tom je razdoblju Osijek krenuo i u visoki presing kojim je često osvajao lopte u suparničkoj trećini terena, ali nikako iz toga nije uspijevao stvoriti nekakvu pravu priliku. Bilo je i dosta ubačaja s bočnih pozicija, ali je obrana gostiju na takve prijetnje bila spremna i koncentrirana. Pokušavao je Kleinhesiler prvo udarcem koji je skrenut u korner, pa asistencijom za Lovrića, ali ni to nije donijelo konkretan rezultat. Stiskali su bijelo-plavi nošenim sjajnim navijanjem s istoka gdje je Kohorta diktirala ritam podrške, no rezultat se nije mijenjao. Kako se bližio kraj prvog dijela napadi osječke momčadi malo su jenjavali, a posljednja prijetnja dogodila se u 45. minuti kada je Fiolić pokušao uposliti Miereza, koji je bio za malo prekratak. Tako se na poluvrijeme otišlo bez pogodaka, iako je Osijek bio daleko poduzetniji, no opet je za potpuno zadovoljstvo nedostajao pogodak.


"Bjelice, odlazi"



Uobičjano sporije ušao je Osijek u drugo poluvrijeme, pa su gosti došli do zraka. U 50. minuti Jakovljev je pucao s ruba kaznenog prostora pokraj vrata, a minutu kasnije Lončar nije pogodio cilj nakon ubačaja iz kuta koji je izveo Fiolić. I onda - šok. U 62. minuti gosti su došli u vodstvo nakon što je Jakovljev "lažnjakom" izbacio Jurčevića, pa ubacio, a loptu odbijenu od obrane Osijeka u mrežu je sa 16 metara volejem spremio Ivaniadze, koji je samo tri minute ranije ušao na teren. Kako li je samo pogodio sa zamjenom trener gostiju Ali Alijev. Odmah je reagirao trener Osijeka Nenad Bjelica koji je u igru umjesto Lovrića poslao Caktaša. No, ubrzo su stvari postale još gore. U 71. minuti gosti su došli na prag prolaska u 3. pretkolo. Bušman je preciznim ubačajem pronašao Konea koji je glavom pogodio za 2:0 Kizilžara. Još jedno vrijeme s tribina je stizala podrška, ali kako je Osijek nastavio glavinjati navijači su počeli glasno iskazivati opravdano nezadovoljstvo.

Prvo se čulo "igrajte, pederi, a vrlo brzo i "Bjelice, odlazi". Osijek je u toj završnici izgledao kao muha bez glave. Noge su se stegnule, ništa Osječanima nije uspijevalo. Gradskim vrtom su se razlijegali zvižduci, nezadovoljstvu nije bilo kraja zbog tog šokatnog poraza i još jednog ranog oproštaja od Europe. Momčad je s terena ispraćena povicima "skidajte dresove", a još nekoliko puta se ponovilo "Bjelice, odlazi".

Težak je to poraz koji bi mogao imati dalekosežne posljedice za osječki klub. Navijači su svoje rekli, a što će na to reći čelnici kluba, pa i sam Nenad Bjelica?

Dalibor Keler
OSIJEK - Stadion Gradski vrt. Vrijeme toplo. Teren odličan. Gledatelja: 5107. Sudac: Anastasios Papapetrou (Grčka) - 6. Strijelci: 0:1 Ivaniadze (62), 0:2 Kone (71). Žuti kartoni: Jurčević (Osijek), Lobancev (Kizilžar). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: MOUSSA KONE (KIZILŽAR)

OSIJEK

0

Ivušić 5,5, Bartolec 5,5 (od 74. Miloš -), Škorić 6, Lončar 5,5, Jurčević 6, Nejašmić 5,5, Brlek 5,5 (od 74. Beljo -), Fiolić 5,5 (od 82. Mance -), Kleinheilser 5,5, Lovrić 6 (od 62. Caktaš 5), Mierez 6.

KIZILŽAR

2 (0)

Lobancev 6,5, Tapalov 6,5, Gurman 7, Karšakevič 7, Mužek 7, Bušman 7, Jakovljev 6,5 (od 70. Muldinov -), Kone 7,5, Podio 6,5, Kozlov 6 (od 59. Ivaniadze 7), Lobjanidze 6 (od 82. Muračev -).

ATMOSFERA

Atmosfera u Gradskom vrtu bila je odlična. Na tribinama se okupilo više od 5000 gledatelja koji su zdušno bodrili bijelo-plave, a Kohorta je za ovu priliku spremila i posebnu koreografiju. No, na kraju se dobro raspoloženje pretvorilo u čisti očaj zbog neočekivanog ispadanja, a navijači su spustili "palac dolje" treneru Nenadu Bjelici.



 

0:1
Jakovljev je ubacio, obrana Osijeka je za trenutak raščistila situaciju, ali je lopta pala ravno na noge Ivaniadzeu koji je uhvatio volej na rubu kaznenog prosotra i pogodio sam donji lijevi kut

0:2
Bušman je ubacio, a Kone je ostao posve sam na sedam-osam metara i pogodio glavom u donji lijevi kut

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike