Regija
SVJETSKO RIBOLOVNO PRVENSTVO

Traži se krevet više u Baranji i u Osijeku
Objavljeno 14. srpnja, 2022.
U reprezentaciji je 15 osoba - natjecatelji, članovi stožera i prateće osoblje. Većina vodi i supružnike, prijatelje, rodbinu
BELI MANASTIR



Manje od dva mjeseca ostalo je do početka Svjetskog prvenstva u lovu ribe udicom na plovak, koje će se od 5. do 11. rujna održati na Staroj Dravi kod Bilja.



Ribolovnu stazu izgradile su Hrvatske vode, a u ovom trenutku Hrvatske šume, koje su uredile i pristupnu cestu, grade šest nadstrešnica za potrebe natjecatelja i gledatelja. Kako ističe Anđelko Martinčević, predsjednik baranjske Zajednice športsko-ribolovnih udruga, organizatora natjecanja, Hrvatske su vode, prema njihovim informacijama, uložile približno četiri milijuna kuna, dok je računica Hrvatskih šuma, prije valova poskupljenja, bila približno 270 tisuća kuna, što znači da će uloženo biti bar 400.000. Očekuje nas velik, respektabilan događaj, koji će znatno pridonijeti, među ostalim, turističkoj promidžbi Baranje, Osijeka i okolnih krajeva. Dokazi već postoje.

Odrađen i trening


- Nema sumnje da će se tih dana u smještajnim kapacitetima tražiti mjesto više. Sudeći po bukingu, velika većina baranjskih i osječkih kapaciteta bit će popunjena. Već sada smo prisiljeni neke reprezentacije smještati na dva ili tri mjesta zbog nedostatka smještajnih kapaciteta s više kreveta - kaže Martinčević, pojašnjavajući kako će na Svjetsko prvenstvo doći između 30 i 35 reprezentacija, a svaku čini 15 osoba - natjecatelji, članovi stožera i prateće osoblje. Kaže kako većina od njih sa sobom vodi supružnike, prijatelje ili rodbinu, tako da će broj gostiju zasigurno biti znatno veći. Samo nekoliko dana od početka prijava dolazak je potvrdilo desetak reprezentacija, a neke od njih već su i trenirale na Staroj Dravi kod Bilja.

- U nedjelju je na stazi trenirala kompletna reprezentacija Mađarske, a vodu su probali i članovi engleske i francuske reprezentacije - kaže Martinčević.

Optimizam ulijevaju i povratne informacije sudionika sedmog i osmog kola Prve hrvatske ribolovne lige. Na Staroj su se Dravi, naime, natjecali proteklog vikenda i pohvalili stazu. U ZŠRU-u Baranje zadovoljni su i ulovom jer je 12 dvočlanih ekipa ulovilo 220 kilograma ribe, što znači da je svaki ribič u prosjeku ulovio po 4,5 kilograma ribe.

- Lovili su udicom na plovak, a najviše je bilo kedera, deverika, babuški i kucina. Na udici su završili i manji primjerci divljih šarana - ističe Martinčević.

Zahtjevna staza


Pojašnjava kako je staza tehnički prilično zahtjevna jer se tijekom natjecanja moraju mijenjati tehnike ribolova - ribolov ‘‘direktašima‘‘, štekom ili priborom s rolom za bacanje na daljinu gdje žive babuške i deverike, koje su zbog svoje težine određeni bonus natjecateljima. U ovom trenutku 2,5 kilometara duga staza zatvorena je za javnost (članovi baranjskog ZŠRU-a na Staroj Dravi riboloviti mogu s druge strane ili iz čamca), a do 21. kolovoza sve reprezentacije imat će mogućnost treniranja. Nakon toga staza se potpuno zatvara i kreće tehnička priprema. Probleme može prouzročiti jedino - vodostaj. Nizak Dunav, naime, onemogućava punjenje vodom Kopačkog rita, iz kojega pak preko ustave u Kopačevu voda dolazi do Stare Drave. ‘‘Prva pomoć‘‘ moguća je tako da se dio vode prepumpa ispod ceste, ali bi to omogućilo samo 20-ak centimetara porasta. Organizatori se ipak nadaju da će vode biti dovoljno.



Zanimljivo je da tako značajan događaj kao što je Svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak nije zainteresirao veći broj sponzora. Pokrovitelji manifestacije, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek, donirali su 200.000 odnosno 60.000 kuna, dok je Općina Bilje uložila 30.000 kuna i pružila tehničku pomoć. U potrazi za sponzorima ZŠRU je poslao 50-ak zamolbi raznim gospodarskim subjektima, koji uglavnom baš i nisu imali sluha…

Ivica Getto
Naša “repka” bez Baranjaca i Slavonaca
Sastav hrvatske ribolovne reprezentacije već je poznat. Nažalost, u njoj nema Baranjaca i Slavonaca unatoč brojnim odličnim ribolovnim vodama. Martinčević to obrazlaže nedostatkom novca.

- Vrhunski ribolov nije jeftin sport. Moderna oprema i pribor nisu nimalo jeftini, nagrada za uspjehe gotovo da i nema, a nije ni medijski značajnije tretiran poput sportova s loptom, tenisa i slično - kaže.

Favoriti su Francuzi, Englezi, Talijani, Mađari, a ne treba zaboraviti ni na Srbe, koji su znali pobjeđivati na sličnim natjecanjima...

Najčitanije iz rubrike