Svijet
RUSKE RAKETE PALE NA KREMENČUK

Više mrtvih u napadu na krcati trgovački centar
Objavljeno 27. lipnja, 2022.
Ruske rakete, koje su pogodile krcat trgovački centar u središnjem ukrajinskom gradu Kremenčuku u ponedjeljak, ubile su najmanje dvoje ljudi, a ozlijeđeno je 20 osoba, rekao je viši ukrajinski dužnosnik.

Snimka koju je podijelio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prikazuje golemi požar kako bukti u razrušenoj zgradi i tamni dim koji se diže u nebo te promatrače koji stoje vani. Reuters nije mogao odmah potvrditi vjerodostojnost snimke. Predsjednik Zelenskij rekao je da se u trgovačkom centru u vrijeme napada nalazilo više od 1000 ljudi. "Nije moguće čak ni zamisliti broj žrtava", rekao je Zelenskij, no nije pružio pojedinosti. "Operacija spašavanja je započela, a devet ranjenih osoba nalazi se u kritičnom zdravstvenom stanju", rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika. "Nema smisla nadati se pristojnosti i čovječnosti od Rusije", napisao je Zelenskij na komunikacijskoj platformi Telegram.

Kremenčuk, industrijski grad u kojemu je prije ruske invazije živjelo 217.000 ljudi, leži na rijeci Dnjepru u Poltavskoj oblasti, a u njemu se nalazi najveća ukrajinska naftna rafinerija. Rusija, koja poriče da namjerno gađa civilne mete, nije odmah komentirala slučaj.

Regionalne vlasti pozvale su na hitnu evakuaciju civila iz grada Lisičanska na istoku Ukrajine koji je pod napadom ruskih snaga. Serhij Haidaj, guverner regije Lugansk, naveo je da je situacija u Lisičansku "vrlo teška", ali nije rekao koliko je civila tamo ostalo. Prije ruske invazije, u gradu je živjelo oko 100.000 ljudi. Haidai je prethodno u ponedjeljak rekao da Lisičansk trpi "katastrofalnu" štetu od granatiranja dok ruske snage gađaju grad nakon pada susjednog Sjeverodonecka tijekom vikenda.

Ukrajina je u prva 22 dana lipnja izvezla 1,11 milijuna tona žitarica, za 44 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazali su u ponedjeljak podatci ministarstva poljoprivrede. Izvezeno je 978.000 tona kukuruza, 104.000 tona pšenice i 24.000 tona ječma, pokazali su podatci. Prije početka ruske invazije 24. veljače Ukrajina je izvozila šest milijuna tona žitarica mjesečno, uglavnom preko luka na Crnom moru. Sada su ih prisiljeni izvoziti vlakom preko zapadne granice ili preko malih riječnih luka na Dunavu. U takvim uvjetima izvoz je u svibnju pao na oko 1,7 milijuna tona, navodi Reuters.


Zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visockij izjavio je prošlog tjedna da bi izvoz u lipnju mogao porasti na dva milijuna tona, maksimum moguć u transportu kopnom. "Dinamika je pozitivna, ali dva milijuna tona maksimum je koji postojeća infrastruktura kopnenih ruta dopušta", izjavio je Visockij za državnu televiziju. Preko luka na Crnom moru može se izvoziti pet milijuna tona, napomenuo je ukrajinski dužnosnik. Zapadni dužnosnici optužuju Rusiju da blokira ukrajinski izvoz i koristi hranu kao oružje. Moskva otklanja odgovornost i tvrdi da Ukrajina ne može izvoziti hranu preko Crnog mora jer je postavila mine. H
"Nema smisla nadati se pristojnosti i čovječnosti od Rusije", napisao je Zelenskij

Možda ste propustili...

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

UN O SREBRENICI 29 GODINA PREKASNO

Rezolucija ljuti Vučića i Dodika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana