Regija
PRIKAZAN JE DOKUMENTARAC NASLOVLJEN "HRV89"

Vremeplov kroz 60 godina: Zoran Kurtović snimio je film o Radiju Valpovština
Objavljeno 28. lipnja, 2022.
VALPOVO/LADIMIREVCI



Udruga "Mladi poduzetnik" Ladimirevci i njezin čelnik Zoran Kurtović dali su svoj doprinos očuvanju jednog razdoblja povijesti Valpovštine dokumentarnim filmom o Hrvatskom radiju Valpovština nazvanim "HRV89" čija je projekcija održana u valpovačkom Centru kulture "Matija Petar Katančić".



Još početkom siječnja prošle godine članovi Udruge "Mladi poduzetnik" iz Ladimirevaca započeli su sa snimanjem dokumentarnog filma o Hrvatskom radiju Valpovština. Taj zahtjevni projekt s vremenom je i sazrio jer je iza udruge nekoliko ozbiljnih filmskih uradaka i petnaestak godina rada, a i filmske radionice u sklopu "Šovinih dana" stvorile su širok krug suradnika.

- Sama priča o Hrvatskom radiju Valpovština počinje davnih šezdesetih, kada je došlo do problema oko informiranja mještana, a i započela je elektrifikacija manjih okolnih mjesta u Valpovštini. Istovremeno grupa radioamatera Valpova, Belišća i Đakova došla je na ideju kako bi napravila radiostanicu u Valpovu. Ideja je visjela u zraku dok se tog problema nije uhvatio Franjo Varga u Valpovu poznat kao Francika. No da bi uspio u tom pothvatu, morao je nagovoriti tadašnje općinsko vodstvo. Vjerovali su mu, jer je već osnovao dječji vrtić, a bio je aktivan i u Turističkoj zajednici. Ubrzo su osigurali 250.000 dinara i tako je đakovačka radiostanica montirana u kuhinji stare škole u Valpovu i službeno počela raditi 27. travnja 1963. - otkriva autor Kurtović, koji je dugo i temeljito pripremao ovaj materijal s mnoštvom relevantnih sugovornika.

- Film je i svojevrsni vremeplov događaja u Valpovštini i samog sadržaja koji se emitirao na radiju tijekom nepunih 60 godina. Protagonisti su uglavnom ljudi koji su radili i bili suradnici na radiju, no veliki je problem bila upravo arhivska građa, koje na današnjem Hrvatskom radiju Valpovština gotovo da i nema. Najveći je razlog to što su se magnetofonske vrpce presnimavale, a i u vrijeme rata dobar je dio uništen ili jednostavno nestao. Naravno, nekadašnji djelatnici, urednici i rodbina pokojnih djelatnika uključili su se u ovaj projekt i ustupili privatne fotografije i poneku sačuvanu snimku emisija - otkriva Kurtović.

Dobar dio filma posvećen je Domovinskom ratu - ratnoj redakciji i njezinim suradnicima, kao i braniteljima koji su bili vjerni slušatelji, poručuju iz udruge "Mladi poduzetnik". L. Aničić
Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike