Osijek
TKO JE U PLUSU, A TKO U MINUSU

Kako su lani poslovala gradska poduzeća?
Objavljeno 28. lipnja, 2022.
Obnovljivi izvori energije među uspješnijim su tvrtkama - Ostvarili su prihod od 1,6 milijuna i dobit od 337 tisuća kn

Grad Osijek suvlasnik je, i to u pretežitom vlasništvu udjela u tzv. komunalnim tvrtkama. Iako su to zasebna trgovačka društva s vlastitom upravom i nadzornim odborima, pa i Skupštinom, jednom godišnje dužni su podnijeti izvješća o svome poslovanju Gradskom vijeću.



Ova će se izvješća pred vijećnicima naći na sjednici koja je sazvana za utorak. Pred vijećnicima će se tako naći informacija da je, ako se gledaju samo "gole" brojke, možda i najuspješnija gradska tvrtka ona za koju se gotovo najmanje u javnosti i zna. To su Obnovljivi izvori energije d.o.o. Tvrtka je to koju je Grad Osijek osnovao sa Sveučilištem, s tim da ovi potonji imaju 15 posto vlasničkog udjela.

Uglavnom, u poslovnoj 2021. godini ta je tvrtka, koja ima samo jednu zaposlenu osobu, ostvarila prihod od 1,6 milijuna kuna i dobit od 337 tisuća kuna. Jedino je, od ukupno 11 tvrtki u kojima je Grad Osijek (su)vlasnik, Vodovod ostvario veću dobit. Razlog tome je što Obnovljivi izvori energije od svoga osnutka koriste poljoprivredno (i neizgrađeno) zemljište u vlasništvu Grada Osijeka i na njemu se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Prošle su godine tako imali na raspolaganju 140 hektara na kojima su ostvarili berbu/žetvu kukuruza, pšenice, suncokreta i nešto ekološke proizvodnje, prodajom kojih je uprihodovano nepunih 1,4 milijuna kuna, a samo s te pozicije ostvarena dobit iznosila je 570 tisuća kuna. Također, dobili su gradsku subvenciju u iznosu od 80 tisuća kuna.

No javnosti su uvijek zanimljivi rezultati poslovanja gradskih, rječnikom boksa, teškaša.

Vodovod Osijek predao je nekonsolidirano izvješće, ostvaren je prihod u iznosu od 125 milijuna kuna, od kojih je 81 milijun od osnovne djelatnosti - vodnih usluga. Godina je zaključena s dobiti, prije oporezivanja, od nepunih 1,5 milijuna kuna. Vodovod ima više od 61 tisuću korisnika kojima se svakodnevno ispostavljaju računi za vodnu uslugu. Prošle su godine proizveli 9,7 milijuna kubika vode.

Unikom je godinu zaključio s 146 tisuća kuna dobitka (nakon oporezivanja). Povećani su prihodi u odnosu na godinu prije za nepunih 18 posto, ponajviše iz razloga povećanog prihoda ostvarenog od prodaje papira kao otpadnog materijala, prihoda od komunalnih djelatnosti te povećanih subvencija za ZOO vrt.

GPP je prošlu godinu zaključio s gubitkom od 226 tisuća kuna. Ovaj gubitak pokrit će se u idućem razdoblju. Ipak prihodi od prodaje veći su za 2,1 milijun kuna u odnosu za 2020. godinu

Netodobit Ukopa je 88 tisuća kuna. Ukupno je 30.492 grobna mjesta za koje se naplaćuje godišnja grobna naknada, prošle je godine izdano zaduženja u iznosu od 5,8 milijuna kuna, ostvarena je naplata u iznosu od 4,8 milijuna kuna. U Ukopu će se još jednom požaliti kako im sve veće problem stvaraju napušteni grobovi, njih je svake godine do 150 novih. Oni su neiskorišteni kapital koji utječe na likvidnost društva, jer je ocijenjeno kako je to potencijal u godišnjem iznosu od 270 tisuća kuna.

Tržnica je ostvarila dobit od 18 tisuća kuna, zanimljivo je da se u ovom situaciji Igor Medić nalazi u dvostrukoj ulozi. Danas je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka i ovlašten je davati pojašnjenja za materijale svih gradskih tvrtki, a do kolovoza prošle godine bio je na dužnosti direktora Tržnice.

Športski objekti zaključili su godinu s viškom od 36 tisuća kuna, 12 tisuća kuna minusa rezultat je Zavoda za stanovanje, dok su ​najmanju dobit ostvarili u Osječkom sajmu - šest i pol tisuća kuna.

Naposljetku, lijep rezultat još jedne gradske tvrtke koja obično nije u fokusu javnosti. Poduzetnički inkubator BIOS godinu je zaključio s 45,5 tisuća kuna dobiti. Ova, primarno poduzetnička potporna institucija, krajem prošle godine imala je stopostotnu popunjenost - 42 stanara. Tijekom prošle godine BIOS je primio 11 novih, a devet stanara ga je napustilo.

Dario Kuštro
Razrješenje Jasenke Ricl
Gradonačelnik Ivan Radić razmotrio je i prihvatio prijedlog Jasenke Ricl, vijećnice iz redova Domovinskog pokreta, da je se na vlastiti zahtjev razriješi dužnosti članice Kazališnog vijeća Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Ricl je mandat stavila na raspolaganje kao oblik protesta jer drži kako se “kulturna politika ne gradi diobom mjesta i instaliranjem osoba koje ne poštuju zakone RH u upravljačka vijeća kulturnih institucija”. Gradonačelnikov prijedlog treba potvrditi i Vijeće.

Možda ste propustili...

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

ROBERT SEMEŠI KOORDINATOR U MKD-U NÉPKÖR

"I ti možeš naučiti mađarski, hrvatski je neusporedivo teži"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana