Sport
MLADE HRVATSKE ODBOJKAŠICE U BELOM MANASTIRU

Za sada samo rad, ali bit će
vremena i za šetnju Baranjom
Objavljeno 27. lipnja, 2022.
Cilj je dobar rezultat na predstojećoj eurosmotri i plasman na Svjetsko prvenstvo

Mlade hrvatske odbojkašice već nekoliko dana ‘‘zalet‘‘ za Europsko prvenstvo do 17 godina, koje će se igrati u Češkoj od 16. do 24. srpnja, hvataju u Belom Manastiru. Baranja je postala njihova nova ljetna baza, a čini se da djevojke uživaju. I u radu i u boravku na istoku Hrvatske.



Naša mlada izabrana vrsta u Baranju je došla raditi, a nakon uvodnih treninga djevojke i stručni stožer ne skrivaju visoke ambicije, glavni cilj im je dobri nastupi na Euru te izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo iduće godine. Izbornik Miodrag Miki Stojković, odnedavno trener aktualnih prvakinja Hrvatske zagrebačke Mladosti, ovu generaciju, rođenu 2006. godine i kasnije, naziva prilično nadarenom za veće stvari.

Druga eurosmotra


- U Belom Manastiru ostajemo približno mjesec dana i kvalitetno se pripremamo za Europsko prvenstvo na koje odlazimo izravno iz Baranje. Cilj nam je izboriti jedno od prva tri mjesta u skupini koja osiguravaju prolazak u sljedeću fazu natjecanja, odnosno borbu za medalju ili neko od prvih šest mjesta na Euru, što znači plasman na Svjetsko prvenstvo - priča Stojković, nastavljajući kako je ovo najmlađa hrvatska reprezentativna selekcija. U odnosu na ostale reprezentacije, najkasnije su se počeli selekcionirati, ali djevojkama ovo nije prvo europsko prvenstvo. Na okupu su, naime, približno 15 mjeseci, a već nakon tri mjeseca nastupile su na Europskom prvenstvu U15 i zauzele deveto mjesto.


- Iako nam je Savez omogućio pripreme, na Europsko prvenstvo smo tada otišli bez ijedne pripremna utakmice. Nažalost, europska prvenstva u mlađim kategorijama održavaju se u srpnju, u takozvanoj mrtvoj sezoni, kada svi klubovi raspuste ekipe. Ove smo godine, ipak, uspjeli dogovoriti neke utakmice, pa ćemo 8. i 9. srpnja u Mađarskoj igrati pripremne utakmice s njihovom reprezentacijom koja je također sudionik Europskog prvenstva, ali ne u našoj skupini. Dogovorena je i pripremna utakmica sa zagrebačkim Sveučilištem čija se reprezentacija priprema za europsku smotru sveučilišta - dodaje izbornik, izražavajući žaljenje što neće odigrati nijednu utakmicu u Belom Manastiru.

Mnogim djevojkama ovo je prvi dolazak u Baranju, fokusirane su uglavnom na rad, ali bit će vremena i da upoznaju ljepote ovog dijela Hrvatske koji je već godinama naš kontinentalni turistički hit.

Baranja postaje baza


- Sada smo u prvom tjednu priprema i moram reći da nije jednostavno. Dva dana po dva puta dnevno imamo trening u dvorani, srijedom je jedan duži, četvrtkom i petkom opet po dva treninga, a subotom jedan duži. Osim nedjelje, slobodnog vremena gotovo da i nema. U idućoj fazi planiramo i usmenu teoriju, gledanje videozapisa odnosno analiziranje naših suparnica - priča Stojković, objašnjavajući kako je, ipak, prioritet ukazivanje djevojkama što se i kako radi u reprezentativnim selekcijama te kako treba izgledati život najboljih u svom godištu. Naglašava kako se pripreme odvijaju bez problema, prije svega stoga što je riječ o izuzetno dobrim i discipliniranim djevojkama koje su, osim što su dobre igračice, većinom odlične učenice i sudionice raznih natjecanja u školskim predmetima. Ne primjenjuju se neki posebni režimi u njihovoj prehrani, ali se na nju pazi. Ne koriste ništa što nije u skladu s propisima, a nešto je više tek potrošnja izotoničnih napitaka zbog viška potrošenih elektrolita i minerala. Većina djevojaka članice su superligaških ekipa. Dio njih odigrava i prvenstvene utakmice u Superligi, a dio dobrano ‘‘kuca na vrata‘‘ seniorskih ekipa. Na upit zašto su za pripreme izabrali baš Beli Manastir, kaže kako je vjerojatno posrijedi odluka Saveza da odbojkaški sport popularizira diljem Hrvatske. Nema riječi kojima bi se zahvalio ŽOK-u Baranja, Zajednici sportskih udruga Grada Belog Manstira i hotelu Patria, gdje su smješteni. Da je Beli Manastir odlična baza dokaz je i najavljeni dolazak na pripreme odbojkaške ženske reprezentacije (kategorija U19), koja će na istoku Hrvatske također boraviti približno mjesec dana.

Ivica Getto
ŽOK Baranja prvi u Prijedoru
U Belom Manastiru je trenutno reprezentacija Hrvatske, a nedavno je domaća, kadetska ekipa ŽOK-a Baranja “skoknula” do Prijedora gdje se igrao međunarodni turnir na kojemu redovito sudjeluju ekipe iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Ove je godine na turniru sudjelovalo sedam sastava, a Belomanastirke su u finalu pobijedile ekipu iz Bjelovara i osvojile prvo mjesto. Kako ističe predsjednik ŽOK-a Baranja Joško Hatvalić, zlatnim medaljama okitile su se Lea Tkalec, Lana Kos, Elena Mravlinčić, Nika Jakopec, Nikolina Novak, Leonora Vereš, Lorena Blagus, Lara Dominić, Mia Svetličić, Lucija Elveđi i Vanja Popović.

Na otvaranju Eura s Bugarkama
Hrvatska kadetska ženska reprezentacija svoje će utakmice na EP-u igrati u gradu Hradec Kralove. U Prvoj skupini (druga se igra u Prostejovu) startaju susretom protiv Bugarske, a potom slijede utakmice protiv Srbije, Češke, Njemačke i Nizozemske. Na popisu izbornika Stojakovića su Ana Prkačin, Maša Mlinar (OK Dinamo), Antea Perić, Klara Kruhonja (OK Olimpik), Lorena Marija Sesar, Tonka Bošnjak, Laura Kesar, Marija Mohorović (HAOK Mladost), Marija Dugi (OK Kitro Varaždin), Lana Francetić (HAOK Rijeka), Lana Sesar, Nikolina Dragićević (ŽOK Ribola Kaštela), Carla Stošić (OK Veli Vrh) i Tina Buršić (OK Pula).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike