Kultura
21. MEĐUNARODNI KAZALIŠNI FESTIVAL NA NJEMAČKOM JEZIKU

S "Meine Leute" nastupili i nekadašnji Povolški Nijemci iz Rusije
Objavljeno 26. lipnja, 2022.

U Osijeku se od 25. do 27. lipnja održava 21. Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku (Internationales deutschsprachiges Theaterfestival), a svečano otvorenje bilo je u subotu u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Organizator ovog tradicionalnog događaja je Njemačka zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba iz Osijeka.

Na otvorenju je nastupio zbor Njemačke zajednice "Alte Kamaraden". Potom je održana kazališna radionica pod nazivom "Die Theaterwerkstatt 1", Esseker Jugendszene, FFOS, a nakon toga je prikazan osvrt na prvih dvadeset godina ovog festivala. Nazočnima se obratio Vladimir Ham, ovaj puta u trostrukoj ulozi, kao predsjednik Njemačke zajednice, predsjednik osječkog Gradskog vijeća i zamjenik predsjednika vladinog Savjeta za nacionalne manjine.

Ove godine nastupilo je devet amaterskih teatarskih skupina iz Osijeka, Krapine, Novog Sada, Eppingena u Njemačkoj, Vidovca i Temišvara. Riječ je o učenicima i studentima koji na taj način uče njemački jezik. Zanimljivost je nastup članova "Das Russlanddeutsche Kinder- und Jugendtheater" kojeg čine potomci nekadašnjih Povolških Nijemaca. Njihove pretke ruski diktator Josif Staljin iselio je 1941. u gulage Središnje Azije i Sibira u kojima je veliki broj Povolških Nijemaca ubijen ili umro. Nakon raspada Sovjetskog Saveza i rođenja suvremene Rusije velik broj tamošnjih Nijemaca vratio se u pradomovinu. Eppingen je grad veličine Osijeka u pokrajini Baden-Württembergu. Predstava "Meine Leute" u izvedbi nekadašnjih ruskih Nijemaca govori o njihovoj tragičnoj sudbini.

- Drago nam je da nakon dvije godine u uvjetima pandemije koronavirusa ponovno imamo priliku organizirati festival u ranijem formatu, dakle uživo. U međuvremenu smo imali hibridnu varijantu festivala u kojoj su pojedine kazališne skupine sudjelovale tako što su nam slale snimke svojih predstava. Ove godine smo ugostili kazalištarce iz Hrvatske, Srbije, Rumunjske i Njemačke. Posljednjeg održavanja festivala uoči pandemije imali smo čak 350 sudionika, a ove godine je njihov broj ipak nešto manji tako da sudjeluje približno 150 mladih glumaca, rekao na je Vladimir Ham. D.Celing

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente