Svijet
ŠEF UKRAJINSKIH OBAVJEŠTAJACA:

Ukrajina će se boriti s viših položaja u Lisičansku
Objavljeno 25. lipnja, 2022.

 Ukrajina premješta svoje snage iz ruševina grada Sjeverodonecka na više položaje u susjednom gradu Lisičansku kako bi stekla taktičku prednost nad Rusijom, rekao je u subotu šef ukrajinske vojno-obavještajne službe.

Kirilo Budanov je u intervjuu za Reuters u Kijevu rekao da će se ukrajinske snage nastaviti braniti iz Lisičanska u istočnoj Ukrajini i da više nije moguće zadržati položaj u Sjeverodonecku.

"Aktivnosti koje se odvijaju na području Sjeverodonecka su taktičko pregrupiranje naših postrojbi. Ovo je povlačenje na povoljne položaje kako bi se dobila taktička prednost", rekao je Budanov, šef Obavještajne službe ukrajinskog ministarstva obrane.

"Rusija koristi taktiku koju je koristila u Mariupolju: brisanje grada s lica zemlje. S obzirom na uvjete, obrana iz ruševina i otvorenih polja više nije moguća. Zato ukrajinske snage odlaze na viši teren kako bi nastavile obrambene operacije", rekao je.

Upitan misli li na Lisičansk, odgovorio je: "Da, to je jedini viši teren".

Ruske snage u potpunosti su okupirale Sjeverodoneck, rekao je u subotu gradonačelnik tog istočnog ukrajinskog grada, čime je potvrdio najveći neuspjeh Ukrajine na bojištu u više od mjesec dana, nakon tjedana jednih od najkrvavijih borbi u ratu.

"Grad su potpuno okupirali Rusi. Pokušavaju uspostaviti svoj red, koliko znam imenovali su neku vrstu zapovjednika", rekao je gradonačelnik Oleksandr Strjuk na nacionalnoj televiziji.


Separatisti: Ruske i proruske snage ušle u Lisičansk

Ruske i proruske snage ušle su u subotu u Lisičansk te se u tom gradu, nedaleko od Sjeverodonecka, vode ulične borbe, objavili su separatisti.

Radi se o strateškoj točki na istoku Ukrajine koja se čini na rubu pada u ruke ruskih snaga i separatista, piše agencija France presse.

"Narodna milicija 'Narodne Republike Lugansk' i ruska vojska su ušle u Lisičansk", kazao je glasnogovornik separatista Andrej Moročko.

Po njegovim riječima, trenutno se vode ulične borbe.

To je područje posljednjih tjedana poprište žestokih sukoba, posebice topničkih napada.

U petak su ukrajinske snage dobile naređenje da se povuku iz Sjeverodonecka, ključne točke za Moskvu koja želi zauzeti cijeli industrijski bazen Donbasa.

Zauzimanje Sjeverodonecka i Lisičanska otvorit će put Moskvi i separatistima prema gradovima Slovjansk i Kramatorsk. H

Možda ste propustili...

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

Najčitanije iz rubrike