Svijet

Gdje je u SAD-u pobačaj još uvijek legalan?
Objavljeno 24. lipnja, 2022.

Vezani članci

AMERIČKI VRHOVNI SUD PONIŠTIO USTAVNO PRAVO NA POBAČAJ

Biden presudu o pobačaju naziva 'tužnim danom za sud i zemlju'

PONIŠTENA POVIJESNA PRESUDA IZ 1973.

Američki Vrhovni sud poništio ustavno pravo na pobačaj

Odlukom Vrhovnog suda SAD-a kojom se poništava presuda Roe protiv Wadea iz 1973. otvara se put zabrani ili snažnom ograničavanju pristupa pobačaju u otprilike pola američki saveznih država.

Prva ograničenja stupit će na snagu u 13 država koje već imaju spremne zakone kojima su anticipirali današnju presudu vrhovnog suda.

To su Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Sjeverna Dakota, Oklahoma, Južna Dakota, Tennessee, Teksas, Utah i Wyoming.

Neki od tih zakona gotovo u potpunosti zabranjuju pobačaj, dok će ga drugi zabraniti nakon šestog ili 15. tjedana trudnoće.

Brzina kojom će zakoni stupati na snagu bit će različita. Negdje će se to odviti jako brzo.

U Arkansasu, primjerice, stupa na snagu čim tamošnji državni odvjetnik potvrdi da je 'Roe vs Wade'  poništen.

U Teksasu će gotovo potpuna zabrana pobačaja stupiti na snagu 30 dana nakon odluke Vrhovnog suda.

Što slijedi?

Institut Guttmacher, skupina koja zagovara pravo na pobačaj, procjenjuje da će se u 26 američkih država sigurno ili vjerojatno zabraniti pobačaj, što znači da će Amerikanke u većem dijelu jugozapada i srednjeg zapada SAD-a bez pristupa tom medicinskom zahvatu u svojoj blizini.

Većina država u kojima će pobačaj i dalje biti legalan nalazi se na zapadnoj obali (Kalifornija, Nevada, Oregon i Washington) ili na sjeveroistoku. Guverner najmnogoljudnije države Kalifornije, Gavin Newsom, predložio je da se pravo na pobačaj upiše u ustav te države.

Prema Guttmacher institutu, očekuje se da će nekoliko država na srednjem zapadu i jugozapadu - kao što su Illinois, Kansas, Minnesota i New Mexico - zadržati pobačaj legalnim.

Prema tom scenariju, žena iz Miamija na Floridi možda će morati letjeti u drugu državu ili voziti 11 sati da bi prešla više od 1100 kilometara kako bi stigla do Sjeverne Karoline gdje se očekuje da će pobačaj ostati legalan.

Colorado, Connecticut, Maryland, New Jersey i Vermont ove su godine donijeli zakon kojim se želi zaštititi ili proširiti pristup pobačaju.

Može li recept za pilule za pobačaj prevladati zabranu?

Konzervativne države već su požurile ograničiti pilule za pobačaj koje se mogu propisati 'na daljinu'. Sada kada je sud poništio presudu Roe protiv Wadea, moći će ih u potpunosti zabraniti, kažu stručnjaci.

Trideset i dvije države dopuštaju samo liječnicima da izdaju tablete za pobačaj, prema Zakladi obitelji Kaiser. Šest država, uključujući Teksas i Missouri, u potpunosti zabranjuje propisivanje lijekova za pobačaj na daljinu.

Još 21 država nema opće zabrane, ali zahtijevaju barem jedan osobni posjet, što znači da pacijenti ne mogu jednostavno zakazati termin 'na daljinu' i dobiti lijek poštom, navodi Zaklada.

Najčitanije iz rubrike