Osijek
MIMOHOD OSJEČKIH BRANITELJA

Od "Crvenog fiće" Vukovarskom do Trga slobode
Objavljeno 25. lipnja, 2022.
U mimohodu će prvi put biti članovi Kohorte, koji program zatvaraju paljenjem 31 baklje

Dan osječkih branitelja i Dan hrvatskih dragovoljaca Osječko-baranjske županije te 31. obljetnica osnutka 106. brigade Zbora narodne garde i ove će godine biti obilježeni prigodnim višednevnim programom u čije sudjelovanje organizatori pozivaju i sve građane.



To su iz osječkog Veteranskog centra u petak poručili predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja grada Osijeka predstavljajući bogati sportski i kulturni program. Središnji dio se održava u utorak, 28. lipnja, kada od Spomenika crvenom fići kreće mimohod osječkih branitelja predvođenih ratnim zastavama postrojbi i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

U mimohodu će, kako je najavio Jurica Tolj, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka, sudjelovati i stradalnici rata, obitelji poginulih branitelja te postroji Hrvatske vojske i policije, Carine, Vatrogasaca, izviđačkih udruga, Crvenog križa, a prvi put će u mimohodu biti i pripadnici navijačke skupine Kohorta. Mimohod će se kretati Vukovarskom ulicom do Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu slobode gdje će se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odati počast svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Nakon toga u osječkom HNK-u bit će prikazan dokumentarni film autora Božidara Popovića "Šapat vjetra zidove slama" koji govori o najvećoj razmjeni zarobljenika u Domovinskom ratu kod Nemetina obavljenoj u kolovozu 1992. godine. Projekciju filma organizirala je Udruga logoraša srpskih koncentracijskih logora OBŽ-a čiji je predsjednik Damir Buljević rekao da dokumentarac svjedoči o zlostavljanju i mučenju hrvatskih branitelja i civila u srpskim logorima, ali ujedno i o istini o Domovinskom ratu.

Misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile održat će u Kapucinskoj crkvi s početkom u 19 sati.

Antun Blažević, predsjednik Koordinacije udruga branitelja i stradalnika OBŽ-a, koja okuplja 23 županijske udruge, zahvalio je ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu na financijskoj i organizacijskoj pomoći obilježavanja Dana osječkih branitelja te je pozvao i sugrađane da se priključe.

Sportski dio cjelokupnog programa počinje već u subotu turnirima u boćanju, sjedećoj odbojci i šahu, a u nedjelju se održava turnir u stolnom tenisu i malonogometni turnir.

Sve će završiti u srijedu koncertom Pjevačkog društva Lipa kod Zdenca na promenadi s početkom u 20 sati i bakljadom Kohorte, koja će na pješačkom mostu u 21 sat upaliti 31 baklju.

Tomislav Prusina
Glavna poruka je zajedništvo
Glavna poruka ovogodišnjeg mimohoda je zajedništvo, kazao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin dodajući da je uz to važan i osjećaj ponosa na branitelje jer bez njih danas ne bismo bili u slobodnom Osijeku. "Želimo to pokazati i svečanim mimohodom, dokazati da će duh zajedništva i dalje živjeti, što je jamstvo da je Osijek ponosan grad i uvijek će biti nepokoreni grad. Podržavamo sve braniteljske inicijative i dajemo im potporu jer smo svjesni uloge branitelja i danas, a posebno onoga što su pokazali 1991. godine", tvrdi Vulin napominjući kako je to temelj našeg nacionalnog identiteta, a Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države i to se, zaključuje, nikada ne smije zaboraviti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike