Novosti
DORH NA “POPRAVNOM ISPITU”

Ponovno optužnica za slučaj Agrokor
Objavljeno 23. lipnja, 2022.
Državno odvjetništvo ponovno je podiglo optužnicu u slučaju Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića, njegovih sinova i suradnika za štetu bivšem koncernu od 1,2 milijarde kuna. Riječ je o optužnici zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koju su radi "boljeg razjašnjenja stvari" povukli 16. studenoga 2021. godine.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za tih 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV. "Okrivljenicima se stavljaju na teret kaznena djela kako su opisana u prethodno podignutoj optužnici", objavilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici. Dodaju da je "optužnica ponovno podignuta nakon što je, po njenom povlačenju, tijekom dopunjene istrage stanje stvari bolje razjašnjeno". O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda već je raspravljalo tijekom prošle godine. No, 18. listopada 2021. godine Visoki kazneni sud naložio je novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se optužnica temelji. Objavili su kako su ukinuli prvostupanjsko rješenje u dijelu kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje kao nezakonitog dokaza kombiniranog financijsko-knjigovodstvenog i revizorskog vještačenja. Riječ je o dokumentu koji je izradila poljska podružnica tvrtke KPMG, za koji je država platila 8,6 milijuna kuna. Obrana tvrdi da je riječ o nezakonitom dokazu, jer je na njemu radio i hrvatski ogranak te tvrtke koji je, navodno, angažirala i kasnija privremena uprava, pa sumnjaju u sukob interesa.

Odvjetnik Anto Nobilo izjavio je da je iznenađujuće i neobično što je Državno odvjetništvo četiri godine od početka istrage povuklo optužnicu u slučaju Agrokor čime, smatra, žele spriječiti "razotkrivanje pravnog skandala" svjedočenjem vještaka Kamala Ismaila iz Poljske. H
POVUČENA NAKON NEKOLIKO UHIĆENJA
Podsjećamo kako je objava o povlačenju optužnice u slučaju Agrokor uslijedila nakon vijesti da su zbog odavanja podataka iz te istrage uhićeni bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin, koja je radila na tom slučaju, njezin suprug te bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga, koja je optužena zajedno s Todorićem. Ivica Todorić potom je priopćio da je optužnica koja je njega i suradnike teretila za izvlačenja novca iz te tvrtke povučena kako bi se prikrila blamaža Državnog odvjetništva RH u slučaju Agrokor.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK ZORAN MILANOVIĆ

"U požaru mislite na sebe i obitelj"

U KNINU PROSLAVLJEN DAN POBJEDE I 27. GODIŠNJICA "OLUJE"

Branitelji temelj Oluje, odlazak Srba zbog pohlepe i gluposti Beograda

POŽAR SE RAŠIRIO I NA ODVODNE KANALE

Vozilo Hitne zapalio kvar na instalacijama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ŠTO ULOŽITI UŠTEĐEVINU A DA NE IZGUBI NA VRIJEDNOSTI

Nemate dovoljno za nekretninu? Kupite hranu, drva, uložite u solare

2

PANDEMIJSKI VAL PODVARIJANTI OMIKRONA

Simptomi blagi, ali ne
moraju biti i posljedice

3

ULAZAK U SCHENGEN IZ POLICIJSKE PERSPEKTIVE

MUP će bezbolno zbrinuti policajce s granica prema EU-u