Crna kronika
ODAO IH PLAČ DJETETA

U zatvorenom teretnom vagonu otkrili migrante
Objavljeno 24. lipnja, 2022.
Migranti su se nalazili u teretnom vagonu, a policija ih je pronašla zbog plača djeteta na kolodvoru u Ivankovu

Prvo globalna pandemija, a onda i invazija Rusije na Ukrajinu skrenule su pozornost domaće javnosti s izbjegličkog vala, koji je svakodnevica na granici sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom. Ilegalni migranti se na sve moguće načine pokušavaju domoći hrvatskog tla, koje im je u pravilu tek tranzitna točka do željenog zapada Europe. Najveći broj ilegalnih prelazaka granice događa se u Vukovarsko-srijemskoj županiji.



Policija se u četvrtak oglasila o pronalasku devetero stranih državljana koji su se krili u unutrašnjosti teretnog vagona. Kako je priopćila PU vukovarsko-srijemska, ilegalni migranti pronađeni su na željezničkom kolodvoru Ivankovo kod Vinkovaca. Riječ je o četiri odrasle osobe i petero djece. U utorak oko 12.50 policiju je nazvao prometnik na Željezničkoj postaji Ivankovo da se iz vagona teretnog vlaka čuje dječji plač i zapomaganje. Policajci su brzo došli do vagona, čija su vrata bila zatvorena carinskom plombom. Vagon je inače u vlasništvu turske tvrtke. Kako su i policajci začuli plač djeteta, otvorili su vagon i iz njega na sigurno izvukli devet osoba. Pozvana je i hitna pomoć čiji su djelatnici ilegalnim migrantima pružili prvu pomoć. Utvrđeno je, srećom, kako nitko nema vidljivih ozljeda i nije im bila potrebna dodatna liječnička pomoć. Ilegalni migranti potom su radi utvrđivanja identiteta i zakonitosti ulaska u Republiku Hrvatsku i boravka u njoj, kao i utvrđivanja svih okolnosti događaja, privedeni u službene prostorije policije.

- Obavljenim obavijesnim razgovorom utvrđeno je kako se radi o stranim državljanima koji su nezakonito prešli državnu granicu skrivajući se u vagonu među industrijskim rolama i kutijama, izbjegavajući na taj način graničnu kontrolu. Dio kompozicije teretnog vlaka, u kojoj je bio i navedeni vagon, prethodno je odvojen te je na Željezničkoj postaji Ivankovo čekao svoj daljnji red vožnje prema Republici Austriji - pojasnili su iz PU vukovarsko-srijemske.

Nakon utvrđivanja identiteta ponuđena im je međunarodna zaštita, no ilegalni migranti su je odbili te im je u provedenom upravnom postupku doneseno rješenja o povratku s rokom napuštanja Republike Hrvatske odnosno Europskog gospodarskog prostora u roku od sedam dana, nakon čega su napustili službene prostorije policije.

Milan Bugarić
ULAZE KRIOMICE U KAMIONE ILI VAGONE
I dalje je potez između Tovarnika i Bajakova glavni pravac za ilegalne migrante koji žele prijeći granicu između Srbije i Hrvatske. Čine to ili na zelenoj granici ili se pak u Šidu odlučuju hoće li se pokušati prošvercati u teretnom sanduku kamiona koji čekaju na ulazak u Hrvatsku i Tovarnik, ili, pak, kao u opisanom slučaju, u teretnom vagonu. Migranti su već ovladali načinima ulaska u vagone a da ne oštete carinsku plombu, a jedan je da žiletom prerežu uže koje drži plombu, a kada uđu u vagon, uže ponovno spoje iglom.

Možda ste propustili...

VATROGASCI POZIVAJU GRAĐANE NA OPREZ

Neopreznost ljudi, najčešći uzrok požara na otvorenom

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana