Svijet
ISTOČNA UKRAJINA

Ukrajinske snage će se moguće povući iz Lisičanska da izbjegnu opkoljavanje
Objavljeno 23. lipnja, 2022.

Ukrajinska vojska možda će se morati povući iz grada Lisičanska na prvoj liniji obrane, zato da bi izbjegla opkoljavanje nakon što je ruska vojska zauzela dva naselja južno od grada, rekao je guverner te regije Serhij Hajdaj. Lisičansk i obližnji Sjeverodonjeck u fokusu su ruske ofenzive u Donbasu te se bitka tamo približava "žestokom klimaksu", rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga potvrdio je gubitak Rai-Oleksandrivka i Loskutivka, koji se nalaze oko pet kilometara od Lisičanska, gdje su Rusi pokušavali okružiti ukrajinske snage. Nije rečeno kako će odgovoriti, no Hajdaj za nacionalnu TV kaže kako bi ukrajinsko zapovjedništvo moglo zapovijediti da se vojska povuče na nove pozicije. "Cijeli Lisičansk je u dosegu njihove vatre. Vrlo je opasno u gradu", dodao je, rekavši da se do Lisičanska i dalje može doći cestom te se mogu nastaviti evakuacije civila. Ruska agencija TASS navodi riječi proruskih separatista da je grad okružen i odrezan od zaliha. Britansko ministarstvo obrane kaže da se ukrajinske snage, koje se drže u Lisičansku i Sjeverodonjecku, nalaze pod sve snažnijim pritiskom. "No, ruski pokušaji da dublje opkole i zauzmu zapadnu regiju Donjeck i dalje su u zastoju", ističu.

Europol, agencija EU-a za provedbu zakona, koordinirala je akcijom protiv krijumčara ljudi kojima su na internetu mete posebice bile žrtve iz Ukrajine. "Na više internetskih platformi, od kojih su neke na ruskom jeziku, otkrivene su sumnjive aktivnosti", priopćili su. Provjeravali su se razni forumi koji nude pomoć, ili poslove za izbjeglice, platforme za "dejtanje" i seksualne usluge, kako bi se identificirali pokušaji kriminalnih mreža u vrbovanju ranjivih izbjeglica, u cilju izrabljivanja. Akciju su proveli 23. svibnja. Nadzirali su 125 internetskih platformi u 14 zemalja te otkrili devet navodnih krijumčara ljudima i devet potencijalnih žrtvi. Ukrajinke se posebice pozivalo na fotografska snimanja, uz obećanja o "blistavoj budućnosti". H

Možda ste propustili...

GLAXOSMITHKLINE PROTIV AMERIČKOG PFIZERA I NJEMAČKOG BIONTECHA

Tužba za krađu tehnologije

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

Najčitanije iz rubrike