Sport
ZA VIKEND OSIJEK DOMAĆIN KOŠARKAŠKOG PRO 3X3 TOURA

Trg Ante Starčevića dva će dana okupirati “hakleri”
Objavljeno 23. lipnja, 2022.

Osječki Trg Ante Starčevića ovog će petka i subote biti okupiran "haklerima". Naime, nakon Dubrovnika, Šibenika, Zadra, Vukovara i Vinkovaca naš je grad šesti po redu domaćin košarkaškog turnira PRO 3x3 Toura, međunarodne serije turnira u košarci 3x3, koja je debitirala u Tokiju prošle godine kao novi olimpijski sport.



Prvi put u ovakvom obliku održava se i u Hrvatskoj, projekt je podržao i Hrvatski košarkaški savez pa je Tour istovremeno i Otvoreno prvenstvo Hrvatske u košarci 3x3, a podršku su pružili i Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatska turistička zajednica. Podrazumijeva se i lokalna zajednica, bez čije bi pomoći sve bilo puno teže organizirati.

Pravila natjecanja su jednostavna, svaka se ekipa sastoji od četiri člana, koji se mogu izmjenjivati na terenu tijekom svakog prekida (prekšaj, aut...). Igra se do 21 poen ili deset minuta "čiste" igre, koš vrijedi jedan, "trica" dva poena, nakon šest skrivljenih prekršaja momčad ulazi u bonus, koji rezultira slobodnim bacanjem za suparnika, a pravdu će dijeliti hrvatski suci s međunarodnim iskustvom.

Prijave su moguće do četvrtka u ponoć, isključivo preko FIBA-ine stranice, a s obzirom na zainteresiranost, izvjesno je kako će se igrati i kvalifikacije, za plasman u glavni dio turnira (12 ekipa). Zanimljiv je i sam sustav natjecanja, ekipe se u devet gradova bore za odlazak na završni turnir u Pulu početkom rujna, a tamo će se nadmetati za mjesto na međunarodnom kvalifikacijskom turniru World Toura u Parizu (8. i 9. listopada). Tijekom tih devet turnira ekipe skupljaju bodove pa se do Pule može doći i bez osvajanja pojedinog turnira, ako se na više njih ostvari visok plasman. Na završnici će nastupiti 11 ekipa kroz kvalifikacije te 12. kojoj će Pula dati pozivnicu.

Ždrijeb će biti poznat tek u petak, a s obzirom na atraktivnost ovog sporta ne treba sumnjati kako će mnogi Osječani htjeti to i uživo pogledati. Za njih će biti postavljena i montažna tribina s 250 sjedećih mjesta, na trgu će biti i kids zona, urbana zona s grafiterima, bmx vozačima, breakdancerim... sve uz dobru glazbu. Koš će biti okrenut prema osječkoj konkatedrali, a zbog toga (sunca) ovisit će i točan termin početka natjecanja oba dana, koji je zakazan od 17 sati ili nešto kasnije. G. Roguljić
DOBRA ZABAVA
Koš će biti okrenut prema osječkoj konkatedrali, bit će postavljene i montažne tribine s 250 sjedećih mjesta, a na trgu će biti i Kids zona, urbana zona s grafiterima, bmx vozačima, breakdancerima... sve uz dobru glazbu.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku