Sport
SP U VATERPOLU

Bod s Grcima je arhiviran, sada po prvu pobjedu
Objavljeno 23. lipnja, 2022.
Hrvatska reprezentacija danas (18 sati) u Debrecenu igra protv momčadi Njemačke u 2. kolu skupine B

Hrvatska vaterpolo reprezentacija danas (četvrtak, 18 sati), u Debrecenu, u 2. kolu skupine B Svjetskog prvenstva čiji je domaćin Mađarska, protiv Njemačke traži prvu pobjedu. Barakude su na otvaranju natjecanja remizirale s Grčkom 8:8 te tako ostale u igri za osvajanjem prvog mjesta, jedinog koje vodi izravno u četvrtfinale.



Bila je to utakmica u kojoj su izabranici Ivice Tucaka većim dijelom utakmice bili u rezultatskom zaostatku, na kraju prve četvrtine i "minus tri" (1:4), no uspijevali su se vratiti unatoč vrlo lošoj realizaciji igrača više (na kraju tek 4-13). Nisu nijednom bili u vodstvu, ali imali su posljednji napad za pobjedu, koji bi praktički značio i osvajanje skupine, za što su nam aktualni olimpijski doprvaci i jedini konkurenti, no nisu uspjeli uputiti šut.

Nije to bilo najblistavije izdanje Barakuda koji su u Mađarsku stigle s rekordnim nizom od sedam odličja na svjetskim prvenstvima, ali i bitno promijenjenim kadrom u kojem je čak osam debitanata. Vidjelo se to i tijekom utakmice, pa je i to jedan od razloga zašto naš izbornik na kraju nije bio nezadovoljan konačnim raspletom.

- Nemam momcima što zamjeriti. Vidio se veliki grč u igri na početku. Mislim da je jako loš bio igrač više, dosta je bilo krivih dodavanja..., jedan grč koji je očekivan za mome koji prvi put nastupaju na velikoj sceni. Nemam što zamjeriti, naprotiv, mogu biti ponosan na energiju i želju koju smo pokazali. Imali smo dobre konture u igri, izuzev te realizacije koja je uistinu bila loša te nekakva dva-tri olako primljena gola. Ali, sve u svemu, na kraju prevladava umjereno zadovoljstvo. Naravno da bi bilo bolje da smo pobijedili, ali mogli smo i izgubiti, jer smo tijekom cijele utakmice bili u rezutatskom minusu. Prva je utakmica, tek se otvorio SP i ništa ne bi bilo presudno ni da smo pobijedili niti izgubili - rekao je nakon uvodnog boda Tucak, koji danas od svojih igrača očekuje dosta kvalitetnije izdanje.

I zbog činjenice da je trema kod debitanata sada odrađena, a i zbog toga što je Hrvatska protiv Njemačke apsolutni favorit, bez obzira na novu momčad. A naš današnji suparnik loše je krenuo na SP-u, u prvom je kolu poražen od Japana (11:12), tek u posljednjoj četvrtini značajnije ublaživši poraz.

- Mislim da je u jednom trenutku bilo 11:5 za Japan koji igra ponovno sjajan plivački vaterpolo. Nevjerojatno su brzi i agresivni, tako da ne treba Njemačku mjeriti kroz to. Dobro ćemo analizirati tu utakmicu, znam otprilike što imaju. Vjerujem da smo apsolutni favoriti, učinit ćemo sve da pobijedimo, što je moguće i s većom gol-razlikom, koja može biti bitna - najavio je Tucak naš drugi susret na SP-u u Mađarskoj.

Goran Roguljić
Favoriti bez posrtaja na startu
Nije prvo kolo SP-a donijelo iznenađenje. Naprotiv, favoriti su upisali pobjede i to bez mnogo muke. U skupini A domaćin Mađarska svladala je Crnu Goru 12:8, i tako praktički osigurala “jedinicu”. U skupini B favoriti su imali šuterski trening, pa je Italija dobila Južnu Afriku 22:4, a Španjolska Kanadu 19:2, dok je u skupini D Srbija porazila SAD 17:13, a Australija Kazahstan 10:4.

Današnji parovi 2. kola: Gruzija - Crna Gora, Mađarska - Brazil (skupina A); Hrvatska - Njemačka, Japan - Grčka (B), Španjolska - Južna Afrika, Italija - Kanada (C), Srbija - Australija, Kazahstan - SAD (D).

Najčitanije iz rubrike