Regija
IZ UPRAVE ŠUMA PODRUŽNICE VINKOVCI PORUČUJU:

Ogrjeva će biti, ali molimo sve građane za strpljenje
Objavljeno 23. lipnja, 2022.
Golem je pritisak na lokalne šumarije i znatno pojačana potražnja za drvima
ŽUPANJA - Osiguranje dostatnih količina ogrjeva za lokalno stanovništvo prioritet je u poslovanju Uprave šuma Podružnice Vinkovci i maksimalno će se, poručuje voditelj Krasnodar Sabljić, truditi zadovoljiti iskazane potrebe za predstojeću sezonu grijanja, ali poziva građane na strpljenje, jer pritisak na šumarije iznimno je velik. Do poskupljenja ogrjeva za građanstvo neće doći, cijena je i nešto niža, čemu su pridonijele mjere Vlade RH i snižavanje stope PDV-a s 25 na 13 posto.

Što se tiče cijene izrađenog metarskog ogrjeva, prostorni metar hrasta I. klase stoji 216 kuna, a graba I. klase 237 kuna, s PDV-om. U samoizradi je cijena niža - kubik hrasta I. klase je 194 kune, a II. klase 151 kunu, s PDV-om. Za I. i II. klasu graba u samoizradi građani plaćaju 210, odnosno 173 kune, s PDV-om. Inače, jedan prostorni metar drva je 0,69 kubnih metara.

Strah od krize


U posljednje je vrijeme, posebice nakon početka rata u Ukrajini i straha od energetske krize, potražnja za drvima vrlo velika, i šumarije nisu u mogućnosti odmah isporučiti velike količine izrađenog metarskog ogrjeva. Samo je u Šumariji Županja upisana potreba za 10.000 metara. U Vinkovcima je, primjerice, već oko Uskrsa u prvom mahu prodano 4000 metara drva. Problem je, objašnjava Sabljić, u tome što nemaju toliko privatnika za pripremu metarskog ogrjeva koji mogu ući u taj posao i odraditi ga u kratkom vremenu, pa se kupci moraju strpjeti da dođu na red. Apelira na sve građane koji su u mogućnosti da idu u samoizradu, jer tako će prije doći do drva. Sada počinje izrada ogrjeva na županjskom i na vrbanjskom području. Maksimalna je količina po jednom kućanstvu 30 prostornih metara.

- Dosadašnjih smo godina prodavali oko 20.000 kubika ogrjeva godišnje, do danas smo već na 16.000 prodanih kubika, a pred nama su još ljeto i jesen. Očekujemo da ćemo ovu godinu završiti s oko 30.000 kubika prodane robe u maloprodaji - kazao je.

Najveći su pritisci u gradovima, u Županji, Vinkovcima i Vukovaru, a potražnja je manja u udaljenijim rubnim šumarijama - Gunja, Strošinci ili Lipovac - zbog skupljeg prijevoza, koji kupci sami dogovaraju s prijevoznicima. Sabljić smatra da prostorni metar izrađenog ogrjeva, s prijevozom do kuće iz najudaljenijih šumarija, ne bi smio biti skuplji od 330 kuna. No cijene kod preprodavača ovih dana skaču u nebo.

Prednjače po dobiti


- Trudit ćemo se zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva za ogrjevom, smatramo da je to najjeftiniji energent i cilj nam je na ovom našem području ostvariti energetsku neovisnost – zaključuje. Dodaje da moraju ispuniti i obveze prema ugovornim kupcima, i prema energanama, i ispuniti postojeće ugovore.

UPŠ Vinkovci na razini Hrvatskih šuma prednjači po ostvarenim poslovnim rezultatima, prihodima i dobiti, i iz godine u godine znatno premašuje zacrtani financijski plan. Prošlu je poslovnu godinu umjesto s planiranih 49 milijuna kuna završio s dobiti od oko 72 milijuna kuna.

Pozitivan trend poslovanja nastavljen je i u ovoj godini, u kojoj se posložio i hodogram sječa. Dobit za 2022. planirana je u iznosu od 93 milijuna kuna, a do sredine lipnja ostvareno je 134 milijuna kuna. Tomu su, objašnjava Sabljić, najviše pridonijeli dobra struktura i dobra prodaja robe na licitacijama na slobodnome tržištu, gdje joj je ostvarena dodatna vrijednost.

Marija Lešić Omerović
izrađeni ogrjev
CIJENA: METAR HRASTA PRVE KLASE 216, A GRABA 237 KN

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike