Regija
POSLIJE VIŠIH CIJENA ZA OTPAD I VODU

Nakon 25 godina grobna naknada poskupljuje za 25 %
Objavljeno 23. lipnja, 2022.
Povećanje naknade pojašnjeno je poskupljenjem energenata, rastom cijene rada, velikim rastom opsega posla i broja pokopa
ĐAKOVO - Nakon što su 1. travnja odnosno 1. svibnja poskupjeli voda s odvodnjom i odvoz otpada, Đakovčani i stanovnici prigradskog prstena pred novim su poskupljenjem, i to godišnje grobne naknade, koja nije dirana punih 25 godina, još od 1997. godine.

Nove, više cijene naknade za Gradsko i osam prigradskih grobalja izglasalo je u utorak Gradsko vijeće, i to s 10 glasova za, dok je šest vijećnika bilo protiv, a jedan suzdržan. Prijedlog Odluke branio je zamjenik gradonačelnika Antun Galić (HDZ), pojašnjavajući rast naknade nakon 25 godina valom poskupljenja, napose energenata, rastom cijene rada i drugih troškova.

- U nove cijene išlo se kako bi se osigurala kvalitetna usluga, ali i financijska stabilnost te poslovne jedinice Univerzala - dodao je Galić. Direktor Univerzala Stjepan Ripić nastavio je kako je u Poslovnoj jedinici Groblje zaposleno 26 djelatnika, od kojih tri rade u trgovini pogrebne opreme, dvoje u upravi PJ-a, a 21 radnik su grobari, od čega je njih osam angažirano na pokopima. Pojašnjavajući potrebu za rastom cijena grobne naknade, Ripić je dodao da je komunalac išao u minimalan rast od 20 do 25 %, a da na to tjera (i) stalni rast broja pogreba posljednjih godina. "Godine 2019. bilo je 305 pogreba, 2020. njih 367, 2021. bilo je 404, a dosad su u ovoj godini bila 194, što upućuje na to da bismo i u 2022. mogli imati oko 400 pogreba", iznio je Ripić rastuću pogrebnu statistiku na području grada Đakova. Dodao je kako se groblja održavaju redovito u ciklusima od 2 do 3 tjedna.

- Od 1997., kada je naknada posljednji put mijenjana, opseg posla na grobljima drastično se povećao – uvelike su se proširila, drastično rastu troškovi benzina, rezervnih dijelova, opreme, održavanja uopće - kaže Ripić. Dodaje da prihod od prodaje grobnica trpi zbog 100 - 300 % rasta cijena građevinskog materijala, pa da se i taj prihod sveo na minimum minimuma. "Svjesni smo da rast cijena usluga nije popularan potez, no za održivost PJ-a nužno je povećanje grobne naknade 20 - 25 %", dodao je Ripić.

– To nema potrebe; još nismo prožvakali ni poskupljenje smeća, a sada ovo. Ako se održivost PJ-a Groblje rješavala prelijevanjem sredstava iz drugih PJ-ova, trebali ste to nastaviti i dalje - kazala je Tina Blažević (Most), dok je HNS-ovu Ljiljanu Pološki Jurjević zanimalo što u Prijedlogu Odluke znači "promjena kvalitete usluge". "Ovo je nakon svih poskupljenja nepotrebno. Nije nužno, pogotovo ne sada", poručila je.

– Pravovremeno i kvalitetno održavanje grobalja košta. Da bi društvo uredno nastavilo plaćati obveze, mora povećati cijene usluga - reagirao je Galić.

– Koliko god ovo opravdavali poskupljenjima, inputima, činjenica je da je broj zaposlenih u Univerzalu narastao, da su mu građani bankomat - komentirala je Ivana Francem (Za boje našeg grada), dok je potpredsjednik GV-a Danko Kočiš (SDP) poručio kako ovo nije vrijeme za poskupljenja.

Ripić je Francem odgovorio da broj radnika nije rastao, "nego da se i smanjio".

Suzana Župan
"Moramo štititi interese naše firme"
- Razgovarajmo argumentima. Pa mi smo na tržištu, razlozi za ovo više su nego opravdani - kaže Ripić. Dodaje da je po zadnjem stanju u Univerzalu 121 radnik, da je od 1997. drastično povećan volumen poslova te da su uvedeni i neki novi.

- Neka nitko ne misli da nam je drago donositi ove odluke, no mi moramo štititi interese naše firme - kaže predsjednik GV-a Pavo Cindrić (HDZ).

Od 1. siječnja 2022. visina grobne naknade po kvadratnom metru na Groblju Đakovo za grobni humak je 18,44, za grobni okvir 27,66, za imitacije grobnica i grobnice 36,89 kn, bez PDV-a.

Stjepan Ripić

direktor Univerzala

Broj pogreba u stalnom je porastu; 2019. godine bilo ih je 305, 2020. godine 367, lani 404, a dosad u 2022. bilo ih je 194, pa je za očekivati da ih i ove godine bude oko četiri stotine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike