Novosti
SUSRET INICIJATIVE TRIJU MORA

Širimo LNG terminal na 6,1 mlrd. kubičnih metara
Objavljeno 20. lipnja, 2022.
Hrvatska će proširiti kapacitet LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardu kubičnih metara plina, najavio je u ponedjeljak na susretu Inicijative triju mora u Rigi premijer Andrej Plenković. Inicijativa triju mora neformalna je politička platforma dvanaest zemalja smještenih između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora čije su suosnivačice Hrvatska i Poljska, a cilj jačanje energetske, prometne i infrastrukturne povezanosti. Premijer Plenković je na skupu najavio podizanje kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardu kubičnih metara plina, čime Hrvatska "ide daleko iznad potreba hrvatskih gospodarstva i kućanstava": "Time omogućavamo Hrvatskoj da postane regionalno energetsko čvorište, korisno i za nama susjedne zemlje - Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku."



Premijer je na skupu razgovarao i o prometnoj povezanosti, s naglaskom na koridoru 5C, koji povezuje Hrvatsku, Mađarsku i BiH te dolazi do Ploča.



Inicijativa pokrenuta 2015. na prijedlog tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njezina poljskog kolege Andrzeja Dude, čiji je prvi skup bio u Dubrovniku, danas ima i investicijski fond, trenutno vrijedan 928 milijuna eura. Sudeći prema riječima američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, novim američkim ulaganjem on će nakon skupa u Rigi daleko premašiti vrijednost od milijarde eura. Plenković naglašava da je investicijski fond Triju mora najlogičniji put za ulaganja u energetske, prometne i digitalne projekte u Hrvatskoj. HBOR sudjeluje u fondu od 2020. s 20 milijuna eura, a Hrvatska fondu predlaže 11 projekata. H
Možda ste propustili...