Novosti
HLK UPOZORAVA RODITELJE I INSTITUCIJE

Upute nadriliječnika opasne za zdravlje djece
Objavljeno 21. lipnja, 2022.
Hrvatska liječnička komora (HLK) pozvala je u ponedjeljak roditelje djece s poremećajem iz spektra autizma da ne ugrožavaju njihovo zdravlje primjenjujući na njima tzv. MMS (Miracle Mineral Solution), poznat i pod nazivom CD (Chlorine Dioxid) protokol. Ti proizvodi sadržavaju kemijske spojeve natrijeva klorida i klor-dioksida, koji su inače poznati kao industrijski izbjeljivači u tekstilnoj industriji, a također su sastojci različitih dezinfekcijskih sredstava i pesticida, navodi se u priopćenju.

HLK upozorava da su proizvodi pod nazivom CD protokol ili MMS štetni te da mogu dovesti do otrovanja i izazvati različite ozbiljne nuspojave. Među nuspojavama spominju za život opasan nizak krvni tlak zbog dehidracije, kao i oksidaciju hemoglobina. Smanjuje se kapacitet hemoglobina za vezanje kisika i njegovu dopremu u tkiva i organe, javlja se anurija, tj. smanjena proizvodnja urina, hemolitička anemija (smanjenje koncentracije hemoglobina u krvi), otežano disanje, bol u trbuhu, bol u grlu, povraćanje, proljevi i mučnine. Iz Hrvatske liječničke komore podsjećaju da su poremećaji iz spektra autizma (PAS) skupina poremećaja, a ne jedinstvena bolest te se, prema sadašnjim spoznajama, ne mogu izliječiti, nego se radi o stanju koje traje cijeli život.

HKL najoštrije osuđuje pojedince koji promoviraju "MMS" ili "CD" protokol kao "lijek protiv autizma" te upozorava da se moguće radi o nadriliječništvu što je i kazneno djelo. Komora poziva MUP, kao i druga nadležna tijela, da procesuira moguće slučajeve nadriliječništva. Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) još je 2010. izdala upozorenje vezano uz otopinu MMS, proizvod koji se prodaje preko interneta uz tvrdnje da liječi velik broj ozbiljnih bolesti. Osobe koje preporučuju ili prodaju CD protokol tvrde da je riječ o "čudotvornom" eliksiru koji liječi brojne bolesti, a zapravo je riječ o koncentriranom otrovnom sastojku industrijskog izbjeljivača. Edukacijski rehabilitatori pokrenuli su prošloga tjedna peticiju radi zabrane primjene tzv. CD protokola u Hrvatskoj u svrhu "liječenja" autizma. H
Možda ste propustili...