Sport
MEDIJI BLISKI MAKSIMIRU U PUNOJ OFENZIVI

Ivušić je u ovom trenutku bolji vratar od Livakovića
Objavljeno 21. lipnja, 2022.
Žitnjak: Vratar Osijeka zaslužuje biti hrvatska jedinica na SP-u

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić iz Mostara grmi: Ja sam najpošteniji čovjek koji je hodao Hercegovinom i svijetom, novopečeni mladoženja i vratar Dinama Dominik Livaković uživa na medenom mjesecu, a vratar Osijeka Ivica Ivušić hvata zrake sunca, odmara se i sluša glasine kako bi ga neki ugledni europski klubovi voljeli vidjeti na svojim vratima. Svako o svom poslu, a tako i zagrebački novinari bliski Maksimiru. Opet igraju neku svoju igru i pokušavaju uvjeriti naciju tko je najbolji izbor, ovoga puta za mjesto vratara.



Iako u dresu reprezentacije Ivušić uvijek odrađuje odličan posao, posebice je fantastičan bio nedavno protiv Francuza usred Pariza, iz metropole se gura priča kako Livaković zaslužuje ostati "jedinica" Vatrenih i da mu vratar NK-a Osijek ne smije i ne može oduzeti mjesto prvog vratara. Nije nam baš jasna teza "Ivušić ga nema na temelju čega maknuti", a čovjek je izludio i zaustavio ubitačan dvojac kao što su Kylian Mbappe i Karim Benzema. Malo je kojem svjetskom vrataru to uspjelo, a Ivušiću jest.

U toj perfidnoj igri Zagrepčana možemo se samo nadati da će konačna biti Dalićeva, koji se valjda već uvjerio kako Ivušić zaslužuje biti čovjek koji će na Svjetskom prvenstvu stajati na vratima Hrvatske. Do Katara ima još dosta, forma je promjenjiva, moguće su i ozljede, ali ako Livaković ima argumenata za mjesto prvog vratara, ima ih bogme i Ivušić. Dvije sezone brani na vrhunskom nivou, dogodila mu se ozljeda nakon koje se vratio jednako dobar i opet je u top formi. Ivušić ne kiksa na vratima Osijeka, na kojima ima itekako posla, a kad god je dobio priliku u nacionalnom dresu, odlično ju je iskoristio. Kako je samo izludio francuske zvijezde i bio ključni čovjek u prvoj pobjedi Vatrenih nad "tricolorima". Uza sve to, Ivušić je potpuno sazrio, fizički je top, a mentalno još bolji. Sve to je dovoljno za mjesto u početnoj postavi reprezentacije, ali postoji i ono "ali". U Ivušićevu slučaju je to "ali on brani u Osijeku". Ništa ne tvrdimo ili prejudiciramo, ali znamo kako sustav funkcionira i, da si ne lažemo, bio bi pod budnijim okom i pažnjom da brani u Dinamu ili Hajduku. Koliko god se Dalić pravio samo svoj i potpuno neovisan, već je dokazao da zna pasti pod utjecaj medija i kojekavih savjetnika. Sjetimo se prošlog Eura, nakon medijskog udara znao je mijenjati i u igru stavljati igrače koji su novinari ili kolege mu treneri smatrali boljim opcijama. Zagrebački mediji su složni - Livaković mora biti jedinica, a kako bi uvjerili naciju u to, našli su sugovornike, i to iz Zagreba, Splita i Istre. Ni jednog iz Slavonije, jer bi on možda rekao "Ivušić je bolji", a ta se rečenica ne uklapa u njihovu priču. Upravo to kazao je Miroslav Žitnjak, bivši vratar Osijeka i reprezentacije.

- Trenirao sam i Livakovića i Ivušića u redovima mlađih hrvatskih reprezentacija (U18, U19) i mogu kazati da su obojica odlični vratari. Mrvicu drukčiji tipovi, ali odlični. U reprezentaciji, pa i klubu, jednom kad zauzmeš mjesto na vratima, teško odlaziš s njih. Kontinuitet je važan i treba ga imati, ali ako je netko u boljoj formi, ako brani na vrhunskom nivou u klubu i ako na pravi način vraća svako pruženo povjerenje, treba mu dati priliku. Treba je dati Ivušiću, mislim da je u ovom trenutku u boljoj formi od Livakovića i da on treba biti prvi Dalićev izbor. Da, Ivušić bi trebao braniti na Svjetskom prvenstvu u Kataru - poručio je Žitnjak, uz dodatak da njegovo mišljenje nije navijačko, već utemeljeno na činjenicama.

Činjenica jest da je Ivušić u vrhunskoj formi, unatoč tvrdnjama da nema temelj za maknuti Livakovića, isto tako vratar Dinama nema ni jedan argument po kojem je trenutno ispred čuvara mreže bijelo-plavih. Osim što brani u Dinamu, ima duži reprezentativni staž i jaku mašineriju iza sebe.

Ivana Liović
Mora se točno znati tko je prvi izbor
Livakovićeva prednost je reprezentativni staž, Ivušićeva konstantno kvalitetna forma, jer za Osijek i za reprezentaciju posao odrađuje gotovo bez pogreške. Unatoč tome Dalić kaže “Livaković je naša jedinica”, ali što god izbornik kaže, čini se kako će se hrvatski “vratarski čvor” rasplesti tek uoči SP-a. Izbornik do zime mora odlučiti tko je prvi vratar momčadi, bilo bi kranje neozbiljno otići u Katar i tek tamo donijeti odluku tko je jedinica. Ili mijenjati vratara iz utakmice u utakmicu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike