Regija
KUHALI ČOBANAC, NATJECALI SE U PJEVANJU I ZAPLESALI

Etnoselo domaćin manifestacije “Bocanjevci alaj ste milina”
Objavljeno 21. lipnja, 2022.
BOCANJEVCI - Jedino etnoselo na području Valpovštine, Bocanjevci, puna je tri dana živjelo u znaku svoje tradicionalne manifestacije "Bocanjevci alaj ste milina", okupivši mnoštvo izvođača i posjetitelja iz svih dijelova Slavonije, Hrvatske, ali i izvan njezinih granica. Pružila se tako dugoočekivana prigoda bocanjevačkim entuzijastima da konačno u svom selu ugoste prijatelje i zaljubljenike u folklor, tradicijsku baštinu i gastronomiju te im iskažu gostoprimstvo u sklopu manifestacije koju organiziraju Kulturno-umjetničko društvo Šokadija, uz suorganizaciju Grada Belišća i belišćanske Turističke zajednice.

Prvi dan manifestacije bio je rezerviran za natjecanje u kuhanju čobanca, a nakon dodjele nagrada za dobar provod pobrinuo se Tamburaški sastav "Panonia". Drugi dan bocanjevačke fešte bio je u znaku natjecateljskog festivala ženskih vokalnih sastava i klapa nazvanog "Kad zapjevam ja i moja druga". Festival je prigodnim pozdravnim riječima otvorila zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković, a na njemu su sudjelovale predstavnice Daruvara, Vinkovaca, Petrijaneca, Siska, Novog Marofa, Štrigove, Petrijevaca, Suhopolja i Kušleca, dok su se u revijalnom dijelu predstavile GemJams i ŽVS Bocanjevčanke. Stručni ocjenjivački sud u sastavu Želimir Sušić, Vesna Svalina i Marijana Matijević, za najbolje je izvođačice odabrao članice Klape "Lađarice" (Sisak), drugo mjesto zauzele su članice ŽVS-a "Kušlec" (Kušlec), a treće ŽVA "Stridone" (Štrigova). Nagradu za najbolju izvedbu tradicijske glazbe osvojile su članice ŽVS-a "Zipka" (Novi Marof), a nagradu publike ponijele su članice ŽVS-a "Kušlec" (Kušlec). Goste je zabavljao Tamburaški sastav "Traženi".

Središnji dio manifestacije bio je u nedjelju, kada je održana međunarodna smotra folklora na kojoj su sudjelovali djeca KUD-a “Šokadija” Bocanjevci, HKUD “Sveti Marko Vionica” iz BiH, HKUD Valpovo 1905., MPD “Bocanjevački pajdaši”, KUD Cret, HKUD “Repušnica”, KUD “Slavonska vila” Marijanci – Kunišinci i KUD “Šokadija” Bocanjevci, a ovogodišnju manifestaciju “Bocanjevci alaj ste milina” zaključili su glazbenici iz Tamburaškog sastava “Fijaker”, koji su se pobrinuli za dobru zabavu. L. Aničić
Najviše bodova za skuhani čobanac dobio je Siniša Turk, drugi je bio Velimir Babić, a treća Tihana Majdenić

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike