Autoglas
OKRUGLA OBLJETNICA

Prvi Porsche club osnovan je 1952., danas ih ima 700
Objavljeno 21. lipnja, 2022.
Globalni ekosustav klubova bez premca je u automobilskoj industriji i po obliku i po veličini

Prvi Porsche club osnovan je 26. svibnja 1952., a danas u svijetu postoji više od 700 Porsche klubova s ​​više od 240.000 članova u 86 zemalja. Ovaj globalni ekosustav klubova bez premca je u automobilskoj industriji i po svom obliku i po veličini. U svibnju 1952., samo dvije godine nakon prve isporuke Porschea u Njemačkoj, kupci su udružili snage kako bi formirali ono što je danas Porsche club Westfalen (iako je njegov izvorni naziv bio Westfälischer Porsche club Hohensyburg). Prvi međunarodni klub izvan Njemačke osnovan je u Belgiji 1953. godine, a Porsche club of America, danas najveći Porsche klub na svijetu, nastao je 1955. godine. Broji 145.000 članova!



Svake se godine u svijetu osnuje otprilike pet novih klubova. To su samostalne, neovisne registrirane udruge ili usporedivi pravni oblici i organiziraju ih zajednički i na dobrovoljnoj osnovi njihovi članovi. Stoga svaki klub nudi jedinstveni program i niz usluga - od vožnji i motosporta, preko zajedničkih okupljanja i tehničkih predavanja o vozilima i e-mobilnosti, pa do natjecanja u ljepoti i višednevnih izleta.


Još u ranim godinama prvih ‘krugova prijatelja‘, osnivač Porschea Ferry Porsche i Fritz Huschke von Hanstein, koji je u to vrijeme bio direktor utrka, odlučili su spojiti ‘prijatelje Porschea‘. Huschke von Hanstein je uspostavio vezu s tvrtkom i bio aktivan u osnivanju prvog kluba. Godine 1956. on i Ferry Porsche okupili su sve europske i američke kupce na zajedničkoj vožnji, takozvanom Porsche reliju. Bio je to prvi Porsche susret u talijanskom Meranu i početak europskih druženja i vožnji. U godinama koje su uslijedile tamo se redovito sastajalo oko 600 vozila. Ferry Porsche nastavio je prisustvovati "Porsche relijima" u SAD-u sve do kasnijih godina.

U međuvremenu je upravljanje klubovima preuzeo Global Community Management tim Porschea kao i uvoznici i njihovi ovlašteni dileri. Kako bi obilježio ovogodišnju obljetnicu, Porsche planira svjetsku kampanju s raznim komunikacijama i događajima pod zastavom ‘Enduring Passion‘.

Uz tradicionalne medijske materijale s brendom Porsche, ovo uključuje središnji sadržajni centar (content hub) na kojem članovi Porsche klubova mogu objavljivati ​​svoje osobne i klupske priče.

Mato Pavličević
240

tisuća članova u klubovima diljem svijeta ima Porsche

86

država “udomilo” je na svom teritoriju klubove ljubitelj Porschea

Porsche club of America, nastao 1955. godine, danas ima 145.000 članova

Možda ste propustili...

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X