Novosti
PINJUH IZ ISTRAŽNOG ZATVORA PODNIO OSTAVKU

Čeminac bez načelnika, što će biti s Općinskim vijećem?
Objavljeno 20. lipnja, 2022.

Zlatko Pinjuh, načelnik općine Čeminac, iz osječkog je istražnog zatvora poslao pisanu ostavku na dužnost načelnika.



Potvrdio je to i njegov odvjetnik Hrvoje Grubeša. Podsjetimo, Pinjuh je u istražnom zatvoru približno mjesec i pol dana, a ondje je završio stoga što je Uskok pokrenuo istragu na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela sprječavanja dokazivanja, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. Sve skupa naslanja se na još prije pokrenutu optužnicu, koja se osim na Pinjuha odnosi i na njegove sinove Marka i Ivana (još uvijek nepotvrđena optužnica), potom Marija Kralja, predsjednika Općinskog vijeća Čeminca, Josipa Crnčana, višeg referenta u Općini, Marka Drmića, tadašnjeg direktora općinske tvrtke Komunalno... Prvi pokušaj da ga se smjesti u istražni zatvor nije uspio, jer je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku Pinjuhu odredio samo mjere opreza. Izrečene mjere prilično su uzburkale javnost, to više što je jedna od njih bila prilično banalna - zabrana približavanja svjedocima na manje od 50 metara. Pinjuh je mjerama "doskočio" tako što je dvije svjedokinje, zaposlenice Općine Čeminac, premjestio u zgradu "stare općine", a jednu od njih, pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela, razriješio je dužnosti. No nakon žalbe određen mu je 30-dnevni istražni zatvor, a nakon toga on mu je produžen na daljnjih 60 dana. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku donijelo je odluku kojom mu je istražni zatvor produžen do 27. srpnja. Njegova žalba djelomično je usvojena u odnosu prema postojanju opasnosti od utjecaja na svjedoke, jer su svjedoci ispitani, a u odnosu prema postojanju opasnosti od ponavljanja kaznenog djela odbijena, na temelju čega je i odluka o produženju istražnog zatvora postala pravomoćna.

"Dogodilo se ono što sam u više navrata istaknuo, da Zlatko Pinjuh iz istražnog zatvora neće izići kao načelnik općine Čeminac. Slijedi imenovanje povjerenika Vlade RH za Općinu Čeminac i tek tada ćemo vidjeti razmjere štete koju je Pinjuh počinio Općini i općinskom proračunu", kaže Matko Perković, oporbeni vijećnik, naglašavajući kako i ne zna broj kaznenih prijava koje je podnio protiv Pinjuha, ali vjeruje da će biti još puno kaznenih postupaka. Nakon svih procedura Pinjuhova je ostavka neizbježna, no postavlja se pitanje što dalje. Općinsko vijeće Općine Čeminac, naime, i dalje radi u sastavu u kojem većinu čini devet vijećnika Pinjuhova HNL-a, uz pet oporbenih.

"U ovom trenutku ne mogu odgovoriti na pitanje što će biti s Općinskim vijećem. Postoji mogućnost da ga nadležna tijela raspuste jer donosi niz nezakonitih odluka, ali to je stvar nadležnih tijela. Stoga treba apelirati na razum članova vijećničke većine", ističe Perković. Čeminačka oporba smatra kako Pinjuh davanjem ostavke želi "kupiti" obranu sa slobode, pa ju zanima kakve će mu mjere nakon puštanja na slobodu biti propisane. I.Getto

ZASAD STABILNI
Treba podsjetiti kako je Pinjuh uvjerljivo, u prvom krugu, dobio prošle načelničke izbore, kao i na tvrdnju nedavno imenovanog općinskog pročelnika Vladimira Šplajta da je nedavna sjednica Općinskog vijeća dokazala kako je vladajuća većina u tom tijelu “neupitna i stabilna”. Postoje, doduše, mišljenja zašto je vladajuća većina, unatoč svemu što se u posljednje vrijeme događalo u toj maloj baranjskoj općini, i dalje kompaktna, no o tome će svoj sud dati netko treći.