Novosti
NOVA MJERA: VLADA ODREDILA NAJVIŠE CIJENE

Na crpkama izvan autocesta cijena litre dizela fiksirana na 13,08, a benzina na 13,50 kn
Objavljeno 20. lipnja, 2022.
Mjera vrijedi od utorka za sljedeća dva tjedna * Plavi dizel stajat će najviše 9,45 kuna

Najviše maloprodajne cijene goriva na hrvatskim benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama, od utorka, 21. lipnja, fiksirane su te će litra osnovnog eurodizela biti 13,08 kuna, a osnovni benzin eurosuper 95 bit će 13,50 kuna po litri. Plavi dizel stajat će najviše 9,45 kuna. Riječ je o novoj mjeri Vlade RH, a vrijedit će sljedeća dva tjedna. 

Dovoljno prostora"Da Vlada nije intervenirala od utorka bi na svim benzinskim postajama cijena bila za dizelsko gorivo 14,57 kuna, za benzin 14,06 te za plavi dizel 10,93, a bez svih dosadašnjih Vladinih mjera dizel bi sada koštao 16,64 kune, benzin 15,95, a plavi dizel 11,83", rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare, pojašnjavajući dopunu Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata o kojoj je odlučila Vlada na telefonskoj sjednici, kako bi zbog rasta cijena naftnih derivata ublažila udar na standard hrvatskih građana. Premijer je istaknuo kako će se ova mjera odnositi na 94 posto benzinskih postaja u Hrvatskoj. Dodao je da se najviše maloprodajne cijene primjenjuju samo za naftne derivate bez dodatnih multifunkcionalnih aditiva, dok se cijena premium goriva formira slobodno. Naveo je da je odnos prodaje baznog i aditiviranog benzina 50:50, a kod dizela je to 70:30 te "stoga kompanije imaju dovoljno prostora da slobodno formiraju cijenu". Nakon isteka ove mjere Vlada će, prateći situaciju na tržištu, donositi nove odluke, dodao je Plenković. Svaki će hrvatski građanin, naglasio je predsjednik Vlade, plaćati manju cijenu goriva nego što bi to bio slučaj bez te mjere. S obzirom na to da se plavi dizel praktički ne koristi na autocestama, jedino što će se u utorak dogoditi jest rast cijena benzina i dizela na autocestama, naveo je. "Mi smo do sada poduzimali interventne mjere kojima smo limitirali marže distributera naftnih derivata na 65 lipa za dizel i za benzin, a za plavi dizel na 40 lipa, smanjili smo trošarine za 80 lipa za benzin, za 40 lipa za dizel, ukinuli smo naknadu za biogoriva, što je 50 lipa, i uveli smo sustav 14-dnevnog obračunskog razdoblja za cijene naftnih derivata", podsjetio je premijer.

"Ušteda građanima je 2,45 kuna po litri benzina, 3,56 kuna po litri dizela i 2,38 kuna po litri plavog dizela", naveo je Plenković, naglasivši da je i ovom "mjerom Vlada dodatno zaštitila standard građana, a istodobno, vodeći računa da je Hrvatska vrlo popularna autodestinacija, osigurala prihode za vrijeme turističke sezone".

Na novinarski upit koliko je još ostalo manevarskog prostora za Vladine intervencije, premijer je odgovorio: "Imamo još prostora", pojasnivši da se to odnosi, primjerice, na mogućnost daljnjeg fiksiranja cijena i daljnje smanjivanje trošarina. Upitan je li realno očekivati da će strani turisti izbjegavati točiti gorivo na autocestama, premijer je kazao kako misli da to nije realno te da će, ako toga i bude, to biti vrlo mali broj njih, naglasivši da je "hrvatska politika u potpunosti nediskriminirajuća prema stranim građanima". Svuda je za svakoga ista cijena, dodao je, naglasivši da Hrvatska ne primjenjuje mehanizam poput Mađarske, za kojeg je uvjeren da će pasti na Europskom sudu jer je riječ "o čistoj diskriminaciji koja ne može proći u Europskoj uniji".

Nema nestašice


Kada je riječ o trgovini, naglasio je, moraju se angažirati svi mehanizmi u društvu, jer nije dovoljno da Vlada smanji PDV, a da onda neki u tom lancu profitiraju neopravdano. Ovaj trenutak, dodao je, zahtijeva široki konsenzus i društvenu odgovornost svih sudionika. "Vlada može učiniti povoljniji okvir, smanjiti poreze, smanjiti trošarine, ograničiti cijene, međutim, ne možemo baš sve. Ne možemo zamijeniti nekoga u tom lancu tko na kraju formira cijenu. Ovo je trenutak da svi budemo odgovorni, a mi svojim primjerom činimo upravo to i činit ćemo na način da kalibriramo mjere da zaštitimo standard građana, a da nam svi gospodarski subjekti ostanu na nogama", poručio je predsjednik Vlade.

I potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da su ovo trenuci kada bi sve karike u lancu trebale dati svoj doprinos. "Ako ćemo se ponašati kao odvojeni silosi, dugoročno ćemo svi gubiti", kazao je. Naglasio je da su sve mjere usmjerene na ublažavanje efekata inflacije, ali je jednako važno da se osigura sigurna opskrba, da ne dođe do nestašice. "Ne govorim samo o pogonskom gorivu, nego i o maloprodaji hrane", rekao je i dodao da je država tu izišla ususret najviše što može, jer ne može smanjiti stopu PDV-a ispod pet posto. Ministar je kazao i da je ostalo još 37 lipa raspoloživo do minimalne trošarine na benzin i 19 lipa na dizel, jer nitko ne može predvidjeti daljnji razvoj situacije te je ostavljen prostor da se još nešto napravi ako se stvari pogoršaju.Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, na upit očekuje li u turističkoj sezoni veće gužve na crpkama izvan autocesta, kazao je da postoji mogućnost da će se netko zaustaviti i natočiti gorivo, ali će to biti manji dio turista. Opovrgnuo je navode o navodnoj nestašici goriva na nekim crpkama te napomenuo da je trgovačka marža smanjena za samo 10 lipa.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna znatno pale, nakon višetjednog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 7,3 posto, na 113,12 dolara, najnižu razinu od 20. svibnja, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 9,2 posto, na 109,56 dolara, najnižu razinu od 12. svibnja. Zaoštravanje monetarne politike u svijetu zabrinulo je trgovce koji strahuju od recesije i smanjene potražnje za gorivom.

Dijana Pavlović
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ŠTO ULOŽITI UŠTEĐEVINU A DA NE IZGUBI NA VRIJEDNOSTI

Nemate dovoljno za nekretninu? Kupite hranu, drva, uložite u solare

2

PANDEMIJSKI VAL PODVARIJANTI OMIKRONA

Simptomi blagi, ali ne
moraju biti i posljedice

3

ULAZAK U SCHENGEN IZ POLICIJSKE PERSPEKTIVE

MUP će bezbolno zbrinuti policajce s granica prema EU-u