Svijet
DRUGI KRUG FRANCUSKIH PARLAMENTARNIH IZBORA

Macron gubi apsolutnu većinu u parlamentu, pokazuju izlazne ankete
Objavljeno 19. lipnja, 2022.

PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron na putu je da izgubi apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini i kontrolu nad svojim reformskim programom, po prvim projekcijama rezultata drugog  kruga francuskih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju.

Macronov centristički savez Zajedno će po anketama na kraju dobiti najviše mjesta u parlamentu, a slijedi ga lijevi blok Nupes na čelu s ljevičarskim veteranom Jean-Lucom Melenchonom.

Po prognozama anketara Ifop, OpinionWay, Elabe i Ipsos Zajedno osvaja 200-260 mjesta, a Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) 149-200. Prag za apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta je 289 mjesta .

Ako će to biti konačni ishod, nastavak Macronovih reformi drugog najvećeg gospodarstva eurozone ovisit će o njegovoj sposobnosti da okupi umjerene snage izvan svog saveza s desne i lijeve strane.

Macron (44) je u travnju postao prvi francuski predsjednik u dva desetljeća koji je osvojio drugi mandat, ali predsjeda duboko razočaranom i podijeljenom zemljom u kojoj je porasla podrška populističkim strankama desnice i ljevice.

Francuski predsjednik je tražio snažan mandat u kampanji koja se vodila pod utjecajem rata u Ukrajini koji je ograničio opskrbu hranom i energijom te doveo do rasta inflacije.

"Ništa ne bi bilo gore nego dodati francuski nered svjetskom neredu", rekao je francuski predsjednik prije drugog kruga glasovanja.

Melenchonov savez Nupes vodio je kampanju tražeći zamrzavanje cijena osnovnih dobara, snižavanje dobi za umirovljenje i zabranu otpuštanja radnika u tvrtkama koje isplaćuju dividende. Melenchon također poziva na neposluh prema Europskoj uniji.

Macronovi politički saveznici predstavljali su Melenchona kao "zlokobnog agitatora" koji će uništiti Francusku. Christophe Castaner, jedan od najutjecajnijih zastupnika vladajuće stranke, ismijao je njegov ekonomski program rekavši da izgleda kao da je "složen od klišeja iz sovjetske ere".

Prve procjene su pokazale da Nupes nije uspio osvojiti vladajuću većinu no da je Macronu oduzeo istu te da će postati najveći oporbeni blok u parlamentu.

Ako Macron i njegovi saveznici izgube apsolutnu većinu s velikom razlikom, kako sugeriraju prve projekcije, mogli bi ili tražiti savez s konzervativnim republikancima ili voditi manjinsku vladu koja će morati pregovarati o zakonima s drugim strankama od slučaja do slučaja.

Bez obzira na točan odnos snaga u parlamentu, predviđa se da Njemačka i Europa mogu i dalje računati na Francusku kao na pouzdanog partnera. Francuska će također ostati sastavni dio ujedinjene fronte zapada protiv Rusije, agresora u ukrajinskom sukobu. Očekuje se da će socijalisti i republikanci biti solidarni s Macronovom koalicijom u europskim pitanjima umjesto da ih blokiraju.

Macronov je cilj bio ponovno osigurati apsolutnu većinu za centrističku koaliciju Zajedno kako bi mogao provesti planove u drugim mandatu, uključujući kontroverznu mirovinsku reformu i hitno potrebna poboljšanja u obrazovanju i zdravstvu.

Također se želi više usredotočiti na politiku zaštite okoliša te snažnije razvijati nuklearnu i obnovljive izvore energije za što mu je potrebna većina u parlamentu.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana