Regija
U TRNAVI ODLIČNO POSJEĆENA 35. BONAVITA

Najboljim vinima šampionske titule, posjetiteljima pečeni vol
Objavljeno 20. lipnja, 2022.
TRNAVA



U svom 35. izdanju turističko-gospodarska manifestacija vinogradara Slavonije i Baranje Bonavita u Trnavi, nakon dvije pandemijske godine, vratila se u punom sjaju – uz odličnu posjećenost i najbolja vina prema ocjeni struke, tradiciju, pjesmu, ples i slastan zalogaj uz 500 besplatnih porcija pečenog vola.



Održana u subotu, 18. lipnja, Bonavita je ove godine izbrojila 168 uzoraka vina koje je stručno povjerenstvo prethodno ocijenilo i njezinim šampionom za 2022. proglasilo traminac, izborna berba prosušenih bobica iz 2016. godine vinarije Iločki podrumi d.d., koja je i šampion predikatnih vina. Šampion suhih bijelih vina je sauvignon blanc vinarije Siber Erdut, iz 2021., a šampion graševine iz 2020. vinarije Mons Aureus iz Draža, dok je šampion crnih vina mješavina cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota iz 2017., Kutjeva d.d.



Dodijeljena su i tri velika zlata - dvjema graševinama ledena berba – Perak Kutjevo te graševini izborna berba prosušenih bobica – Vinarija Svijetli dvori Karanac, kao i 54 zlatne, 85 srebrnih i 12 brončanih medalja i četiri diplome, dok je šest vina neocijenjeno zbog oksidacije. Šampionske pehare i medalje te diplome na svečanosti pod šatorom na nogometnom igralištu uručili su načelnica Trnave Irena Mikić Brezina, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije Silva Wendling te gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. Istaknuta je vrijednost vinogradarske proizvodnje trnavačkog kraja, privatna inicijativa, kao i dugovječnost Bonavite te njezina beskompromisna vjernost prosudbi struke. Program je počeo u DVD-u radionicom za djecu Ruralni atelje, potom Malom školom vina Đakovačkog vinogorja ("Misna vina"). U kulturno-umjetničkom programu nastupile su pjevačke skupine Bećarine KUD-a Tena Đakovo i Brđani Klokočevik, KUD Smilje S. Brod i KUD Vesela Šokadija Lapovci. Održan je i koncert Tamburaša ravnice, a nije izostalo ni natjecanje nategača vina. Ova tradicija prilika je da se vidi "koliko je dug čiji cug". Među šest nategača najbolji je bio Matej Svilanović, a među osam žena Katarina Belir, oboje iz Trnave. S.Župan
Možda ste propustili...

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike